Αλλαζει μορφη η περιοχη της Ερμου

Μεγάλο το ενδιαφέρον των καταστηματαρχών για την δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή

Την υποβολής πρότασης στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», που θα αναπλάσει την Ερμού και τους δρόμους γύρω από αυτή, αλλά και θα χρηματοδοτήσει την αναμόρφωση της βιτρίνας των καταστημάτων της εν λόγω περιοχής, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου.
 
Οι παρεμβάσεις στους δρόμους και στους ανοιχτούς χώρους θα γίνουν από το Δήμο Κομοτηνής, ενώ για τα καταστήματα υπεύθυνος θα είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, που συνεργάζεται με το Δήμο για το πρόγραμμα.
 
Ήδη έχουν συγκεντρωθεί οι υπογραφές από μεγάλο αριθμό καταστηματαρχών που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κική Κωνσταντινίδου και τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστη Βαφειάδη, που παρέστησαν στο συμβούλιο, να εκφράζουν την πεποίθηση πως μέχρι το τέλος της προθεσμίας υποβολής, θα έχουν ξεπεράσει άνετα τον απαιτούμενο αριθμό. 

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή 

Η προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης αποτελεί χωρικό υποσύνολο της παραδοσιακής αγοράς της Κομοτηνής που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, και οριοθετείται από τις οδούς Ανδρούτσου, Ορφέως, Ερμού, Συντάγματος Κρητών, Βασ. Παύλου, Πλατεία Ηφαίστου, Κανάρη, Κοραή. Στο τμήμα αυτό της πόλης, διατηρούνται σημαντικά κτίρια και μνημεία όπως, ο πύργος του Ρολογιού, το Γενί Τζαμί, αλλά και τα μικρά παραδοσιακά κτίσματα της αγοράς των εργαστηρίων σιδήρου, ενώ πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται από την πρόσκληση και εξυπηρετεί πλήρως τους σκοπούς της.
 
Στο πλαίσιο της πράξης ο Δήμος Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει την ανάπλαση της οδού Κανάρη και των πέριξ οδών. Η ανάπλαση συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση του εμπορικού δρόμου με την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στο μέγιστο δυνατό και την διατήρηση του οδοστρώματος σε 3.50m πλάτος με οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης και θέσεις φορτοεκφόρτωσης.
 
Επίσης η ανάπλαση συμπεριλαμβάνει την διατήρηση του γρανιτικού παραδοσιακού λιθόστρωτου στην περιοχή του οδοστρώματος και την αντικατάσταση των λευκών πλακών πεζοδρομίων με γρανιτικούς κυβόλιθους (γκρι) , κεραμικό κυβόλιθο, μάρμαρο. Σε τμήματα των οδών της περιοχής παρέμβασης θα γίνει αντικατάσταση των (διάφορων) υλικών επιστρώσεων πεζοδρομίου με γρανιτικό κυβόλιθο και των μπετονένιων κρασπεδορείθρων με μαρμάρινα. Οι διαστάσεις των πεζοδρομίων και των δρόμων θα διατηρηθούν στις σημερινές τους διαστάσεις.
 
Με την παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με την Προϊστάμενη της Τεχνικής Υπηρεσίας Κομοτηνής κ. Δέσποινα Πάσσου, δημιουργείται μια συνεχής διαδρομή με όμοια υλικά και όμοια διαμόρφωση που καταλήγει μέσω της οδού Βασ. Παύλου στην οδό Κανάρη, στο ιστορικό κέντρο.
 
Η ίδια φιλοσοφία με τις κυκλικές χαράξεις κάτω από τα πλατάνια επαναλαμβάνεται και επί της οδού Βασ. Παύλου, ενώ αναβαθμίζεται η ελεύθερη ζώνη όδευση των πεζών.
 
Με τις παρεμβάσεις αποτρέπεται η στάθμευση οχημάτων πάνω στα πεζοδρόμια με διακριτικά κιγκλιδώματα σε σημειακές θέσεις (όπως επι της οδού Ιωαννίνων), ενώ θα βελτιωθεί ο αστικός εξοπλισμός (κρήνη, παγκάκια, φωτιστικά, κάδοι) και θα γίνει υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ.
 
