Επιτιμος διδακτωρ της Παγκοσμιας Γενικης Γραμματειας Ισλαμικων Υποθεσεων «Φατουα» ο Μετσο Τζεμαλη

Συμμετείχε σε Συνέδριο που διεξήχθη στο Κάιρο

Στο Παγκόσμιο Ισλαμικό Συνέδριο, που είχε συγκληθεί στο Κάιρο της Αιγύπτου, με θέμα: «Οι ανανεωτικές προσεγγίσεις των φάτουα “ιερονομικών ρητρών” από την Θεωρία στην Πράξη» βρέθηκε ο π. Μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Γενική Γραμματεία Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα», από τις 16  έως  18 Οκτωβρίου 2018 στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και τελούσε υπό την αιγίδα του Προεδρίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Συμμετείχαν σ’ αυτό Μουφτήδες από εβδομήντα τρεις χώρες του ισλαμικού κόσμου.
 
Ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Δρ. Σαβκί Αλλάμ και ο Υπουργός Βακουφίων της Αιγύπτου κ. Μουχτάτ Αλ Γκομά πραγματοποίησαν τις εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου και ακολούθησαν σημαντικές εισηγήσεις στην ολομέλεια της διοργάνωσης από διάφορους Μουφτήδες του ισλαμικού κόσμου.  Ο αντιπρόεδρος του αρχαιότερου Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αλ Άζχαρ κ. Αμπάς Σουμάν, οι πρώην Μεγάλοι Μουφτήδες της Αιγύπτου Δρ. Αλή Γκομά και Δρ. Νάσερ Φαρίντ, ο Αρχιμουφτής  της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης κ. Μουχάμεντ Αχμάντ Αλ Χουσεϊν,  ο Αρχιμουφτής Τυνησίας κ. Οσμάν Μπατίχ, ο Αρχιμουφτής του Λιβάνου κ. Αμπνταλλατίφ Νταριάν, ο Αρχιμουφτής Τατζικιστάν κ. Σαϊντ Μουκαρράμ Αμπνταλζαντέ, Ο Αρχιμουφτής Τσετσενίας Σαλέχ Μετζίφ, ο Αρχιμουφτής της Μαλαισίας κ. Ζουλκίφ Μουχάμμεντ Αλ Μπόυκρι, ο Μουφτής του Καράτσι κ. Μοχάμμεντ Οσμάνι, ο Μουφτής της Ουγκάντα κ. Σάμπαν Ραμαζάν,ο Πρόεδρος των Ιερονομικών  Υποθέσεων των Η.Α.Ε κ. Αχμάτντ μπιν Αμπτουλαζίζ Αλ Χαντάτ, ο Υπουργός Βακουφίων της Υεμένης κ. Αχμάντ Ατίγγιε, ο Πρόεδρος των Ισλαμικών Υποθέσεων της Αφρικής κ. Μουχάμαντ Αχμάντ Λού, ο Πρόεδρος Βακουφικών Υπόθεσεων  Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου κ. Οσάμα Αλ Άμπντ, ο Πόεδρος Ισλαμικών Υποθέσεων του Κουβεϊτ κ. Αμπνταλλάχ Αλ Ματούκ, ο Υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων του Σουδάν κ. Αμπού Μπεκρ Οσμάν, ο Γενικός Γραμματέας Ιερονομικών Υποθέσεων του Ουμμάν κ. Αχμάντ μπιν Σαούντ Αλ Σιγιάπι, ο Γενικός Γραμματέας Ισλαμικών Υποθέσων της Ε.Ε. κ. Μοχάμμετ Αλ Μπισάρι, ο τ. Μουφτής της Βοσνίας κ. Μουσταφά Τζετζίτς, εκπρόσωποι μουσουλμανικών υποθέσεων από την Ινδία, Αφρική, Η.Π.Α, Ε.Ε. καθώς και ο π. Μουφτής της Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή πραγματοποίησαν σημαντικές εισηγήσεις ενώπιον της ολομέλειας του Συνεδρίου.
    

Ο π. Μουφτής Κομοτηνής ενημέρωσε τους Συνέδρους και έδωσε πολλές αποκλειστικές συνεντεύξεις σε αιγυπτιακά και διεθνή ΜΜΕ για την κατάσταση των Μουσουλμάνων στην χώρα μας. Ο κ. Τζεμαλή δέχθηκε πολλά  ερωτήματα αν υπάρχει δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή μας. Απαντώντας τόνισε ότι η μακροχρόνια ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση  μεταξύ των Μουσουλμάνων και Χριστιανών συμπολιτών στην περιοχή μας απέτρεψε ουσιαστικά την εμφάνιση και τη δραστηριοποίηση των επικίνδυνων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως εμφανίζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
 
Ο π. Μουφτής Κομοτηνής συμμετείχε επίσης σε πολλές συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και ανακηρύχθηκε ως επίτιμος διδάκτωρ της Παγκόσμιας Γενικής Γραμματείας Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα» που εδρεύει στο Κάιρο, με μέλη διακεκριμένους θεολόγους και Μουφτήδες από πενήντα χώρες του ισλαμικού κόσμου. Στις παραπάνω συζητήσεις αναπτύχθηκαν προτάσεις για τις καινοτομίες που πρέπει να γίνουν στο χώρο των ιερονομικών ρητρών για να αντιμετωπιστούν οι ακραίες θρησκευτικές προσεγγίσεις. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο συνόδευσε τον π. Μουφτή Κομοτηνής και ο έγκριτος θεολόγος και καθηγητής Ισλαμικού Δικαίου Δρ. Γιασάρ Σερίφ Δαμάτογλου, ο οποίος πραγματοποίησε μια ξεχωριστή εισήγηση με θέμα: «Οι καινοτομίες των Φατουά στις ανεπτυγμένες χώρες».  Ο κ. Γιασάρ Σερίφ συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Παγκόσμιας Γενικής Γραμματείας Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα» και έλαβε μέρος σε πολλές συζητήσεις στρογγυλής  τράπεζας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.