Υποδεχτηκε τους νεους φοιτητες του το Τμημα Ιστοριας και Εθνολογιας

Εκδήλωση γνωριμίας για τους πρωτοετείς φοιτητές από το ακαδημαϊκό προσωπικό και τον Σύλλογο Φοιτητών

Η τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, που περιλάμβανε την ενημέρωση τους για το τμήμα, τις υποδομές αλλά και το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου στο χώρο που στεγάζεται, στο κτίριο της Παλιάς Νομικής.
 
Την εκδήλωση,που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο φοιτητών «Ηρόδοτος», άνοιξε ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, τονίζοντας πως η υποδοχή πρωτοετών δεν είναι μια τυπική γιορτή, αλλά μια ουσιαστική τελετή ενημέρωσης.
 

Σύστησε δε τους συμβούλους σπουδών, τον κ. Βασίλειο Δαλκαβούκη και την κ. Ελεονώρα Ναξίδου, τον σύμβουλο του Erasmus κ. Andrew Farrington, τον κ. Γεώργιο Τσιγάρα  καθώς και άλλους καθηγητές του τμήματος, αλλά και μέλη της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου, που προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες σε όλους τους φοιτητές.
 
Άλλωστε μέσα από αυτή την εκδήλωση, σημείωσε ο κ. Βαρβούνης, το τμήμα παρουσιάζει μερικά βασικά χαρακτηριστικά στα νέα του μέλη, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για μια πρώτη εκ του σύνεγγυς γνωριμία με τους ανθρώπους που ασχολούνται με την όλη ακαδημαϊκή εμπειρία τους. 

Συνέργεια με τα δύο άλλα τμήματα της Σχολής 

Το Τμήμα αποτελεί το παλαιότερο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, και ενώ στεγάζεται στο σημερινό του κτίριο, υπάρχει πρόβλεψη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να δημιουργηθεί το καινούριο κτίριο στην Πανεπιστημιούπολη, από το οποίο ελπίζει να προλάβουν οι φοιτητές με την αποφοίτησή τους.
 

Το τμήμα, εδώ και αρκετά χρόνια, όπως και το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και τώρα το τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών, που ανήκουν όλα στην ίδια σχολή, κάνει ένα ξεκαθάρισμα των γνωστικών του αντικειμένου και του προγράμματος σπουδών.
 
Έτσι έχουν βγει από τα γνωστικά τους αντικείμενα τα περισσότερα μαθήματα που έχουν να κάνουν με φιλολογία, ενώ το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας έχει αφαιρέσει τα περισσότερα μαθήματα που έχουν να κάνουν με Ιστορία.
 
Έτσι μέσα από τη μεταξύ τους σύνδεση θέλουν να έχουν φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας να παίρνουν μαθήματα που χρειάζονται από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και αντιστοίχως οι φοιτητές του δεύτερου τμήματος θα παίρνουν μαθήματα ιστορίας από το ΤΙΕ όπου τους χρειάζεται.
 

Το τμήμα έχει, πέρα από το προπτυχιακό πρόγραμμα, μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικές σπουδές και μεταδιδακτορικές σπουδές, ενώ η έρευνα σε επίπεδο τμήματος υποστηρίζεται από τις ερευνητικές μονάδες του, δηλαδή τα εργαστήρια, που υποστηρίζουν τις ενέργειες του τμήματος.
 
Έτσι υπάρχουν το εργαστήριο βυζαντινών και μεταβυζαντινών ερευνών, το εργαστήριο φυσικής ανθρωπολογίας, το εργαστήριο λαογραφίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας και το εργαστήριο νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, καθώς επίσης το εργαστήριο νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, που υποστηρίζει τις νέες τεχνολογίες γενικώς.
 
Το τμήμα έχει 21 μέλη ΔΕΠ, που αναμένεται σύντομα να γίνουν 22, με 4 μέλη ΕΔΙΠ και ΕΔΕΠ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.