Βουλα Ελευθεριαδου «Οι πολιτικοι πρεπει να ειναι επαγγελματιες της καθημερινοτητας»

«Όπως ο σεβασμός έτσι και η ενότητα δεν επιβάλλεται· την κερδίζεις»

Ιδιαίτερα θετικό θεωρεί πως ήταν το κλίμα που σχηματίζεται μετά την παρουσία στη ΔΕΘ του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου.
 
Η κ. Ελευθεριάδου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΠτΘ και τη Νατάσσα Βαφειάδου, μίλησε για το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, την ανάγκη διεύρυνσης τόσο πολιτικά όσο και σε επίπεδο προσώπων, αλλά και το σχέδιο του κόμματος για την επόμενη μέρα.
 
Σημείωσε δε πως θα πρέπει το κόμμα να μείνει ανοιχτό στην κοινωνία, και πως η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, αλλά οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι επαγγελματίες της καθημερινότητας. 

Απαραίτητη η στήριξη από πολλαπλές πλευρές 

ΠτΘ: Η μεγάλη έκπληξη που ακούσαμε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν το άνοιγμα που έκανε προς την κεντροαριστερά και την  αριστερά, αναφέροντας ότι όχι απλά επιθυμεί να συνεργαστεί και με ανθρώπους από την αριστερά και την κεντροαριστερά, αλλά ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα αυριανό δικό του, να μετέχουν και τέτοια στελέχη.
Β.Ε.:
Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε πραγματικά τη χώρα και να τη βάλουμε σε μια διαφορετική τροχιά, σύγχρονη, αναπτυξιακή, την Ελλάδα της επόμενης μέρας, θα πρέπει να το κάνουμε ενωτικά, όχι αριθμητικά αλλά όσο αφορά τις ιδέες.
 
Άρα για να γυρίσει ο τροχός, πρέπει να υπάρξουν πολύ μεγάλες πολιτικές δυνάμεις που να τον στηρίξουν και να τον γυρίσουν. Έτσι απευθυνόμαστε με αυτή την έννοια σε όλο τον ελληνικό λαό, οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε πολιτικό φάσμα και να βρίσκεται. Και φυσικά και σε τοπικό επίπεδο να το εξειδικεύσω, αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία κι εγώ θα μιλάμε για όλους τους πολίτες της Ροδόπης, για όλους τους πολίτες της Ελλάδας που θέλουν πραγματικά να χτίσουμε το αύριο της χώρας.
 
ΠτΘ: Θα ήθελα ένα σχόλιο επί της ομιλίας, αλλά και της γενικότερης παρουσίας του κ. Μητσοτάκη. Πώς σας φάνηκε το γενικότερο κλίμα;
Β.Ε.:
Το γενικότερο κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό. Και όσον αφορά τον κόσμο, αλλά και ειδικότερα όσον αφορά τις κεφαλές του κόμματος τις προηγούμενες που ήταν εκεί και στήριξαν  με δηλώσεις τους τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
Δυστυχώς έχω ακούσει πολλά στελέχη του κόμματος και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο, να βλέπουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ως μικρομάγαζο. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να τελειώνει. Δεν είναι το θέμα να διεκδικήσουμε ή να κρατήσουμε εμείς κάποιες θέσεις που φορούν εμάς μόνο και κανέναν άλλον.
 
Αυτή η διεύρυνση και το άνοιγμα, πρέπει να γίνουν ουσιαστικά, ακόμα κι αν κάποια στελέχη χάσουν την κυριαρχία στο κόμμα. Δεν πρέπει να κοιτάμε εσωτερικά, πρέπει να κοιτάμε την κοινωνία. Η κοινωνία προχωρά. Πρέπει να την ακολουθήσουμε σε αυτό που κάνει. Μας ενδιαφέρει το άνοιγμα, η πορεία προς την κοινωνία, η εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Γι' αυτό είναι τα πολιτικά κόμματα. Δεν είναι για να εξυπηρετούν κάποιους ανθρώπους. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν  κάποιοι. 

