Η «φλογα» της Ηπειρου παραμενει ασβεστη στην Κομοτηνη

Αντάμωσαν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Εορδαίας

Σε μια δύσκολη συγκυρία που ο καθένας μας ψάχνει απεγνωσμένα για διεξόδους, δυο Σύλλογοι από την Ήπειρο  αντάμωσαν παραδοσιακά. Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης καλωσόρισε στην Κομοτηνή το Σύλλογο Ηπειρωτών Εορδαίας, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη μας στις 14 Οκτωβρίου.

«Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν τότε ξυπνάνε μνήμες και η νοσταλγία καλά κρατεί. Τότε οι αποστάσεις δεν έχουν νόημα. Η διάθεση με όσους κουβαλούν την ίδια νοσταλγία για την Ήπειρο με σένα είναι μεγαλύτερη. Είναι αυτή η διάθεση που αφήνει τη στιγμή να κυλήσει, για να ξυπνήσει η ψυχή του Ηπειρώτη και μέσα από το τραγούδι και τους χορούς να αναριγήσει. Είναι ο δικός μας τρόπος να ανασταίνουμε την Ήπειρο μέσα μας, έστω και αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά» σημείωσαν οι παρευρισκόμενοι, προσθέτοντας «ενώσαμε όλοι μαζί τις φωνές μας σαν μια βροντή ενάντια στη μιζέρια του σήμερα. Και όλα αυτά σε πείσμα αυτών που προσπαθούν να μας “διώξουν” από τα μονοπάτια της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Όμως εμείς δεν θα κάνουμε πίσω γιατί η Ήπειρος ,ο τόπος μας έχει χτίσει τη φωλιά του μέσα στην ψυχή μας, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα πόσα πολλά και σπουδαία πράγματα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης, κ. Ιωάννης Τζαμπάζης ανέφερε «εκ μέρους του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης “Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων” της παλιάς Αδελφότητας Λαϊστινών έτος ιδρύσεως 1926 και ενός από τους αρχαιότερους συλλόγους θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πρόεδρο του Συλλόγου, Δημήτρη Ζήκο και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Εορδαίας για την τιμή που μας έκανε να επισκεφθεί την δεύτερή πατρίδα μας, την Θράκη. Σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε να ανταμώνουμε  έχοντας πάντα μαζί μας  τη νοσταλγία για την Ήπειρο».


Ο πρόεδρος του Συλλογου Ηπειρωτών Εορδαιάς, κ. Δημήτρης Ζήκος ευχαρίστησε το Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης για την φιλοξενία δηλώνοντας πόσο σημαντική είναι η αντάμωση των Συλλόγων που κρατά αναμμένη την φλόγα της Ηπείρου σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Στο τέλος ο πρόεδρος άφησε ανοιχτή πρόσκληση στο Σύλλογο Ηπειρωτών Ροδόπης για να ανταποδώσει την φιλοξενία που στην Πτολεμαΐδα. Παράλληλα, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Εορδαίας ξεναγήθηκε στην έδρα του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης το Αρχοντικό Σκουτέρη  από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου, κ. Αργύριο Μπίστα ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο και ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ηπειρώτικη Παροικία στην ανάπτυξη της πόλης της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.