Ο Δημος Κομοτηνης πολος ελξης Αθλητικου Τουρισμου

Ο Αθλητικός Τουρισμός είναι αναμφισβήτητα ο πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας του τουρισμού στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Η τουριστική βιομηχανία, ψάχνοντας συνεχώς νέους ορίζοντες ανάπτυξης, συνδύασε τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων για ψυχαγωγία μέσω των σπορ και ταξιδιών, μαζί με τις δικές της ανάγκες επέκτασης.
 
Έτσι με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανέπτυξε και προωθεί ένα ευρύ φάσμα ψυχοκινητικής εκτόνωσης των ανθρώπων, οι οποίοι ταξιδεύουν για τον λόγο αυτό, και μάλιστα συχνά με φίλους ή και με τις οικογένειες τους, σε μέρη και πόλεις όπου τους δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούν με τα αγαπημένα τους αθλήματα ή σπορ.  Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για ενήλικες εργαζομένους και με τουλάχιστον «μέτριες» οικονομικές δυνατότητες, οι οποίοι αποτελούν τον λεγόμενο «υγιή  τουρισμό».
 
Φυσικά τα μέρη και οι πόλεις που αυτοί κατευθύνονται για τις αγαπημένες τους αθλητικές ενασχολήσεις, απολαμβάνουν όλα τα οφέλη και κέρδη, οικονομικά και κοινωνικά,  ολόκληρης της ευρείας έννοιας του τουρισμού.
 
Η άνθηση αυτής της τάσης, ήδη επιφέρει μεγάλους καρπούς στην Ευρώπη, αλλά και σε πολλά μέρη και στην χώρα μας. Αρκετές πόλεις και μέρη μας, έχουν αδράξει την ευκαιρία και αναπτύσσουν με γρήγορους ρυθμούς διοργανώσεις, προσελκύοντας χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο σαν επισκέπτες, με ό,τι κέρδος αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.
 
Ο  αθλητικός τουρισμός αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για εμάς, την περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα τον Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος προσφέρεται ως πόλος έλξης αυτών των ανθρώπων, διαθέτοντας πολλά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά ώστε να γίνει κέντρο Αθλητικού Τουρισμού, όχι μόνο σε Πανελλήνιο επίπεδο αλλά και σε Βαλκανικό.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, έχει  πλεονέκτημα και προβάδισμα έναντι όλων των γειτονικών και μη πόλεων, τα οποία με την κατάλληλη αξιοποίηση θα μπορούσαν να δώσουν μια ταχύτατη ανάπτυξη στον τομέα αυτό και να δημιουργήσουν όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις προσέλκυσης χιλιάδων ανθρώπων σε ετήσια βάση.
 
Πιο συγκεκριμένα:
 
Εύκολη Οδική Πρόσβαση: Έχοντας την τύχη να αποτελεί οδικό κόμβο των Βαλκανίων, προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε μια πολύ ευρεία περιοχή ανθρώπων. Η Εγνατία Οδός και ο Κάθετος Άξονας Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθιστούν τον Δήμο μας μοναδικό σημείο εύκολης πρόσβασης από το εσωτερικό της  χώρα μας, την Τουρκία και τα Βαλκάνια. Ένα πολύτιμο στοιχείο που δημιουργεί από μόνο του πολλές ευκαιρίες.
 
Αθλητικές Υποδομές: Πληθώρα αθλητικών εγκαταστάσεων χαρακτηρίζουν την περιοχή μας. Άλλες σε καλή κατάσταση, άλλες σε μέτρια, αλλά πολλές σε αριθμό και ποικιλία και όλες εύκολα «επιδιορθώσιμες» και εξαιρετικές ευκαιρίες βελτίωσης. Το ίδιο και η ύπαιθρος μας, καθώς με την ταυτόχρονη ύπαρξη βουνού, πεδιάδας και θάλασσας, προσφέρεται άριστα για την δημιουργία μεγάλης ποικιλίας αθλητικών δράσεων. Τα στοιχεία αυτά μαζί, δεν συναντώνται  σε γειτονικά μέρη, δίνοντας μας σημαντικό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων.
 
Τεχνογνωσία: Έχοντας το «διαμάντι» του Δ.Π.Θ. η Σ..Ε.Φ.Α.Α. ( πρώην Τ.Ε.Φ.Α.Α.), έχει την ευχέρεια να διαθέτει όλη την απαραίτητη επιστημονική τεχνογνωσία του αθλητισμού και των σπορ, αλλά και των αθλητικών διοργανώσεων κάθε είδους και κάθε μεγέθους.  Η Σ.Ε.Φ.Α.Α., η οποία έμπρακτα έχει αποδείξει ότι βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της πόλης, μπορεί να αποτελέσει την πηγή της απαραίτητης γνώσης και την αιχμή του δόρατος σε μία τέτοια προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου μας.
 
Εμπειρία: Ήδη εδώ και χρόνια, πολλά άτομα από την πόλη μας, είτε ατομικά είτε σε επίπεδο Αθλητικών Συλλόγων, λαμβάνουν μέρος σε ανάλογες αθλητικές διοργανώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη Ευρώπη, βιώνοντας χρόνια τώρα ως επισκέπτες ή τουρίστες το φαινόμενο του Αθλητικού Τουρισμού.  Ταξιδεύουν για να πάρουν μέρος σε αγώνες δρόμου, ποδηλασίας, κολύμβησης, καλαθοσφαίρισης (παλαιμάχων), ποδοσφαίρου (παλαιμάχων), μαραθωνίους, μηχανοκίνητου αθλητισμού κ.α.. Οι συμπολίτες μας αυτοί, ως χρόνιοι χρήστες του προϊόντος του Αθλητικού Τουρισμού, διαθέτουν πλέον όλη την απαραίτητη εμπειρία της εσωτερικής λειτουργίας του τομέα αυτού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή γνώσης για την ανάπτυξη του στην περιοχή μας.  Ταυτόχρονα έχοντας δημιουργήσει με τα χρόνια ποικίλες διασυνδέσεις με ανθρώπους, μέρη, πόλεις, χώρες και διοργανώσεις, θα αποτελούσαν έναν μεγάλο σύνδεσμο επικοινωνίας και διασύνδεσης της κάθε προσπάθειας μας εδώ με πολλές περιοχές, στον Ελληνικό και τον Βαλκανικό χώρο.
 
Όπως γίνεται κατανοητό, όλα τα παραπάνω προσδίδουν μία μοναδική δυνατότητα στην περιοχή μας να δημιουργήσει μία νέα κατεύθυνση αναβάθμιση της, αξιοποιώντας την οποία μπορεί να βρει έναν ολοκαίνουργιο τρόπο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
 
Τα χαρακτηριστικά του Δήμου Κομοτηνής για την αξιοποίηση του τομέα του Αθλητικού Τουρισμού είναι μοναδικά, εύκολα αξιοποιήσιμα, παρέχονται με ευκολία από την σημερινή διαμόρφωση της περιοχής μας και αντίστοιχα μας προσφέρουν απλόχερα την ευκαιρία της ανάπτυξης του τόπου μας, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, δίνοντας μας μία νέα σύγχρονη δυνατότητα,, έξω από οτιδήποτε άλλο που έχει πλέον κορεσθεί.
                                                                 

* Ο Μιχάλη Πολυτσάκης, είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γυμναστών Β. Ελλάδος, Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.