Αυστηρα μηνυματα Αλεξη Τσιπρα με πολλους αποδεκτες εντος και εκτος χωρας

Μετά την παραίτηση Κοτζιά

Την παραίτησή του υπέβαλε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, 17 Οκτωβρίου ο υπουργός εξωτερικών κ.Νίκος Κοτζιάς στον Αλέξη Τσίπρα. Η παραίτηση του κ. Κοτζιά έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του  αναλαμβάνει την θέση του Υπουργού Εξωτερικών προκειμένου «να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η παραίτησή του κ. Κοτζιά οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κάλυψε τον υπουργό Εξωτερικών στην πρόσφατη κόντρα που είχε με τον Πάνο Καμμένο, σε σχέση πάντα με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτέλεσε μάλιστα και σημείο έντονης διαφωνίας μεταξύ των κ.κ. Κοτζιά και Καμμένου στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου οι οποίες φαίνεται πως επιτάχυναν τις αποφάσεις για τον κ. Κοτζιά, καθώς θεωρήθηκαν ως αυστηρό μήνυμα προς τον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών.
 
«Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σε εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωνε με νόημα ότι «ο πρωθυπουργός δεν παρακαλά κανέναν, δεν έχει φοβηθεί ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις. Στις πολιτικές εξελίξεις δεν σύρεται. Τις προκαλεί όταν κρίνει ότι είναι θετικό για την χώρα του».
 
Την αποδοχή της παραίτησης του κ. Κοτζιά γνωστοποίησε και η γραμματεία του πρωθυπουργού η οποία σε μία λιτή ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων πως « ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κοτζιά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3.5 χρόνια» υπογραμμίζοντας πως «Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών». 

Αλέξης Τσίπρας «Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή» 

Λίγη ώρα μετά εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός τόνισε πως έκανε δεκτή την παραίτηση Κοτζιά «με πόνο καρδιάς» τονίζοντας πως η απόφασή του να αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών «δίνει ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών».
 
Ο ίδιος έστειλε μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, τονίζοντας πως η αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά «σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχθώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».
 
Προς τους εταίρους διεμήνυσε την προσήλωση του στη συμφωνία των Πρεσπών και προς την ΠΓΔΜ ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία η Ελλάδα δε θα δεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε κανέναν διεθνή οργανισμό με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενθαρρύνοντας τους γείτονες να προχωρήσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.