Ισχυρες οι νομικες θεσεις της Ελλαδας για τα νησια του Αιγαιου

Τα βιβλία του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου «Το νομικό καθεστώς των νήσων του Αιγαίου» και «H ιστορία του ελληνικού στρατού (1833-1949)» παρουσιάστηκαν στην Κομοτηνή

Δύο βιβλία του Δρ. Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου, Νοµικού – Διεθνολόγου, Καθηγητού της Σχολής Εθνικής Αµύνης παρουσιάστηκαν στην Λ.Α.Φ. Κοµοτηνής το βράδυ της Τρίτης 23 Οκτωβρίου, «H ιστορία του ελληνικού στρατού (1833-1949)», και «Το νομικό καθεστώς των νήσων του Αιγαίου».
 
Τα βιβλία παρουσίασε ο κ. Παπαφλωράτος, ο οποίος σπούδασε στη σχολή Νομικής της Κομοτηνής, μαζί με τους κ. Χρήστο Μπολώση, Υποστράτηγος ε.α., Μιλτιάδη Πιτούλη, Υποστράτηγο ε.α. και Ευστράτιο Οικονόµου, Δικηγόρο. 

Συμπίπτουν οι θέσεις της Ελλάδας με το Διεθνές Δίκαιο 

Στο βιβλίο για το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, που  βασίζεται σε πληθώρα νομικών κειμένων και μελετών, εκτίθενται αρχικώς οι τουρκικές απόψεις, που πολλές φορές είναι περισσότερες από μία, και ακολούθως παρατίθενται οι ελληνικές θέσεις αλλά και το τι ακριβώς ισχύει, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαφλωράτος, το θέμα του καθεστώτος των νήσων του Αιγαίου είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων και έχει απασχολήσει κορυφαίους νομικούς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ενώ έχει γίνει αντικείμενο διεθνούς σχολιασμού αλλά και μαθημάτων σε μεγάλα ξένα πανεπιστήμια.
 
Αυτό που θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, τόνισε, είναι ότι η Ελληνική άποψη σχεδόν ταυτίζεται με τα όσα επικρατούν στο διεθνές δίκαιο.
 

«Η Ελληνική θέση είναι ακλόνητη, και συμπίπτει με τα κρατούντα στο διεθνές περιβάλλον, και πρέπει απέναντι στις Τουρκικές απόψεις να απαντούμε με επιχειρήματα, νηφαλιότητα και συγκεκριμένες διατάξεις» σημείωσε, με την Τουρκία συνεχώς να αμφισβητεί, και όταν κάποιος αμφισβητεί, μπορεί να επικαλείται το οτιδήποτε.
 
Η Ελλάδα είναι αυτή που υπερασπίζεται το status quo αλλά και τις συνθήκες και τις νομικές συμβάσεις που διέπουν το καθεστώς αυτών των νησιών, που δεν είναι βέβαια το ίδιο, λόγω των διαφορετικών εποχών απελευθέρωσής τους.
 
Έτσι ακριβώς διακλαδώνονται και τα θέματα εντός του βιβλίου, ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει τι ισχύει για κάθε νησί, καταλήγοντας πως η χώρα μας είναι πάρα πολύ ισχυρή νομικά. 

Οι διαφορετικές φάσεις του Ελληνικού Στρατού 

Στο δεύτερο βιβλίο εξετάζεται κατά βάση το ζήτημα της συστάσεως, λειτουργίας επανδρώσεως και κυρίως δράσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, από την περίοδο του Βασ. Όθωνα έως την λήξη της ένοπλης διαπάλης μεταξύ αφ’ ενός του Εθνικού Στρατού και αφ’ ετέρου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
 
Έτσι μέσα από το βιβλία φαίνεται πως η Ελλάδα ξεκίνησε από ένα μικρό κρατίδιο στην άκρη της Βαλκανικής, μέχρι τα σημερινά σύνορα, με την σταδιακή απελευθέρωση και ενσωμάτωση των περιοχών.
 
Έτσι φέρνουν κοντά τον απλό πολίτη με το ιστορικό παρελθόν, χωρίς φανατισμούς και λέξεις που θα εξάρουν τα πάθη, με νηφαλιότητα και πηγές, ώστε και ο απλός μαθητής του σχολείου να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο, αλλά και οι μεγαλύτεροι να αποκτήσουν μια γνώση του ιστορικού γίγνεσθαι της πατρίδας μας.
 
Συνοπτικά, εξετάζονται κατά σειράν, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική εκστρατεία, ο Β΄ Παγκόσμιος και τα επακόλουθα γεγονότα έως το 1949. Το έργο δεν αποτελεί μία στεγνή παράθεση στρατιωτικών γεγονότων, καθώς ο συγγραφέας δεν παραγνωρίζει τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική κονίστρα, ιδίως όσα είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, γίνεται διασύνδεση των γεγονότων με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επέδρασαν καθοριστικά στο ελληνικό γίγνεσθαι.
 
Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο αφορά στο ιστορικό πλαίσιο, το οποίο αναδεικνύεται μέσα από πληθώρα δημοσιευμένων πηγών· το δεύτερο συγκροτείται από ορισμένα απολύτως χαρακτηριστικά περιστατικά εκ της δράσεως των οκτώ πρώτων μεραρχιών του Ελληνικού Στρατού (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV, V, VI, VII και VIII), όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα στρατιωτικά αρχεία. Τέλος, το έργο εμπλουτίζεται από δεκάδες χάρτες της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού, καθώς και από πληθώρα (αδημοσίευτων εν πολλοίς) φωτογραφιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.