Τέλος θα γίνει βελτίωση του φωτισμού με τοποθέτηση φωτιστικών LED κατά μήκος των οδών, καθώς και προμήθεια εξοπλισμού έξυπνης πόλης – WIFI, αισθητήρες- για την παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης. 

Το τελευταίο κομμάτι για την ανάδειξη της πόλης 

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης στην εισαγωγή του, κατά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου είχαν στοχοθετήσει τρείς προτεραιότητες για τον αστικό χώρο, τους ποδηλατόδρομους, την αναδιαμόρφωση της περιοχής γύρω από το φρούριο, μαζί με την Τσανάκλειο, και τέλος το άλλο κομμάτι του παλαιού κομματιού της πόλης, την οδό Ερμού και τους γύρω δρόμους, μέσα από την οποία ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός, που αφορά μια συνολική προσπάθεια ανάδειξης του κέντρου της πόλης.
 
Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως έχει γίνει επίπονη προσπάθεια, για να συγκεντρωθούν οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, η οποία συνεχίζεται ώστε να πιάσουν την ποσόστωση επί των επιχειρηματιών που απαιτεί το πρόγραμμα.
 
Σημείωσε δε πως, παρόλο που ελπίζουν ότι το πρόγραμμα θα ενταχθεί, ο Δήμος έχει διερευνήσει και άλλους δρόμους για την υλοποίησή του, ώστε η αναμόρφωση της περιοχής να υλοποιηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 

Αναβάθμιση μιας σημαντικής περιοχής 

Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου η κ. Κωνσταντινίδου τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που άνοιξε τον Μάιο του 2018, με τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής να είναι από τους πρώτους που αγκάλιασαν το πρόγραμμα και θέλησαν να το υλοποιήσουν στην πόλη, μιας και θα δώσει ώθηση στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα της περιοχής παρέμβασης.
 
Μέσα από τη συνεργασία Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου, σημείωσε, αναβαθμίζεται μια σημαντική περιοχή με ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία αλλά και επιχειρηματικότητα.
 
Η περιοχή επιλέχθηκε γιατί στο πρόγραμμα απαιτούνταν ή να υφίσταται, ή να δημιουργηθεί πεζόδρομος- δρόμος ήπιας κυκλοφορίας στην περιοχή, σημείωσε, και ο Σύλλογος θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση των εξωτερικών όψεων των καταστημάτων.
 
Ευχαρίστησε δε τη Δημοτική αρχή που αγκάλιασε το πρόγραμμα, και βοήθησε στην εξόρμηση για την συγκέντρωση των δηλώσεων συμμετοχής από τους καταστηματάρχες, οι οποίοι δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ.
 
Το πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης μέχρι το 2023, ενώ το πιο σημαντικό, κατά την ίδια, είναι ότι μετά την ολοκλήρωσή του έχουν 5 χρόνια σταθερότητας, που θα πρέπει να υπάρχει συνεχής προσοχή ώστε να διατηρηθούν οι παρεμβάσεις.
 
Μετά από το έργο, σημείωσε, η περιοχή θα αποκτήσει ταυτότητα, γεγονός που θα συντελέσει στη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, που θέλουν και χρειάζονται οι επιχειρήσεις. 

Στηρίζει την πρωτοβουλία η αγορά 

Από την πλευρά της ΟΕΒΕΣ ο κ. Βαφειάδης σημείωσε πως πρόκειται για ένα έργο μεγάλης αξίας για την πόλη, μιας και για πολλά χρόνια αναζητείται τρόπος να αναβαθμιστεί η περιοχή όπου θα γίνει η παρέμβαση.
 
Με την πρωτοβουλία Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου βρέθηκε αυτό το πρόγραμμα, ενώ η ΟΕΒΕΣ στηρίζει προγράμματα σαν και αυτό, μιας και θεωρεί πως οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα δρα πολλαπλασιαστικά, και αναπλάθοντας αυτή την ιστορική περιοχή θα υπάρξει ένα πρόσθετο πλεόνασμα σε όλη την πόλη, και όλη την οικονομία της.
 
Για αυτό και η ομοσπονδία και η αγορά στηρίζει τη δράση και για αυτό ζήτησε από αυτό να την στηρίξει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.