Συγκλονισαν με τον ποντιακο χορο τους μελη συλλογων της Ροδοπης

Ταξίδεψαν στην Λάρισα για το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

500 χορευτές, μουσικοί και οργανοπαίκτες από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εκπροσώπησαν επάξια την περιοχή μας στο 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου. Ανάμεσά τους πολλοί νέοι από τον μορφωτικό σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής «Εύξεινος Πόντος», τον πολιτιστικό σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και τον Σύλλογο Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» που έφυγαν από την Λάρισα, αφήνοντας πίσω τους τις καλύτερες εντυπώσεις και ένα ρίγος συγκίνησης στον κόσμο που παρακολούθησε το πρόγραμμα.
 
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και στόχος του δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της αισιοδοξίας, φιλίας, αλληλεγγύης και ενότητας, στοιχεία που προβάλλονται και περνούν στις επερχόμενες γενιές μέσω της παράδοσης. Καθ’ όλη την διάρκειά του ξετυλίχθηκε δρώμενο με τίτλο «Ένα μπαούλο μνήμη και ιστορία…» το οποίο μέσα από τέσσερις πράξεις ταξίδεψε το κοινό στην μακραίωνη ιστορία του Πόντου, μία ιστορία με ισχυρές ρίζες, δυναμικό παρόν αλλά και ελπιδοφόρο μέλλον. Αυτό ήταν άλλωστε το κεντρικό μήνυμα του φεστιβάλ, που «έριξε αυλαία» με Πόντιους χορευτές να κουβαλούν στους ώμους τους ένα μπαούλο – που συμβόλιζε το παρελθόν τους – και την ελληνική σημαία δημιουργώντας ένα τείχος γύρω από νεότερα λευκοντυμένα παιδάκια, εκπροσώπους της νέας γενιάς.
 
Το κεντρικό μέρος συνέθεσαν μέλη χορευτικών τμημάτων, δίνοντας την σκυτάλη από τόπο σε τόπο. Υπό τον ήχο της παραδοσιακής λύρας οι εκπρόσωποι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκτέλεσαν με περηφάνεια τρομαχτόν ,διπάτ, σαρίκουζ πάφρας, εμπρ΄οπίς και πατούλα όσο στο βάθος της σκηνής προβάλλονταν εικόνες από τις αλησμόνητες πατρίδες σε γιγαντοοθόνη και φυσικά φέτος, όπως και κάθε άλλη χρονιά, ο «επίλογος» γράφτηκε με την σέρρα. Οι χιλιάδες συμμετέχοντες έδωσαν όλοι μαζί τα χέρια, κάνοντας το κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης να σειστεί από το δυναμισμό τους και τα ασταμάτητα χειροκροτήματα του κόσμου που παρακολουθούσε.
 
Μία εκδήλωση – θεσμός που 99 χρόνια μετά την Γενοκτονία υπενθύμισε σε όλους μας πως ο Πόντος ζει μέσα από τους εκπροσώπους του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.