Οι βασικοί πυλώνες του οικονομικού προγράμματος 

ΠτΘ: Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε κατά βάση και τους πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ…
Β.Ε.:
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα γενικότερο σχέδιο της επόμενης μέρας. Όχι μόνο απλά οικονομικούς δείκτες. Μέσα στο γενικότερο αυτό σχέδιο έπρεπε να πει και κάποια συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θα ήταν πιο εφικτά και πιο ορατά στο άμεσο χρονικό διάστημα. Και αφορούν και την τσέπη του ελληνικού λαού. Εκεί είναι το πρόβλημα, το ζούμε καθημερινά.
 
Επομένως μιλάμε για ένα γενικότερο σχέδιο, όχι μόνο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, μίλησε για θέμα αναθεώρησης του συντάγματος, μίλησε για θέματα πανεπιστημίου, για θέματα εκπαίδευσης, για θέματα ασφάλειας, το μεταναστευτικό.
 
Πρέπει να κοιτάξουμε με σοβαρότητα κάποια στοιχεία και επίσης δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλιστικό σύστημα χωρίς νέους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας.
 
Ο άλλος πυλώνας που είναι πολύ σημαντικός, είναι το ίδιο το κράτος. Αρχίζει και κάνει βήματα, δεν το αρνούμαι. Για παράδειγμα το ιατρικό κομμάτι που αφορά τη μηχανοργάνωση, προχωράει καλά και σίγουρα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων από αυτή την ιστορία. Πρέπει το κράτος να εκσυγχρονιστεί με αυτό τον τρόπο, πρέπει όλες οι λειτουργίες του να γίνονται με βάση τη μηχανοργάνωση, τη συνένωση των στοιχείων των διαφόρων υπηρεσιών, την εύκολη πρόσβαση του πολίτη προς τις υπηρεσίες του  κράτους.
 
Ο τρίτος πυλώνας είναι της ασφάλειας. Πρέπει να έχουμε ένα υγιές περιβάλλον για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και ως άνθρωποι και ως κοινωνία και ως εργαζόμενοι.
 
Επίσης, λιγότεροι φόροι. Για μας είναι ιδεολογία οι λιγότεροι φόροι. Και στην περιοχή τη δική μας νομίζω ότι είναι ακόμα περισσότερο αναγκαίο, βλέπουμε καθημερινά να φεύγουν επιχειρήσεις και να φεύγουν και ιδιώτες. Ακόμα και το μικρό ποσό χρημάτων που κινείται μέσα στη Ροδόπη, τελικά δεν επενδύεται μέσα στη Ροδόπη, επενδύεται σε γειτονικά κράτη.
 
Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα τη μείωση του κόστους της κτηνοτροφικής και της αγροτικής παραγωγής. Έχω γυρίσει όλη την περιφέρεια και μου λένε για το κόστος παραγωγής. Το κόστος παραγωγής πώς μπορεί να μειωθεί; Ένα τρόπος είναι να γίνουν οι περίφημες Ενώσεις Παραγωγών. Θα πρέπει να μπούμε σε μια φιλοσοφία τέτοια. Όχι μόνο γιατί οι ενώσεις παραγωγών θα έχουν χαμηλότερη φορολογία της βάσης του 10%, αλλά επειδή μπορούν με αυτές τις μορφές να αντλήσουν κεφάλαια και από την Ε.Ε. μέσω προγραμμάτων. 

«Δεν είναι επάγγελμα η πολιτική» 

ΠτΘ: Αναφέρατε ότι ο πολιτικός πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κατάλληλο χρονικό διάστημα, ο χρόνος που ο ίδιος πρέπει να επιλέγει για την αποχώρησή του. Το συνέδεσα με την ανακοίνωση του κ. Πετρίδη ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τις επόμενες δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019. Αφορά και άλλα στελέχη της τοπικής πολιτικής πραγματικότητας;
Β.Ε.:
Εννοείται. Ξεκίνησε η περίοδος ζυμώσεων και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Τα τοπικά πράγματα είναι πιο χαλαρά, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν τόσο έντονες κομματικές γραμμές, όσο υπάρχουν στα βουλευτικά ή και τα περιφερειακά.
 
