Κλειδι για την ανασχεση της πορειας της ανοιας ο εγκαιρος εντοπισμος

Ενημερωτική εκδήλωση στο 2ο ΚΑΠΗ με θέμα την άνοια και την πρόληψή της - Σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας

Τρόπους εντοπισμού των συμπτωμάτων της άνοιας, της πρόληψης αλλά και της ανάσχεσης της πορείας της γνώρισαν την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, μέλη των ΚΑΠΗ Κομοτηνής, στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε  στο πλαίσιο του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων» στο 2ο  ΚΑΠΗ του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕ.ΜΕ.Α) Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με την Εταιρεία  Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.
 
Σε αυτή η κ. Άννα Τσακίρη – Ψυχολόγος Phd  της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, επεσήμανε ότι η άνοια είναι μια διαγνωστική κατηγορία, η οποία τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι έχει όλο και μεγαλύτερη αύξηση.
 

Το μήνυμα της Παγκόσμιας ημέρας άλλωστε φέτος ήταν πως κάθε τρία δευτερόλεπτα γίνεται μια διάγνωση άνοιας, για αυτό και θέλουν να ευαισθητοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο τον κόσμο στο κομμάτι της πρόληψης, να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα και να μπορεί να απευθύνεται σε ειδικούς για την έγκαιρη παρέμβαση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων αυτών.
 
Η άνοια, σημείωσε, είναι ένα νευροεκφυλιστικό νόσημα το οποίο δυστυχώς δεν επιδέχεται θεραπεία, για αυτό και προσπαθούν να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην πρόληψη και όσο γίνεται στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου, ώστε να προληφθούν καταστάσεις οι οποίες δεν έχουν γυρισμό.
 
Για αυτό και θα πρέπει να προσέχουν πολύ παράγοντες όπως η λειτουργία της καρδιάς αλλά και η γενικότερη κατάσταση της υγείας μετά τα 65, ώστε παράγοντες κινδύνου που μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη της άνοιας να περιοριστούν.
 

Άλλωστε το μυαλό μας, όπως μια μηχανή, όσο περισσότερο το φροντίζουμε, τόσο καλύτερα θα λειτουργεί, για αυτό και είναι καλό οι ηλικιωμένοι να προσπαθούν όσο το δυνατόν μέσα από ασκήσεις και προγράμματα, των Δήμων και των νοσοκομείων, να συμμετέχουν σε προγράμματα ενδυνάμωσής της μνήμης, της άσκησης και να είναι όσο το δυνατό λειτουργικοί και όχι κλεισμένοι σε ένα σπίτι.
 
Η Εταιρεία  Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας είναι ΝΠΙΔ που επιχορηγείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας, έχει δομές σε Αττική, Φωκίδα, Λαμία καθώς και Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, με όλες τις υπηρεσίες να είναι δωρεάν, με κλιμάκια να επισκέπτονται και την Ροδόπη για να παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 

«Το ΚΑΠΗ της γειτονιάς» από την Καλλιόπη Παπαδοπούλου 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Καλλιόπη Παπαδοπούλου, μέλος του ΚΑΠΗ, απήγγειλε ένα ποίημα με θέμα το ίδιο το ΚΑΠΗ και τίτλο «Το ΚΑΠΗ της γειτονιάς», το οποίο αναφέρθηκε στη συντροφιά που κρατά στους ανθρώπους η δομή αυτή.
 

Όπως σημείωσε, σκέφτηκε να γράψει ένα ποίημα, και μετά από πρόταση της διοίκησης, το ανέγνωσε πριν την εκδήλωση στους συγκεντρωμένους, κάτι που έχει κάνει αρκετές φορές και στο παρελθόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.