ΔΕΥΑΚ: Συνεχιζεται το μπρα-ντε-φερ διοικησης-εργαζομενων

Θέση στη διαμάχη και από τον δήμαρχο Κομοτηνής - Την προσήλωση για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ προκρίνει η διοίκηση

Ακόμα ένα κεφάλαιο στην αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης και 55 εργαζομένων, που ζητούν αναδρομικά τα χρήματα που τους κόπηκαν λόγω των μειώσεων που έφεραν οι πρώτοι μνημονιακοί νόμοι, πρόσθεσε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα, ενόψει και της εκδίκασης της έφεσης στις 10 Οκτωβρίου.
 
Μάλιστα στην συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου απάντησε και σε κάποιες κατηγορίες που απηύθυναν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι δικηγόροι τους.
 
Να υπενθυμίσουμε πως τα αναδρομικά που ζητούν οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκ. ευρώ, με τις διεκδικήσεις να φτάνουν πλέον, μαζί με τους τόκους, στα 1,8 εκ. ευρώ, και οι οποίες, αν δεν καταβληθούν, επιβαρύνονται καθημερινά.
 
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ είχαν κερδίσει την πρωτόδικη απόφαση, με την επιχείρηση να κάνει έφεση, η οποία θα συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου. Όμως για μεγάλο διάστημα, παρόλο που η απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστή, τηρούσαν στάση αναμονής μιας και η υπόθεση των ΔΕΥΑ είχε φτάσει στον Άρειο Πάγο.
 
Το τμήμα Β1 του ανώτατου δικαστηρίου αποφάνθηκε για αυτές τις υποθέσεις το Μάιο, υπέρ των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λέσβου, αλλά ενώ ξεκίνησε μια διαδικασία επαφών των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, για την καταβολή των οφειλόμενων σε δόσεις, που περιλάμβαναν και συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, αυτές κατέρρευσαν.
 
Έτσι τελικά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάσχεση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, καταγγέλλοντας ότι η διοίκηση της ακολουθεί παρελκυστικές τακτικές, γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις τρείς προτάσεις συμβιβασμού που κατέθεσαν, που προϋπέθεταν μεταξύ άλλων την παραίτηση της ∆ΕΥΑΚ από την έφεση.
 
Στο μεταξύ όμως φέρεται να εκδόθηκε τρίτη απόφαση, από άλλο τμήμα του Αρείου Πάγου, που αφορά περικοπές μετά το 2012, η οποία τις κρίνει νόμιμες, θίγοντας και το θέμα του χαρακτήρα των ΔΕΥΑ. Αυτό, τονίστηκε από τη Διοίκηση της Επιχείρησης, έκανε τη νομική της υπηρεσία να αποφανθεί πως δεν επιτρέπει θετική γνωμοδότηση για τον όποιο συμβιβασμό, θεωρώντας πως οι πιθανότητες να κερδίσουν την υπόθεση στο Εφετείο, είναι μεγαλύτερες.
 
Οι εργαζόμενοι με έναν εκ των δικαστικών τους αντιπροσώπων παραχώρησαν συνέντευξη τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, κατηγόρησαν την διοίκηση για παρελκυστικές τακτικές και τοποθετήσεις εκτός πραγματικότητας, ενώ από την πλευρά των εργαζομένων ο πρόεδρος κ. Εμμανουήλ Σκαρλατίδης αναρωτήθηκε πού πήγαν τα λεφτά που δεν πληρώνονταν σε αυτούς, εξέφρασε την άποψη πως γίνονται έργα, όπως το υδραγωγείο, όταν οι πόροι θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού, ενώ μίλησε και για καθυστέρηση αποπληρωμής οφειλών της ΔΕΥΑΚ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η προμήθεια χλωρίου.
 
Πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Καρασταύρου σημείωσε πως αφενός ελπίζουν να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία τον Νοέμβριο, όταν καλυφθεί και το ύψος του απόγραφου, αλλά και θεωρεί πως στα τέλη του 2019 η εταιρεία θα έχει ξεχρεώσει όλες τις παλιές της υποχρεώσεις προς προμηθευτές που είχε διακανονίσει, με μοναδικό μεγάλο οφειλέτη να αφήνει τον Δήμο Κομοτηνής. 

