Βρεθηκαμε στο «κλουβι» με τον Γιωργο Χατζηνικολη

Στην Κομοτηνή προπονείται ο πανευρωπαϊκός δευτεραθλητής του MMA

Για τους μη γνώστες, το ΜΜΑ είναι η συντομογραφία του Mixed Martial Arts, που θα πει Μικτές Πολεμικές Τέχνες. Πρόκειται για ένα μαχητικό άθλημα που τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστό και στην Κομοτηνή, όπου προπονείται o κ. Γιώργος Χατζηνικολή εξασφαλίζοντάς μας την ευκαιρία για μία ξεχωριστή κουβέντα.
 
Κύπριος στην καταγωγή, ο ίδιος βρέθηκε στην πόλη μας για σπουδές και δουλειά. Ποτέ, όμως, δεν σκέφτηκε να σταματήσει την σκληρή προπόνηση όσο αυξημένες και αν ήταν οι υποχρεώσεις του, ξεκαθάρισε πριν αφηγηθεί την ιστορία του.Όπως εξήγησε, η ενασχόλησή του με το εν λόγω άθλημα ξεκίνησε 7 χρόνια πριν, όταν ένας προπονητής στίβου «ανακάλυψε» τις δυνατότητες του και του πρότεινε να ασχοληθεί συστηματικά.
 
Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Με τον καιρό κατάφερε να ξεχωρίσει εκτός συνόρων, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Muay Τhai, το 2014 στη Πολωνία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΜΑ στη Μολδαβία το 2015, τα σχέδιά του, όμως, δεν σταματούν εδώ… 

«Όταν βλέπω παιδιά που δεν αντέχουν τους λέω να σταθούν στο ύψος τους» 

ΠτΘ: Ξεκινήσατε ως αθλητής του στίβου. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να «μεταπηδήσετε» στο ΜΜΑ και τι θα συμβουλεύατε έναν νέο στον χώρο;
Γ.Χ.: Ξεκίνησα τις προπονήσεις μου το 2011, όταν ήμουν 17 χρονών. Ήμουν αθλητής του στίβου, όταν ο προπονητής μου με συμβούλευσε πως λόγω του σωματότυπού μου θα ήμουν καλύτερος σε ένα αγώνισμα όπως το MMA. Σκέφτηκα να το δοκιμάσω και ζήτησα από έναν ξάδερφό μου που ασχολούταν με αυτό να με πάρει μαζί του σε μία προπόνηση. Από την πρώτη ήδη μέρα σκέφτηκα «εδώ είμαι!». Λίγα χρόνια μετά ξεκίνησα να αγωνίζομαι εκτός συνόρων. Μέχρι στιγμής έχω καταλάβει την δεύτερη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Muay Τhai, το 2014 στη Πολωνία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΜΑ στη Μολδαβία το 2015.
 
Ο προπονητής μου με συμβουλεύει πάντοτε να σκέφτομαι καθαρά. Κι εγώ με την σειρά μου θα έλεγα σε ένα παιδί που τώρα ξεκινά να μην φοβηθεί και να μην σταματήσει με την πρώτη δυσκολία. Με το ΜΜΑ σίγουρα θα αισθανθεί κούραση, ακόμα και εξάντληση, θα νοιώσει το σώμα του να πονάει από την προπόνηση. Αυτό που θα αποκομίσει, όμως, είναι και αυτό που εν τέλει θα τον κάνει και πιο δυνατό άνθρωπο. Το γεγονός, δηλαδή, ότι κατάφερε να κάνει κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε.
 
Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πρωταθλητισμό και το άθλημά τους έχει γίνει η ζωή τους. Ξέρουν από την αρχή ότι ο δρόμος που έχουν επιλέξει είναι δύσκολος και η προετοιμασία σκληρή. Όταν, λοιπόν, βλέπω παιδιά που μου λένε πως δεν αντέχουν άλλο και σκέφτονται να σταματήσουν, γιατί έχουν εξουθενωθεί, τους λέω να σταθούν στο ύψος τους, να βάλουν κάτω τους λόγους που ξεκίνησαν και να δουν τον εαυτό τους όπως πραγματικά τους αξίζει. Κοπιάζουν, ξοδεύουν πολλές ώρες σε προπονήσεις και γυμναστήρια και είναι κρίμα να το αφήσουν. 

«Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνεις να αποκτάς αυτοέλεγχο» 

ΠτΘ: Πώς είναι μία καθημερινή προπόνηση; Το να συνδυάζεται με σπουδές και δουλειά είναι κάτι που μπορεί να καταφέρει ο καθένας;
Γ.Χ. Μέχρι στιγμής καταφέρνω να συνδυάσω σπουδές, δουλειά, προπόνηση και πάει καλά! Βρίσκομαι στον σύλλογο «Fight club Nemitsas» αλλά για ένα μικρό διάστημα έχω αναλάβει μόνος μου το κομμάτι της φυσικής κατάστασης, λόγω απουσίας του υπεύθυνου στο εξωτερικό. Η προπόνηση διαρκεί 2 ώρες την ημέρα και είναι σύνθετη σε μορφή κυκλικής γυμναστικής.
 
Στην συνέχεια μαθαίνουμε τεχνικές ή παλεύουμε μεταξύ μας. Είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε, γιατί το εν λόγω άθλημα βοηθά το σώμα να δυναμώσει με τον καιρό. Επομένως η σωματική διάπλαση δεν απαιτείται, αλλά «χτίζεται». Το MMA αυξάνει την αντοχή και την ευλυγισία, αλλάζει τον τρόπο σκέψης, κάνει το σώμα να λειτουργεί με σύνθετους τρόπους. Γενικότερα, όσοι ασχολούνται με αυτό όχι μόνο χαίρουν άκρας υγείας, αλλά, επιπλέον, έχουν αποκομίσει πολλά.
 
Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνεις να αποκτάς αυτοέλεγχο, να είσαι, δηλαδή, ήρεμος τόσο στην ζωή σου όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Διδάσκεσαι τον σεβασμό απέναντι στον αντίπαλο, γιατί ξέρεις καλά ότι έχει κοπιάσει όπως κι εσύ και αντιλαμβάνεσαι τα όριά σου. Με το πού ακούω το καμπανάκι που σηματοδοτεί τη λήξη, σταματάω να χτυπάω. 

«Το ΜΜΑ δεν λαμβάνει την προσοχή που του αρμόζει» 

ΠτΘ: Συχνά υπάρχουν αντιδράσεις από την ίδια την οικογένεια όταν το παιδί θέλει να ασχοληθεί με το ΜΜΑ. Θα έλεγε κανείς πως είναι κάπως «παρεξηγημένο» στην Ελλάδα…
Γ.Χ. Το MMAείναι αρκετά παρεξηγημένο κι αυτό γιατί δεν έχει τους ίδιους κανόνες με άλλα αθλήματα, όπως για παράδειγμα το tae kwon do ή το karate. Η μάχη συνεχίζεται για πολύ ώρα χωρίς να διακόπτεται, γίνεται μέσα σε κλουβί και οι αθλητές μπορούν να συνδυάσουν τεχνικές από άλλες πολεμικές τέχνες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να φαίνεται βίαιο. Σίγουρα είναι σκληρό αγώνισμα αλλά πάντοτε υπάρχει διαιτητής που είναι υπεύθυνος για την σωματική μας ακεραιότητα.
 
Στην Ελλάδα υπάρχουν «δυνατοί» σύλλογοι και ο ελληνικός λαός αγαπά το «αγωνίζεσθαι». Δυστυχώς, όμως, θεωρώ ότι το ΜΜΑ δεν λαμβάνει την προσοχή που του αρμόζει. Όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στο ποδόσφαιρο και το λέω αυτό ξεκαθαρίζοντας πως δεν το κατακρίνω ως άθλημα, ούτε το θεωρώ υποδεέστερο. Προφανώς οι ποδοσφαιριστές προπονούνται, επίσης, σκληρά και καταβάλλουν προσωπικό κόπο.
 
Πολλές οικογένειες, ωστόσο, είναι επηρεασμένες από στερεότυπα. Μερικοί γονείς  σκέφτονται «δεν θα στείλω το παιδί μου να μάθει πως να βαράει, γιατί θα μάθει να τα κάνει και στο σχολείο, αποκτώντας έτσι άγρια συμπεριφορά». Ανάμεσά τους και οι δικοί μου που εξ αρχής είδαν την ενασχόλησή μου με τις μεικτές πολεμικές τέχνες πολύ αρνητικά. Οι γονείς μου δεν έχουν έρθει ποτέ σε αγώνα μου, ήθελαν να συνεχίσω τον στίβο, γιατί φοβούνταν μήπως πάθω κάτι κακό. Στην πραγματικότητα, όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Το κάθε παιδί που ασχολείται με το ΜΜΑ, όχι μόνο δεν επιβαρύνεται αλλά μαθαίνει να ελέγχει την ένταση και τα νεύρα του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.