Ακομα περιμενουν την προσθετη ενισχυση οι αγροτες της Ροδοπης

Παρόλο που μπορεί να δοθεί από την Κυβέρνηση αν το επιθυμεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Επαφές του Ιλχάν Αχμέτ στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και των προοπτικών ανάπτυξης της Θράκης

Τρόπους ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα τόσο των καπνοπαραγωγών, όσο και όλων των καλλιεργητών της Ροδόπης αναζήτησε για ακόμα μια φορά ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, επισκεπτόμενος την προηγούμενη εβδομάδα της Βρυξέλλες και πραγματοποιώντας συναντήσεις με τα θέματα αυτά να κυριαρχούν στην ατζέντα του.
 
Συγκεκριμένα κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες ο κ.Ιλχάν συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον εκπρόσωπο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής,Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τάσο Χανιώτη.
 
Ο βουλευτής Ροδόπης κατέθεσε στην Κομισιόν και μοίρασε μια περίληψη της αγροτικής κατάστασης στην περιοχή μας σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, με προτάσεις κυρίως για τον καπνό αλλά και άλλες καλλιέργειες που ευδοκιμούν στην περιοχή μας, ώστε να έχουν μια πλήρη αντικειμενική άποψη και πρόταση για αυτή. 

20 εκατ. ευρώ τον χρόνο χάνονται στη Ροδόπη μόνο από τις επιδοτήσεις 

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που επισκέφθηκε μαζί με τους συνεργάτες του την έδρα της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να διερευνήσει και να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι κανονισμοί για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών στην Θράκη  με έμφαση στην φθίνουσα οικονομικά ομάδα των καπνοπαραγωγών. 
 
Μετά την πρώτη επίσκεψή του είχε κατατεθεί στην Ευρωβουλή ερώτηση για το θέμα των Καπνοπαραγωγών, με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Χόγκαν να απαντά πως σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές μπορεί να δοθεί μια πρόσθετη ενίσχυση, πέρα του βασικού επιδόματος, κάτι που μπορεί να γίνει στην Περιφέρεια μας μιας και πρόκειται για την φτωχότερη περιφέρεια στην χώρα, αλλά και γιατί αφορά μονοκαλλιέργειες.
 
Αυτό σημαίνει, τόνισε ο ίδιος «πως η περιοχή μας χάνει, μόνο από τις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών, πάνω από 20 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ φέτος ειδικά υπολογίζεται ότι μπορεί να λείψουν από την οικονομία της Ροδόπης περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ που καταγράφονται ως απώλεια εισοδήματος από την νεκρωτική ίωση που έπληξε τα καπνά».
 
Την ίδια ώρα καταγράφηκαν πολλές ζημιές και από το πράσινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες. Ο ίδιος ανέφερε πως ζήτησαν από την πρώτη στιγμή επιτακτικά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα του πρόβλημα που αποτελεί οικονομική βόμβα για την περιοχή μας. 

Δεν επαρκούν οι αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ 

Δυστυχώς, παρά τα ευχολόγια που εκφράστηκαν αρχικά δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Και αυτό γιατί επειδή οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, θα καλυφθούν από τα ΠΣΕΑ, όμως η Ελλάδα διαθέτει ένα πλαφόν 16 εκατομμυρίων ευρώ για ετήσιες αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ, χρήματα που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τις απώλειες του εισοδήματος των καπνοκαλλιεργητών της Θράκης, όσο μάλλον όλες της ζημιές της περιοχής και ολόκληρης της χώρας.
 
Για αυτό ο Ιλχάν Αχμέτ θεωρεί πως η πρόσφατη συνάντηση των αγροτών και φορέων της περιοχής μας με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, τόσο για την αποζημίωση, αλλά ούτε καν για το αν θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί που είχαν σημαντικές καταστροφές στην παραγωγή τους τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
 
Για αυτό και θα φέρει το θέμα ξανά στη Βουλή, ζητώντας από το ΥΠΑΑΤ, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι εύλογες, δίκαιες και να καλύπτουν το σύνολο της συντελεσθείσας ζημίας καθώς και να οριστεί χρονοδιάγραμμα πληρωμών, άμεσα.
 
Όπως ανέφερε θα πρέπει να μελετηθεί αν θα μπορέσει να δοθεί αποζημίωση μέσω των deminimis(ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), ή αν θα πρέπει να υπάρξει ειδική Υπουργική απόφαση ώστε να ενισχυθεί η περιοχή από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
«Θα περάσουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, γιατί δεν έχει πιάσει ο αγρότης ούτε τα ελάχιστα, δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδά του» ανέφερε. 

Δυνατή η πρόσθετη ενίσχυση 

Βέβαια η επίσκεψη στις Βρυξέλλες αφορούσε όχι τις ζημιές, αλλά την σταθερή ενίσχυση κάθε χρόνο, για αυτό και επέλεξε να συναντήσει τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, έναν κορυφαίο παράγοντα της Κομισιόν που αποτελεί ταυτόχρονα στενό συνεργάτη του προέδρου της Επιτροπής, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γιατί παρατήρησαν πως παρά το ότι είχε απαντήσει ο κ. Χόγκαν στην επερώτηση, η Κυβέρνηση, πέρα από ευχολόγια, δεν προχώρησε στην υλοποίηση, ούτε καν την εξαγγελία, της πρόσθετης ενίσχυσης που προβλεπόταν.
 