Αγώνας ώστε το πρόβλημα να μην επηρεάσει τις υπηρεσίες 

 Ξεκινώντας ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης έκανε μια ανασκόπηση στη διαχείριση της ΔΕΥΑΚ από το 2011 που η παράταξή του ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου, σημειώνοντας πως υπήρχαν πολλά ζητήματα στα οικονομικά της επιχείρησης, με υποχρεώσεις εξυπηρέτησης παλιών δανείων, χωρίς καινούριο δανεισμό, αλλά και την εξυπηρέτηση οφειλών που ανέκυπταν συνεχώς κατά τη διάρκεια λειτουργίας.
 
Την ίδια ώρα αυξήθηκε σημαντικά το κόστος λειτουργίας λόγω των αυξήσεων της ΔΕΗ, αλλά και της υποχρέωσης εκτέλεσης σημαντικών έργων εντός και εκτός της πόλης. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον κρίσης, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί ο πολίτης της Κομοτηνής στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ.
 
Όλο αυτό το διάστημα η ΔΕΥΑΚ, διοίκηση και εργαζόμενοι, παρήγαγε ένα τεράστιο και μετρήσιμο έργο, που την κατατάσσει στην πρώτη θέση ανάμεσα στις ΔΕΥΑ της Περιφέρειας και ανάμεσα στις πιο δραστήριες ΔΕΥΑ στη Βόρεια Ελλάδα.
 
Η οριζόντια μείωση της μισθοδοσίας των εργαζομένων με τα μνημόνια, είχε ως αποτέλεσμα την δικαστική προσφυγή τους, με μία απόφαση του Ειρηνοδικείου να τους δικαιώνει, ενώ από τον Ιούλιο του 2018, που ο ίδιος εμπλέχτηκε στην υπόθεση αυτή, διαπίστωσε πως υπήρχε καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία θα είναι νόμιμη, θα καλύπτει νομικά το ΔΣ της επιχείρησης, και θα μπορεί να την υποστηρίξει οικονομικά η ΔΕΥΑΚ.
 
Η ύπαρξη δε δύο αποφάσεων του Αρείου Πάγου για παρόμοιες υποθέσεις, έδιναν τη δυνατότητα και η διάθεση ήταν, κάτι που συζητήθηκε και σε συνάντηση που έγινε με όλες τις πλευρές στο γραφείο του, να δει το ΔΣ το θέμα της παραίτησης από τα υπόλοιπα ένδικά μέσα, εφόσον υπήρχε συμβιβασμός.
 
Στους άλλους συμβιβασμούς που έχουν γίνει από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ με προμηθευτές, υπήρχε ο όρος παραίτησης τους από τους τόκους, όμως επειδή οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ είναι κομμάτι της επιχείρησης, η διάθεση του ΔΣ ήταν ειδικά στο συγκεκριμένο συμβιβασμό να πληρωθεί τμήμα των τόκων, μια βούληση που φαίνεται να υπήρχε και από το ΔΣ των εργαζομένων
 
Όμως το θέμα των προτάσεων των εργαζομένων καθυστέρησε, λόγω των αναβολών του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ κατά τον Αύγουστο λόγω έλλειψης απαρτίας, και στο μεταξύ προέκυψε η τρίτη απόφαση του Αρείου Πάγου, και έτσι η ευχέρεια και η δυνατότητα που έχει το ΔΣ για να παραιτηθεί από τα ένδικά μέσα, δυσκόλεψε.
 
Παρόλα αυτά στα τέλη Αυγούστου έγινε μια πρόταση συμβιβασμού, η οποία δεν περιλάμβανε την παραίτηση από τα δικαστικά μέσα, όμως ήδη οι εργαζόμενοι, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους έδινε η πρωτόδικη απόφαση, προέβησαν στη δέσμευση των λογαριασμών της επιχείρησης.
 
Η υποχρέωση από την πλευρά Δήμου και ΔΕΥΑΚ ήταν πρωτίστως η όλη αυτή κατάσταση να μην επηρεάσει τη λειτουργία της επιχείρησης, και να μην περάσει το πρόβλημα στο δημότη, και το εσωτερικό πρόβλημα να μην περνά στην κοινωνία.
 
Αυτός είναι ο στόχος, σημείωσε, μέχρι το θέμα να τελειώσει με τον καλύτερο, ελπίζει, τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους, και τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί πως θα πρέπει να δημιουργούνται εσωτερικά στρατόπεδα σε μια δομή, όπως ο Δήμος ή η ΔΕΥΑΚ.
 
