Μηνυμα ελπιδας απο την «Δυναμη Ψυχης» στη μαχη κατα του καρκινου

Μία «ροζ» ενημέρωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Κέντρο Kosmopolis

Ο Οκτώβριος έχει διεθνώς θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» σε μία προσπάθεια, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» έχει αναλάβει την πρωτοβουλία μίας ουσιαστικής ενημέρωσης του κοινού μέσω σειράς δράσεων.
 
Στις 19 Οκτωβρίου, λοιπόν, το Εμπορικό Κέντρο Kosmopolis φιλοξένησε την ενημερωτική εκδήλωση «Η ζωή μας στα ροζ». Πλήθος κόσμου βρέθηκε μαζί με τον σύλλογο σε μία συνάντηση με πολύ κέφι και μουσική, αλλά και σημαντικό περιεχόμενο. Σε αυτήν έγινε αντιληπτή η σημασία της πρόληψης, αντιμετώπισης και αποθεραπείας, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε η σημασία της αυτοεξέτασης. 

Τη σημασία της πρόληψης ανέδειξε η Ροδούλα Κοκκινάκη 

«Στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση φοράμε το κλασικό ροζ κορδελάκι, το οποίο έχουν ράψει οι εθελόντριές μας. Πληροφορούμε τον κόσμο για τις δράσεις μας με έντυπο υλικό, όπως φυλλάδια που περιγράφουν αναλυτικά τη διαδικασία της αυτοεξέτασης μέσα σε 16 βήματα», σημείωσε η πρόεδρος, κ. Ροδούλα Κοκκινάκη για να αναδείξει στη συνέχεια την σημασία της πρόληψης.
 
Μέσα από την έγκαιρη διάγνωση η κάθε γυναίκα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά, τόνισε, επισημαίνοντας ότι «αν μπορέσει κάποια να προλάβει κάτι σε πρώιμο στάδιο ίσως δεν θα χρειαστεί καν θεραπείες. Η πρόληψη, βέβαια, δεν περιλαμβάνει μόνο εξετάσεις. Χρειάζεται επιπλέον σωστή διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ. Αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν σταδιακά. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να αλλάξουμε τη ζωή μας από την μία στιγμή στην άλλη, αλλά ακολουθώντας μικρά, καθημερινά βήματα σίγουρα θα ζήσουμε καλύτερα». 

Στο πλευρό του συλλόγου το Τμήμα 423 Νηρηίδων Θυγατέρων Πηνελόπης 

«Σύμμαχος» στην προσπάθεια του συλλόγου το Τμήμα 423 Νηρηίδων Θυγατέρων Πηνελόπης, όπως προσέθεσε παίρνοντας τον λόγο η κ. Ελευθερία Μιχελή Μπότσαρη. «Θέλουμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα υπέρ της πρόληψης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως αν η νόσος διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα και, δυστυχώς, τα αποτελέσματαμάλλον δεν είναι τα αναμενόμενα. Σημειωτέον, ότι από πλευράς κόσμου υπάρχει ενεργή συμμετοχή στην εκδήλωση. Εξάλλου, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο στα μέλη των δύο συλλόγων, για να ευαισθητοποιήσουμε όσες περισσότερες γυναίκες μπορούμε σχετικά με τον καρκίνο του μαστού», πληροφόρησε η ίδια κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. 

Το ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας έθιξε η Βούλα Ελευθεριάδου 

Δίνοντας θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης, αλλά και στον σύλλογο για την προσφορά του η πολιτευτής ΔΝ,  κ. Βούλα Ελευθεριάδου προσέγγισε την νόσο υπό την ιατρική της ιδιότητα. «Οι σχετικές εξετάσεις είναι απαραίτητες, καθώς μιλούμε για ένα πρόβλημα που αυξάνεται τόσο σε ποσοστό όσο και σε εμφάνιση σε ολοένα και νεαρότερες ηλικιακές ομάδες. Παλαιότερα, λοιπόν, προτείναμε να γίνεται μαστογραφία σε γυναίκες άνω των 40 ενώ τώρα δεν υπάρχει ηλικιακό όριο»,υπογράμμισε για να μιλήσει σχετικά με την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας. «Συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στα ιατρεία μας το ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί πιθανώς κάποιος χρειάζεται προληπτικό έλεγχο αλλά πλέον δεν μπορεί», κατέληξε η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.