Κανενα εξαιρετεο ακινητο δεν θα μεταβιβαστει στο Υπερταμειο διαβεβαιωνουν τα υπουργεια Οικονομικων και Πολιτισμου

Σε εξέλιξη η διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των ΚΑΕΚ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο ακίνητα εκτός συναλλαγής, κοινόχρηστα ή προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημοσίων σκοπών επαναλαμβάνουν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Πολιτισμού μετά και τη χθεσινή απεργία αρχαιολόγων σε όλη τη χώρα.
 
Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα προς μεταβίβαση ακίνητα στο Υπερταμείο.
 
Παράλληλα διευκρινίζει πως η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται  δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ. Επίσης υπενθυμίζεται ότι η σχετική Υ.Α. ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).
 
«Η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα» ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών κλείνοντας την ανακοίνωσή του για να τονίσει πως «στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο». 

ΥΠΠΟΑ: «Η ανακύκλωση αβάσιμων επιχειρημάτων, καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας» 

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του  Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
«Η ανακύκλωση αβάσιμων επιχειρημάτων και παρερμηνειών, καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας» υπογραμμίζει το υπουργείο Πολιτισμού για να επιβεβαιώσει κι αυτό πως έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων στοιχείων από όλη τη χώρα. «Μέσα από αυτή την ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)» διευκρινίζει, «η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο και την υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ, θα γίνει ονομαστική και θα γνωστοποιηθεί δημόσια».
 
«Συμμεριζόμαστε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο το αίτημα “να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο” καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου» τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού, κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.