«Καταλαβαίνω των συναισθηματική φόρτιση, τις ανάγκες και την αίσθηση δικαίου που μπορεί να έχει ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά, αλλά όπως έχω ξαναπεί αυτές οι καταστάσεις χρειάζονται καλή πίστη και καθαρό μυαλό» ανέφερε ο κ. Πετρίδης, κλείνοντας με τη διαβεβαίωση πως θα συνεχίσουν ο ίδιος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ με γνώμονα αυτή η δύσκολη περιπέτεια να λήξει με τον καλύτερο τρόπο για όλους και να μην επηρεάσει τις υπηρεσίες που παρέχει η επιχείρηση στον κόσμο. 

Κρατά σταθερή τη λειτουργία της επιχείρησης 

Στις αιτιάσεις των εργαζόμενων και των δικηγόρων τους στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν θέλησε να απαντήσει ο κ. Καρασταύρου.
 
Για το θέμα της καθυστέρησης στην απάντηση των προτάσεων για τον διακανονισμό, ο κ. Καρασταύρου τόνισε πως το ΔΣ είχε ζητήσει να προσέλθουν για να ληφθεί μια απόφαση, αλλά και να προτείνουν ένα διακανονισμό που θα μπορεί να τον τηρήσει η διοίκηση, όμως αυτοί καθυστέρησαν να απαντήσουν.
 
Όντως υπήρχαν ΔΣ που δεν έγιναν, σημείωσε, όμως εξέφρασε την άποψη πως μια καθυστέρηση 10 ημερών δεν μπορεί να στοιχίσει μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου.
 
Μίλησε πάντως για δύο προτάσεις προς τους εργαζόμενους, μια αρχική με παραίτηση από τα ένδικα μέσα, και μια δεύτερη στα τέλη Αυγούστου από το ΔΣ μετά την ενημέρωση για την διαφορετική απόφαση του Αρείου Πάγου.
 
Όσο για το θέμα της δημοσιοποίησης της αμοιβής, για το οποίο αντέδρασε ένας εκ των δικηγόρων των εργαζομένων, ο κ. Καρασταύρου σημείωσε πως το νούμερο 220.000 που χρησιμοποίησε, είναι γραμμένο σε δημόσια έγγραφα που κατέθεσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
 
Θεωρεί πάντως πως οι εργαζόμενοι θέλουν να φέρουν την διοίκηση, που κατάφερε να μην μεταφερθεί το πρόβλημα στην κοινωνία, σε αντιπαράθεση με τους προμηθευτές, που στηρίζουν ακόμα την ΔΕΥΑΚ.
 
Τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο, το οποίο είναι εκτός κατάσχεσης, δεν είναι τόσα όσα δηλώνουν οι εργαζόμενοι, επισήμανε, με τα χρήματα που βρίσκονταν στις 26 Σεπτεμβρίου σε αυτό να ανέρχονται σε περίπου 80.000 ευρώ, ενώ οι ανάγκες μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ.
 
Τέλος για τον προμηθευτή του χλωρίου, που οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως είναι απλήρωτος, ο κ. Καρασταύρου διευκρίνισε πως έχει πληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο, και πως θα πρέπει πρώτα οι εργαζόμενοι, πριν κάνουν τέτοιες δηλώσεις, να μιλήσουν με το λογιστήριο της εταιρείας, ώστε να λένε πραγματικά τι ισχύει.
 
Αυτό όμως που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν το ερώτημα πού πήγαν τα λεφτά, με δεδομένο ότι υπήρχε μια μείωση της μισθοδοσίας της τάξης του 1,2 εκ. ευρώ για τρία χρόνια.
 
Απαντώντας στο παραπάνω ερώτημα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ σημείωσε αρχικά πως αφενός η αύξηση των υδρομέτρων λόγω Καλλικράτη δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι, αφετέρου τα έσοδα της ΔΕΥΑΚ, λόγω κρίσης έμειναν σχετικά σταθερά 6,5 -7 εκ ευρώ. Επίσης, εξήγησε πως αυξήθηκε το κόστος των υδρομέτρων της ΔΕΗ, που χρησιμοποιούνται στις αντλίες των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΚ, τη στιγμή μάλιστα που πρέπει να πληρώνουν και παλιές οφειλές σε εργολάβους για έργα που πραγματοποιήθηκαν πριν το 2011. Και τέλος έγιναν έργα μέσω ΕΣΠΑ, για τα οποία προέκυψε η ανάγκη να καλυφθεί ΦΠΑ ύψους 3 εκ. ευρώ. «Το ζήτημα δεν είναι που πήγαν τα λεφτά, αλλά πού βρέθηκαν τα χρήματα όλα αυτά τα χρόνια για την υλοποίηση των δράσεων» σημείωσε, τονίζοντας πως καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να γίνει μια τέτοια εξοικονόμηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.