Εκδοθηκε η αποφαση για την προκηρυξη 5.500 προσληψεων στο Δημοσιο

Αφορά άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών

Εκδόθηκε η απόφαση που ουσιαστικά αποτελεί τον οδηγό της προκήρυξη του ΟΑΕΔ, για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 προσλήψεις ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.
 
Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έχει διττό στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.
 
Αντικείμενο του ειδικού προγράμματος είναι η απασχόληση 5.500 άνεργων πτυχιούχων (ωφελούμενοι) σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 51 του ν. 1892/1990 και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα (φορείς υποδοχής). Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται οι ενέργειες ορισμού των φορέων υποδοχής, οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες, η κατάταξη και η σύζευξη των ανέργων με τις θέσεις εργασίας των φορέων υποδοχής, η διάρκεια και οι όροι της απασχόλησης, η χρηματοδότηση του προγράμματος και οι αμοιβές των ωφελουμένων.
 
Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του προγράμματος είναι ο ΟΑΕΔ.
 
Επίσης, ο ΟΑΕΔ είναι αρμόδιος για την υποδοχή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των ωφελουμένων και την κατάρτιση του πίνακα ωφελουμένων, τη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των φορέων υποδοχής, τη διενέργεια δειγματοληπτικών επιτόπιων επαληθεύσεων στους φορείς υποδοχής και την καταβολή των αμοιβών στους ωφελούμενους και των ασφαλιστικών εισφορών στους φορείς υποδοχής.
 
Ως φορείς υποδοχής ορίζονται τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παιδείας Έρευνας και θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού και Υγείας και οι εποπτευόμενοι από τα ανωτέρω δημόσιοι φορείς και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα. 

Αμοιβές ωφελουμένων 

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται: α) για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) έως 1.040 ευρώ και β) για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (TE) έως 990 ευρώ.
 
Για τους ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών οι ανωτέρω αμοιβές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά πενήντα (50) ευρώ ή εκατό (100) ευρώ αντιστοίχως και διαμορφώνονται ως εξής: α) για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών: i) για την κατηγορία ΠΕ έως 1.090 ευρώ και ii) για την κατηγορία TE έως 1.040 ευρώ, β) για τους κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών: i) για την κατηγορία ΠΕ έως 1.140 ευρώ και ii) για την κατηγορία TE έως 1.090 ευρώ.
 
Οι ωφελούμενοι που διαθέτουν και τους δύο προαναφερθέντες τίτλους σπουδών λαμβάνουν, ως μηνιαίο ποσό, το ποσό που αντιστοιχεί στην ανώτερη κατηγορία.
 
Τα κριτήρια κατάταξης των ωφελουμένων είναι τα ακόλουθα: α) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 24 μήνες, β) ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό, γ) μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, δ) διδακτορικός τίτλος σπουδών, ε) εγγραφή στα Μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και στ) ιδιότητα του δικαιούχου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.