Για αυτό και επανέφεραν το θέμα με τον κ. Σχοινά, που τόνισε πως η απάντηση ήταν σαφέστατη και πως δίνεται αυτή η δυνατότητα στα κράτη μέλη. 

Η Schengen «ανοίγει» αναπτυξιακούς δρόμους 

Πέραν αυτού όμως συζήτησαν και για τη γενικότερη ανάπτυξη της Θράκης, με τον Ευρωβουλευτή να σημειώνει πως η ένταξη στην συνθήκη Schengen το προσεχές χρονικό διάστημα χωρών όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, διανοίγει ευρύτατους αναπτυξιακούς διαδρόμους για όλη την βόρεια Ελλάδα, και ιδιαίτερα τη Θράκη, σε μια γεωγραφική ενότητα που εκτείνεται από τον Αλιάκμονα έως τον Δούναβη.
 
Ο κ. Σχοινάς δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο υψηλότερο επίπεδο την πολιτική ατζέντα της Θράκης όπως τέθηκε μέσα από την συζήτησή τους, ενώ ειδική μνεία έγινε στο γεγονός ότι σε αυτό το νέο περιβάλλον, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια αγροτική περιοχή, στην οποία πρέπει να ενισχυθούν οι σύνοικοι πληθυσμοί, είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι αγρότες με αυτή τη στρεμματική ενίσχυση. 

Δυνατότητα αλλαγής και του μοντέλου ενίσχυσης με έμφαση στις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές 

Ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση από τον κ. Χανιώτη, από τη συνάντηση με τον οποίο προέκυψε η δυνατότητα της στήριξης του εισοδήματος  για αγρότες μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, ακόμα και όταν καλλιέργειες όπως είναι τα καπνά έχουν τεθεί εκτός του πλαισίου ενισχύσεων από την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ.
 
Η Ελλάδα δίνει στρεμματική ενίσχυση διαιρώντας το συνολικό ποσό της ΚΑΠ, περίπου 2,5 δις ευρώ ισάξια.
 
Αντίθετα θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μοντέλο της Ισπανίας, όπου υπάρχει η λεγόμενη «ανάποδη πυραμίδα». Σε αυτό όπου υπάρχει ανάγκη, όπως σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, η κυβέρνηση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη στρεμματική ενίσχυση.
 
Ο βουλευτής θεωρεί πως η όλη προσπάθεια που έγινε, είχε σημαντικά και απτά αποτελέσματα, μις και εξασφάλισαν από την ΕΕ και την επιτροπή όλες τις προϋποθέσεις, σε υψηλότερο βαθμό, ώστε το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στην αύξηση της ενίσχυσης στη Ροδόπη, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας με ανάλογα θέματα και ζητήματα, φέρνοντας επιπλέον κονδύλια που έχει ανάγκη η περιοχή μας. 

Χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική για την περιοχή η κυβέρνηση 

Για αυτό και ο κ. Αχμέτ, με βάση τα νέα δεδομένα που πήραν αλλά και όσα γνώριζαν, θα προχωρήσει άμεσα σε νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θα θίξει την ανισότητα της κατανομής της ΚΑΠ, και θα ζητήσει την πρόσθετη ενίσχυση των παραγωγών καπνού και άλλων προϊόντων στην περιοχή μας.
 
Μετά όλα τα παραπάνω, σημειώνει, το εύλογο ερώτημα παραμένει προς την κυβέρνηση αν σκοπεύει να ενισχύσει, να στηρίξει, να εκπονήσει πολιτικές που θα στοχεύουν στην διατήρηση των σημερινών θέσεων απασχόλησης στον αγροτικό τομέα της περιοχής μας, ή αν αντιθέτως θα συνεχίσει την ανερμάτιστη πορεία προς την συνολική απαξίωση και μελλοντική εξαφάνιση εντέλει των καπνοπαραγωγών της Θράκης.
 
Άλλωστε θεωρεί πως γενικότερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο από την κυβέρνηση για την ευημερία όλων των κατοίκων της περιοχής, που πλήττεται από την μετανάστευση των νέων, τα κλειστά εργοστάσια, ενώ η ανεργία δεν μειώνεται καθόλου στη Ροδόπη.
 
Έτσι στην ερώτησή του, με δεδομένο ότι ο κ. Χόγκαν κάνει ξεκάθαρο ότι ο τρόπος της διανομής είναι ευθύνη του κράτους-μέλους, με παράγοντες τα στοιχεία της εισοδηματικής ανισότητας, το επίπεδο φτώχειας τον μικρό κλήρο, θα τονίσει πως μετά το 2020 η πρόταση της Επιτροπής ξεκάθαρα δίνει την  δυνατότητα στην χώρα-μέλος να κάνει διανομή με μια σειρά κριτήρια, τονίζεται το γεγονός ότι χρειάζεται αναδιανομή προς τους μικρότερους παραγωγούς, αλλά και μεγαλύτερη ενίσχυση στις περιοχές που η γεωργία έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην κοινωνική συνοχή και στο εισόδημα.  
 
Για αυτό και θα αναφέρει πως η στρεμματική ενίσχυση θα πρέπει να είναι υψηλότερη στις φτωχότερες περιοχές, αναφέροντας πως η σημερινή στρεμματική ενίσχυση στην Ελλάδα είναι 55 ευρώ στο στρέμμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.