Οι οικοδομικες αδειες περνουν στην ψηφιακη εποχη

Ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή από το ΤΕΕ Θράκης για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών - Διαφάνεια και αμεσότητα για τον πολίτη υπόσχεται το νέο σύστημα

Ενημερωτικές – εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα: «e-ΑΔΕΙΕΣ: Σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών» πραγματοποίησε το ΤΕΕ Θράκης τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή.
 
Έτσι το πρωί της Δευτέρας πραγματοποίησε, στην αίθουσα του κτιρίου του ΤΕΕ, ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή μηχανικών από τις πολεοδομίες και τον Δημόσιο τομέα γενικότερα, που θα έχουν την πιο στενή επαφή με το νέο σύστημα.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, πραγματοποιήθηκε εκ νέου παρουσίαση, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή ιδιωτών μηχανικών.
 
Και στις δύο εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν, από στελέχη του Κεντρικού ΤΕΕ (οι οποίοι θα το διαχειριστούν), το πληροφοριακό σύστημα e-ΑΔΕΙΕΣ μέσω του οποίου η διαδικασία έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και το οποίο από 15 Οκτωβρίου 2018 είναι υποχρεωτικό για όλους όσους θέλουν να εκδώσουν ή να αναθεωρήσουν οικοδομική άδεια.
 

Όπως σημείωσε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος του ΤΕΕ, που πραγματοποίησε την παρουσίαση μαζί με την κ. Αλεξάνδρα Ματάλα, η πολιτεία προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να αποκτήσει σε πληροφοριακό σύστημα τη διαδικασία έκδοσης αδειών, γιατί είναι ένας τομέας στον οποίο υπάρχουν πολλές τριβές μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπαλλήλων, και χρειάζεται ένα σύστημα που θα προάγει την διαφάνεια και την υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές.
 
Το πληροφοριακό αυτό σύστημα προβλέπονταν από τον ν. 3040/12, όμως δεν εκδόθηκε ποτέ η Υπουργική Απόφαση για να λειτουργήσει. Έτσι προβλέφθηκε ξανά, και μάλιστα με μεγαλύτερη ευελιξία από πλευράς μηχανικών στον ν. 4495/17 ενώ η Υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 31 Ιουλίου 2018, με τελική ημερομηνία τελικής ισχύος τις 15 Οκτωβρίου.
 
Από τις 3 Σεπτεμβρίου το σύστημα έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία, ενώ από τις 15 Οκτωβρίου κάθε φάκελος που θα υποβάλλεται σε πολεοδομία, θα πρέπει να υποβάλλεται και να ελέγχεται ηλεκτρονικά, με ιχνηλάτηση της ευθύνης του κάθε συντελεστή, είτε είναι υπάλληλος είτε είναι ιδιώτης μηχανικός.
 
Σε αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο ο πολίτης θα έχει άμεσα πρόσβαση, σε κάθε φάκελό του, για τα πάντα, ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται ούτε την υπηρεσία ούτε τον μηχανικό για να πάρει ό,τι αντίγραφο επιθυμεί, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
 
Ακόμα από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του συστήματος έχουν γίνει 9.000 δοκιμές, την ώρα που στην χώρα εκδίδονται 20.000 άδειες το χρόνο, οπότε το σύστημα δοκιμάζεται εντατικά και πιστεύουν πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις από την πρώτη μέρα.
 

Οι παρουσιάσεις που κάνουν αφορούν την επικοινωνία, τόσο με τις υπηρεσίες όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα προβλήματα που βιώνουν ανά περιοχή. Σκοπός είναι να δουν τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, να ενσωματωθούν τυχόν αλλαγές, καθώς και να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν.
 
«Μια εφαρμογή, επειδή ξεκίνησε, δεν μπορεί σε μια μέρα να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας, και παράλληλα με το εργαλείο να αλλάξει αυτός ο τρόπος» σημείωσε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, έτσι κάθε ένας που έχει έννομο συμφέρον θα έχει πρόσβαση. Έτσι ενισχύεται η διαφάνεια, αλλά και ο καθένας είναι κτήμα της περιουσίας του, χωρίς να χρειάζεται κανένα, από τη στιγμή που έχει εκδοθεί μια πράξη, να παρέμβει μεταξύ του ίδιου και της πολιτείας, κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.