«Το πιστολι του Νευτωνα» πετυχε και την Κομοτηνη

Το βιβλίο του Κομοτηναίου μαθηματικού και συγγραφέα κ. Ανδρέα Λύκου παρουσιάστηκε και στην πόλη του

Το βιβλίο «Το πιστόλι του Νεύτωνα», το δεύτερο βιβλίο του Κομοτηναίου μαθηματικού και συγγραφέα κ. Ανδρέα Λύκου «ήρθε σπίτι του» και παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή, σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο, το βράδυ του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής
 
Το βιβλίο αποτελεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με φόντο δύο παράλληλες ιστορίες, αφενός τη διαμάχη του Νεύτωνα και του Λάιμπνιτς για την πατρότητα του Λογισμού το 17ο αιώνα, αφετέρου τη διαμάχη δύο Ελλήνων επιστημόνων στις μέρες μας για την πατρότητα μιας απόδειξης σε ένα άλυτο πρόβλημα της Θεωρίας Ομάδων.
 

Ο συγγραφέας και η κ. Άννα Γαβριήλ, μαθηματικός, Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγος, Κατερίνα Καλφοπούλου, μαθηματικός – συγγραφέας και Μπάμπης Καραγεωργίου, φιλόλογος μίλησαν για το βιβλίο.
 
Την χαρά του που παρουσιάζει στην πόλη του το δεύτερό του βιβλίο, εξέφρασε ο κ. Λύκος, σημειώνοντας πως είναι μια αστυνομική ιστορία, που ενώνει ουσιαστικά δύο ιστορίες.
 
Η πρώτη διαδραματίζεται τον 17ο αιώνα, και καταγράφει την πρώτη, ουσιαστικά, διαμάχη μεταξύ Νεύτωνα και Λάιμπνιτς για τα πνευματικά δικαιώματα μιας ιδέας, καθορίζοντας την ιστορία της μαθηματικής επιστήμης.
 

Η δεύτερη αποτελεί καθαρά μυθοπλασία, για μια σύγχρονη ιστορία που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη του σήμερα, με δύο καθηγητές να κάνουν ταυτόχρονα την ίδια ανακάλυψη, με τη διαμάχη τους να συνδέεται με την παλαιότερη και να αποτελεί τελικά και τη λύση στο γρίφο του μυστηρίου.
 
Τόνισε πάντως πως πρόκειται για καθαρό μυθιστόρημα, παρόλο που έχουν μέσα και τον σπόρο της επιστήμης.
 
Άλλωστε υπάρχουν πολλά βιβλία τα τελευταία 25 χρόνια τα οποία προσπαθούν να κάνουν στο ευρύ κοινό επιστημονικές ιδέες που άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε.
 

Όσο για τα επόμενα πονήματά του, ο κ. Λύκος σημείωσε πως οι ιδέες του για τη συγγραφή προέρχονται από τον κόσμο που ζει καθημερινά, και ως μαθηματικός, έχει συνεχή τριβή με τα μαθηματικά, για αυτό και πολλές φορές αποτελούν την έμπνευση αλλά και τον οδηγό του, μπαίνοντας με ένα παράξενο τρόπο στις ιδέες που «σκαρφίζεται».
 
Τα βιβλία αυτά άλλωστε απευθύνονται στο ευρύ κοινό, παρουσιάζοντας, μέσα στη μυθοπλασία, την ιστορία της επιστήμης που ουσιαστικά δείχνει με ποιο τρόπο αυτή συνδιαλέγεται με τον πολιτισμό, και πώς αναπτύσσεται εξαιτίας της κοινωνικής διάστασης που υπάρχει σε κάθε εποχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.