Διαμαρτυρια για τις εστιες στην Πρυτανεια του ΔΠΘ

Φοιτητές από την Ξάνθη ζήτησαν λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη στέγαση των φοιτητών - Σημαντικά ζητήματα υποδομών εντόπισαν φοιτητές από τις εστίες της Κομοτηνής

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία, κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου του ΔΠΘ πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, με τη συμμετοχή φοιτητών και από τις εστίες Κομοτηνής.
 
Η διαμαρτυρία των οικοτρόφων της Ξάνθης αφορούσε το οξυμένο ζήτημα με τη στέγαση των φοιτητών που έχει δημιουργηθεί στις εστίες, με πρωτοετείς να μην έχουν μπει στις εστίες και να ζητείται από φοιτητές, που έχουν συμπληρώσει τα 7 χρόνια, να απομακρυνθούν από αυτές.
 
Οι φοιτητές άδραξαν δε την ευκαιρία να παραθέσουν και άλλα προβλήματα που υπάρχουν στις εστίες, όσο αφορά τη σίτιση.
 
Στην Κομοτηνή ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα με τις θέσεις στις εστίες, οι φοιτητές που βρέθηκαν στην κινητοποίηση στάθηκαν ιδιαίτερα στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αναφέροντας έντονη υγρασία που έχει δημιουργήσει σημαντικά θέματα στο χώρο, απουσία ζεστού νερού μιας και οι δεξαμενές ήταν άδειες αλλά και ζητήματα με την ποιότητα του νερού των εστιών. 

Ζητούν αύξηση των διαθέσιμων δωματίων για τους δικαιούχους 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φοιτητών από την Ξάνθη, κ. Στέργιος Αλμπανίδης, ήρθαν στην Σύγκλητο για να καταθέσουν υπόμνημα με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη στέγαση των φοιτητών, τόσο των πρωτοετών όσο και αυτών που είναι πάνω από το 7ο έτος και πρέπει, βάσει του Οργανισμού, να φύγουν.
 
Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο, όμως δεν έχει λυθεί, σημείωσε, μιας και πάνω από 100 πρωτοετείς περιμένουν ακόμα να πάρουν δωμάτιο, οπότε είτε μένουν σε γνωστούς είτε νοικιάζουν σε ξενοδοχείο ή δεν βρίσκονται στην πόλη.
 
Αναφέρθηκε δε στους 80 φοιτητές που έχουν περάσει το 7ο έτος, επειδή δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και από τους οποίους ζητείται να εγκαταλείψουν τις εστίες.
 
Για τη λύση του ζητήματος, ο κ. Αλμπανίδης έδειξε αυτό που εφάρμοσαν και άλλοι σύλλογοι πανελλαδικά, όπως ο Σύλλογος στην Κέρκυρα που απαίτησε και τελικά πέτυχε να επινοικιαστούν περίπου 50 δωμάτια για πρωτοετείς, ενώ και στην Πάτρα μπαίνουν αρκετοί πρωτοετείς σε δωμάτια ξενοδοχείων.
 
Μια άλλη λύση που έχουν προτείνει είναι κτίρια που ανήκουν στο πανεπιστήμιο, να αξιοποιηθούν και να γίνουν εστίες, κάτι που ελπίζουν να γίνει για όλες τις πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται το πανεπιστήμιο.
 
Ζήτησε δε από τη στιγμή που θέλουμε αναβάθμιση του πανεπιστημίου, να αναβαθμιστούν και κομμάτια όπως η στέγαση.
 
Τέλος στάθηκε και στο θέμα της σίτισης των οικόσιτων φοιτητών, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή στις εστίες της Ξάνθης, ενώ δουλεύουν από τη 1.00 έως τις 3.00, στις 2.00 έχουν τελειώσει όλα τα φαγητά, και απαιτούν να δοθεί μια λύση για αυτό, ιδιαίτερα όταν δεν γνωρίζει κανένας τι θα γίνει με το θέμα της σίτισης στις εστίες γενικότερα από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. 

Προβλήματα στις υποδομές των Εστιών στην Κομοτηνή 

Για την κατάσταση στις εστίες της Κομοτηνής μίλησε η κ. Χρύσα Μέλλιου, η οποία κατοικεί σε αυτές, σημειώνοντας πως μπορεί να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στις κατανομές, ιδιαίτερα στο πέρασμα από μονόκλινα και δίκλινα, αλλά δεν υπάρχουν τα προβλήματα στην Ξάνθη.
 
Βέβαια τα προβλήματα εντοπίζονται αλλού, και κυρίως στο γεγονός ότι τα κτίρια, τόσο στους διαδρόμους όσο και στα δωμάτια, δεν βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, τόσο λόγω της υγρασίας, που φαίνεται να έχει περάσει παντού, επηρεάζοντας και τους τοίχος όσο και σημειακά σε κάποια γραφεία ή ντουλάπες.
 
Μάλιστα κάποιες φορές υποχρεώνονται να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους, για να λυθούν τα πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στα δωμάτιά τους.
 
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ότι από τη στιγμή που επέστρεψαν μετά τις διακοπές, σε όλες τις εστίες πλην μίας, όπου είχε μείνει πετρέλαιο, δεν έχουν ζεστό νερό.
 
Για όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι, και ενώ περίμεναν με τη Δευτέρα, που ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου να λυθούν τα προβλήματα αυτό δεν έγινε.
 
Τέλος ανέφεραν πως το νερό που έχουν βγαίνει  σκουριασμένο από τις βρύσες, ενώ έχουν αναφερθεί δεκάδες ιατρικά περαστικά που αποδόθηκαν στη χρήση του νερού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.