Σε κλιμα συγκινησης η εκδηλωση προς τιμην του Γεωργιου Χατζηκωνσταντινου

Το όνομα του ομότιμου καθηγητή θα φέρει πλέον το Αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών - Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές η τρίτη ερευνητική διημερίδα του Τμήματος

Εχθές ολοκληρώθηκε η τρίτη ερευνητική διημερίδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που πραγματοποιήθηκε την αίθουσα εκδηλώσεων στο νέο κτίριο της Νομικής Σχολής. Το «παρών» έδωσε πλήθος υποψηφίων διδακτόρων, συνεργαζόμενων ερευνητών αλλά και μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του τμήματος, παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες ερευνητικές μελέτες, ενώ ακολούθησε ανοικτός διάλογος με κύριο σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών.

Στο πλαίσιο της διημερίδας, την πρώτη ημέρα αυτής, έλαβε χώρα εκδήλωση προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή του τμήματος οικονομικών επιστημών, κ. Γεωργίου Χατζηκωνσταντίνου. Τον τιμώμενο προσφώνησαν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών, κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας και ο πρόεδρος του τμήματος, κ. Κωνσταντίνος Χαζάκης εξαίροντας τον τόσο για την ακαδημαϊκή πορεία όσο και για το ήθος του.

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του ιδίου, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Εκεί κατέκτησε το Doctorat d' Etat στην οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Paris I – Pantheon – Sorbonne με βαθμό «Άριστα». Δίδαξε στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διατελώντας, μάλιστα, πρόεδρος επί 7 έτη και έχοντας την ευθύνη της ίδρυσης και της οργάνωσής του έως το έτος 2005.
Επιπλέον, διετέλεσε αντιπρύτανης φοιτητικών υποθέσεων και διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Θράκης. Αναφορικά με το συγγραφικό έργο του, αξίζει να σημειωθεί πως μετρά  12 βιβλία, μεγάλο αριθμό άρθρων και επιστημονικών μελετών και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων σ' ολόκληρο τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό χώρο. Τέλος, είναι μέλος, πρόεδρος ή γραμματεύς σε πλήθος επιστημονικών εταιριών και σωματείων.

Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου «Είναι μία τιμή που έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό, το ότι μου αποδίδεται εν ζωή, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα»

Πριν τα αποκαλυπτήρια του νέου ονόματος, που πλέον θα φέρει το Αμφιθέατρο, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ανακάλεσε τον καιρό που το τμήμα δεν διέθετε ούτε τα απαραίτητα. Οι ίδιοι οι διδάσκοντες φώτιζαν με τα φώτα του αυτοκινήτου τους τον δρόμο στους φοιτητές, για να πάρουν το βράδυ το ΚΤΕΛ, γιατί τα λεωφορεία δεν έμπαιναν μέσα στο πανεπιστήμιο μιας και δεν διέθετε άσφαλτο. Ο ίδιος, μάλιστα, αν και παρέδιδε χωρίς έδρα, σε καρέκλες σκηνοθέτη, κατόρθωσε με λίγα μέσα να βγάλει «τους καλύτερους αποφοίτους της ακαδημαϊκής ζωής του», όπως θυμήθηκε με νοσταλγία.

«Σήμερα μου δίνετε μία πολύ μεγάλη τιμή, την οποία δεν ξέρω αν πράγματι αξίζω. Όμως είναι μία τιμή που έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό, το ότι μου αποδίδεται εν ζωή, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα, το να αφήσω το όνομά μου σε ένα αμφιθέατρο και μετά θάνατο», συμπλήρωσε γεμάτος αναμνήσεις και συγκίνηση. Τα λόγια που άκουσε από τους παρευρισκομένους τον ταξίδεψαν στο 1999-2000, όταν «η τότε πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  με κάλεσε, όταν ήμουν αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Νομικής, και μου είπαν ότι θα ιδρύσουν ένα νέο τμήμα, το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης.

«Δεν έπρεπε να λέγεται τμήμα Οικονομικών Επιστημών, γιατί σύμφωνα με το υπουργείο έπρεπε να έχει μία ιδιαιτερότητα που να “κολλάει” με την περιοχή και καλώς μετονομάστηκε κατόπιν» σημείωσε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, κλείνοντας.

Αλέξανδρος Πολυχρονίδης «Παρά τα σημεία των δύσκολων καιρών, εσείς προσπαθείτε για το καλύτερο, το περισσότερο και το ποιοτικότερο»

Εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών για την διοργάνωση της ερευνητικής διημερίδας ο κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης έκρινε ότι «πραγματικά αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα και το πανεπιστήμιο τόσο η σημερινή εκδήλωση όσο και η γενικότερη προσφορά. Παρά τα σημεία των δύσκολων καιρών, εσείς προσπαθείτε για το καλύτερο, το περισσότερο και το ποιοτικότερο». Απευθυνόμενος στον τιμώμενο καθηγητή τον ευχαρίστησε για την «ανεκτίμητη» προσφορά του, για να μιλήσει στη συνέχεια για την εργατικότητα, την επιχειρηματολογία και τον μεστό λόγο που τον χαρακτηρίζουν ως ακαδημαϊκό και ως άνθρωπο.

Ευάγγελος Δρυμπέτας «Όλες τις ελλείψεις της κάλυπτε η όρεξη, κάτω από την ηγεσία ενός ανθρώπου που μας παρακινούσε»

Επρόκειτο για μία μέρα συγκίνησης για όλους όσους υπηρετούν το τμήμα, όπως ανάδειξε στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας. «Σήμερα τιμάται ένας δικός μας άνθρωπος, στον οποίο οφείλουμε πολλά. Μας έμαθε να είμαστε πανεπιστημιακοί. Πέρα από τις γνώσεις, δίδαξε πολύτιμα πράγματα όπως ήθος, ομόνοια, σωστή ακαδημαϊκή έρευνα. Αυτά προσπαθούμε να μεταφέρουμε σε νεότερους συναδέλφους μας» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε κάνοντας μία αναδρομή: «όταν πρωτομπήκα στο κτίριο δεν υπήρχαν καθίσματα ούτε μάρμαρα, αλλά μόνο καρέκλες σκηνοθέτη. Ήταν από τις καλύτερες ακαδημαϊκές χρονιές που είχα στην καριέρα μου, γιατί όλες τις ελλείψεις της κάλυπτε η όρεξη, κάτω από την ηγεσία ενός ανθρώπου που μας παρακινούσε με πάρα πολλούς τρόπους, με ύφος φιλικό και ανθρώπινο».

Κωνσταντίνος Χαζάκης «Προσπαθεί να ενσωματώνει και όχι να αποκλείει ανθρώπους»

Τον λόγο πήρε με την σειρά του ο πρόεδρος του τμήματος, κ. Κωνσταντίνος Χαζάκης μιλώντας για την γνωριμία του με τον ομότιμο καθηγητή. «Αντί για έναν καθηγητή που κάνει τις ίδιες τετριμμένες ερωτήσεις, συνάντησα έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση και γνώσεις που μου έκανε μόνο δύο ερωτήσεις: Πρώτον, τι μπορώ να διδάξω καλά και με συνέπεια. Δεύτερον, τι σκέφτομαι για το τμήμα μας», συμπλήρωσε εκμυστηρευόμενος «αντί λοιπόν να είμαι σε μία γωνία και να ακούσω έναν ακαδημαϊκό μονόλογο είδα έναν άνθρωπο ο οποίος θέλει συνεργάτες και προσπαθεί να ενσωματώνει όχι να αποκλείει ανθρώπους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.