Εκθεση του κομοτηναιου ζωγραφου Μιχαλη Μαδενη στην Πινακοθηκη Βογιατζογλου

Με έργα της Συλλογής Βογιατζόγλου και επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή - Τα περισσότερα εκτίθενται για πρώτη φορά

Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου  ξεκινά τη νέα εικαστική σεζόν με παρουσίαση έργων της Συλλογής της, τιμώντας εφέτος  τον κομοτηναίο ζωγράφο Μιχάλη Μαδένη, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή.
 

Η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων του ζωγράφου που ανήκουν στην Συλλογή Βογιατζόγλου. Πρόκειται για μια ενότητα έργων με κυρίαρχη την ανθρώπινη φιγούρα, μια συνομιλία του ζωγράφου με τον εαυτό του. Τα περισσότερα έργα φιλοτεχνήθηκαν πριν από 25 περίπου χρόνια και θα εκτεθούν για πρώτη φορά. 

Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης «Ο ζωγράφος έχει αφομοιώσει ολόκληρη την ενέργεια της δυτικής τέχνης, μαζί με την μυθολογία της» 

Ο Μάνος Στεφανίδης στο κείμενό του «Η ζωγραφική ως δισδιάστατο θέατρο», για τον κατάλογο της έκθεσης, αναφέρει: «Τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα σχέδια του Μαδένη που ο Βογιατζόγλου συγκεντρώνει μεθοδικά επί μιαν εικοσαετία, αποδεικνύονται σήμερα απολύτως ολοκληρωμένα έργα. Επιπλέον αποτελούν σπουδαίο μάθημα για τους νεότερους. Ότι δηλαδή τα πάντα (πρέπει να) ξεκινούν από το σχέδιο. Και ότι το σχέδιο, είτε είναι τυχαίο σκαρίφημα, είτε γρήγορο γράφημα, είτε σύνθεση-μακέτα, διαθέτει αυτάρκη γοητεία» …. και σε άλλο σημείο: «Επιπλέον, επιχειρώντας προσωπικές αναγνώσεις των παλιών δασκάλων, στα ακρυλικά και τα μελάνια του, υποδύεται ανάλογους ρόλους ώστε να κατανοήσει τη δική του θέση στην τέχνη και την ιστορία της. Εδώ η ζωγραφική λειτουργεί με όρους θεάτρου. Παίζει δηλαδή την περσόνα του Φάλσταφ, του Ιάγου, του Ρωμαίου, του Ιαβέρη, του Ριγκολέτο ή του Σάυλωκ. Είναι βέβαια αυτός έχοντας όμως αφομοιώσει ολόκληρη την ενέργεια της δυτικής τέχνης. Μαζί με την μυθολογία της»
 
Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος με κείμενα Γιώργου Βογιατζόγλου, Μάνου Στεφανίδη, Νίκου Αλ. Μηλιώνη και Χρίστου Χριστοφή. 

O ζωγράφος Μιχάλης Μαδένης, μαθητής των Πατρασκίδη και Τέτση

Ο Μιχάλης Μαδένης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1985-1990) με δασκάλους τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη στο προκαταρκτικό έτος και στη συνέχεια τον Παναγιώτη Τέτση, από το εργαστήριο του οποίου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές, ένα χρόνο με υποτροφία του Ολλανδικού κράτους και δύο χρόνια με υποτροφία του ΙΚΥ, στην Ελεύθερη Ακαδημία Τεχνών της Χάγης με δάσκαλο τον Bob Bonies, όπου και αρίστευσε. Παρουσίασε τη δουλειά του σε 15 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε μέχρι σήμερα σε 150, περίπου, ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
 
Info
Εγκαίνια: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Παρ. 11πμ – 7μμ, Σαβ. 11πμ – 3μμ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ελ. Βενιζέλου 63, Ν. Ιωνία, Τ: 2102710472, Ε: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.