Όσον αφορά τις θητείες εγώ το πιστεύω γενικότερα. Είναι κάτι που κι ο Μητσοτάκης το έθεσε στον ίδιο του τον εαυτό, όσον αφορά την προεδρεία του κόμματος. Εγώ πιστεύω ότι η πολιτική, εφόσον την κάνεις καλά, είναι μια πολύ σκληρή δουλειά. Και βιολογικά μπορεί να κουραστείς κάποια στιγμή ή πνευματικά, γιατί πρέπει να παράγεις ιδέες. Είναι λογικό κι επόμενο. Αλλιώς δεν έχει νόημα να είσαι στην πολιτική και να αρχίσεις πλέον να την κάνεις ως αγγαρεία.
 
Επομένως πρέπει να καταλάβουμε ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, οι πολιτικοί πρέπει να είναι επαγγελματίες της καθημερινότητας, μόνο έτσι πρέπει να τη δούμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο ουσιαστικά τα πράγματα την επόμενη μέρα. Εγώ το έγραψα ότι είναι έντιμο αυτό που έκανε ο Πετρίδης. Θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει. 

«Απαραίτητη η ενότητα και σε τοπικό επίπεδο» 

ΠτΘ: Συνοχή υπάρχει σε τοπικό επίπεδο; Στην ΠΑΜΘ; Σας ικανοποιεί η εικόνα της Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο; Σε επίπεδο συνοχής και κοινής γραμμής πλεύσης προς την κατεύθυνση που και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ορίσει για την επόμενη μέρα.
Β.Ε.:
Όπως ο σεβασμός έτσι και η ενότητα δεν επιβάλλεται. Την κερδίζεις. Αυτά συμβαίνουν επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Θα πρέπει να δούμε ποιοι θα ηγηθούν των συνδυασμών, ποιοι θα είναι οι σύμβουλοι, ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές, καθώς όλο αυτό δημιουργεί μια εσωτερική αναταραχή, που καμιά φορά μπορεί να φτάνει και σε επίπεδο μεγαλύτερο από απλά δηλώσεων και σε πολύ πιο έντονο βαθμό.
 
Θα πρέπει αυτό το πράγμα να καλμάρει σιγά σιγά, να πάρουμε τις αποφάσεις μας, γιατί ο καιρός έχει φτάσει και για τις περιφερειακές και για τις αυτοδιοικητικές και για τις βουλευτικές εκλογές. Αλλά αυτό πώς θα γίνει; Για μένα εκεί είναι το μυστικό. Για ένα κόμμα ανοιχτό ή που θέλει να λέγεται ανοιχτό, και να έχει τις πόρτες ανοιχτές στην κοινωνία, οι αποφάσεις αυτές δεν πρέπει να λαμβάνονται με κλειστές πόρτες, ούτε να αφορούν μια μικρή ομάδα ανθρώπων.
 
Ήθελα να συντάξω έγγραφο προς τον πρόεδρο της Νομαρχιακής, να κάνει μια διευρυμένη ΝΟΣ, που είναι όλα τα στελέχη που διετέλεσαν σε διάφορες θέσεις μέσα στο κόμμα ή στην αυτοδιοίκηση, ή οπουδήποτε αλλού, ούτως ώστε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει και να λέει τα δικά του.
 
ΠτΘ: Έχουμε υπερπληθώρα υποψηφίων, είτε για το δήμο, είτε για την περιφέρεια, ακόμα και για τις βουλευτικές εκλογές, κυρίως από το χώρο της Ν.Δ.
Β.Ε.:
Όταν υπάρχει εξουσία όλοι μαζεύονται. Τα θέμα είναι στα δύσκολα τι γίνεται. Εκεί πρέπει να καταλάβει κι ο κόσμος τη σταθερότητα κάποιων ανθρώπων και τη σοβαρότητα. Ανοιχτά να έρθουν όλα τα στελέχη εκεί και να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να πάρουμε τις αποφάσεις μας, ποιοι θέλουν να κατέβουν για τον δήμο, θα ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά του καθενός, ανάλογα με το πώς πρέπει η κοινωνία να το εκλάβει, αλλιώς δεν έχει νόημα η εκλογική διαδικασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.