Αλληλεγγυο στους προσφυγες με αναπηρια το αναπηρικο κινημα

Τρύφωνας Καρούντζος, Στέλλα Βογιατζή και Σμάραγδος Κρεμύδας συμμετείχαν σε συνέδριο της Καβάλας για ενδυνάμωση προσφύγων με αναπηρία

H Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχεδιάζοντας μαζί: Ενδυναμώνοντας τους πρόσφυγες με αναπηρία», που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Ευρωπαϊκού Ταμείου, διοργανώνει εκπαιδευτικά συνέδρια.
 
Τα συνέδρια απευθύνονται σε άτομα που εργάζονται στην Ύπατη Αρμοστεία, σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς επίσης και σε δημόσιες υπηρεσίες υποδοχής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Σκοπός τους είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα που σχετίζονται με την αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις και η δικτύωσή τους με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα περιπτώσεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας και υποστήριξης αυτών των ατόμων.
 
Στο εκπαιδευτικό συνέδριο που έλαβε χώρα στην Καβάλα την Παρασκευή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Τρύφωνας Καρούντζος, Πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης και μέλος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Στέλλα Βογιατζή, Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Σμάραγδος Κρεμύδας, πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Τα στελέχη εστίασαν στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες με αναπηρία , προσπαθώντας να τα κάνουν κατανοητά τόσο σε θεωρητικό όσο και σε βιωματικό επίπεδο, πληροφόρησε ο κ. Καρούντζος μιλώντας στον «ΠτΘ». 

«Θελήσαμε τα στελέχη και οι υπάλληλοι που δουλεύουν στους χώρους υποδοχής να επιμορφωθούν βιωματικά» 

«Δεν μας ενδιαφέρει αν το άτομο που έχει ανάγκη είναι πρόσφυγας, μετανάστης ή μη νόμιμος μετανάστης. Για εμάς σημασία έχει το πρόβλημα και σε αυτό εστιάζουμε, βοηθώντας όποιον μπορούμε. Σκεφτείτε βέβαια πως οι άνθρωποι αυτοί ήδη βρίσκονται σε δυσχερέστατη κατάσταση, μιας και έχουν βιώσει την σκληρή πραγματικότητα του πολέμου» έκανε σαφές ο ίδιος για να δώσει στην συνέχεια περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα και τις επιδιώξεις των σεμιναρίων.

«Σκοπός μας σε πρώτο επίπεδο ήταν να εξηγήσουμε θεωρητικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Στην συνέχεια θελήσαμε τα στελέχη και οι υπάλληλοι που δουλεύουν στους χώρους υποδοχής να επιμορφωθούν βιωματικά. Έτσι θα μπορέσουν να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα όποιον το έχει ανάγκη, πάντα στον βαθμό του εφικτού. Και το ξεκαθαρίζω αυτό γιατί κάποιοι από τους πρόσφυγες μένουν σε σκηνές και κοντέινερ ή δεν μιλούν την γλώσσα», συμπλήρωσε. 

«Επικεντρωθήκαμε σε τρεις αναπηρίες» 

Θεωρώντας υποχρέωσή τους να εκπαιδεύσουν και να ενημερώσουν τα άτομα που εργάζονται σε δομές υποδοχής προσφύγων, έδωσαν βαρύτητα σε τρεις άξονες. «Επικεντρωθήκαμε σε τρεις αναπηρίες, στην κινητική αναπηρία που παρουσίασε η Στέλλα Βογιατζή, στην αναπηρία της όρασης που παρουσίασε ο Σμάραγδος Κρεμύδας, και την αναπηρία ακοής, που είχαμε μεταφραστή» περιέγραψε ο κ. Καρούντζος.
 
«Οι συμμετέχοντες έζησαν βιωματικά την αναπηρία, ανεβαίνοντας σε αμαξίδια. Έζησαν το πώς είναι να κινείσαι με αυτό, αντιλήφθηκαν τις δυσκολίες που υπάρχουν. Όσο για την αναπηρία της όρασης τους κλείσαμε τα μάτια, τους δώσαμε μπαστούνια και συνοδό αλλά κατάλαβαν ότι παρ’ όλα αυτά για ένα τυφλό άτομο πάλι είναι πρόβλημα. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για ένα άτομο με αναπηρία που ζει σε hotspot δίχως να γνωρίζει την γλώσσα μας. Στην δική μου παρέμβαση αξιολόγησα πώς το πρόβλημα μεγεθύνεται πολλαπλασιαστικά για αυτούς», υπογράμμισε ο κ. Καρούντζος για να τονίσει κλείνοντας πως τόσο η ομοσπονδία και η συνομοσπονδία όσο και οι νομαρχιακοί σύλλογοι είναι ενωμένοι σαν μία «γροθιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.