Θραυση εκαναν στην Αθηνα τα μαχαιρια του Γιαννη Γεκτιδη

Στην 1η Έκθεση Συλλόγου Μαχαιροποιών συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία ο μαχαιροποιός από την Κομοτηνή

Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε ο κ. Γιάννης Γεκτίδης, από την Κομοτηνή, στην «1η Έκθεση Συλλόγου Μαχαιροποιών» στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου εκθέτοντας τα χειροποίητα κυνηγετικά του μαχαίρια.
 
Κατά τη διάρκεια του διημέρου, πραγματοποιήθηκαν και μια σειρά από δράσεις, όπως σεμινάρια ακονίσματος, συντήρησης, καθαρισμού, αποθήκευσης μαχαιριών με τους πάρα πολλούς επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τις δημιουργίες, να ενημερωθούν για τις τεχνικές κατασκευής τους και να παρατηρήσουν ποιοτικές κατασκευές Ελλήνων μαχαιροποιών.
 
Ο κ. Γεκτίδης επέστρεψε γεμάτος εμπειρίες από την έκθεση, όπου συνάντησε και πολλούς συναδέρφους του και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και γνώσεις με αυτούς, ενώ τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιήσει έκθεση και στην Κομοτηνή, με τη στήριξη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, όπου το κοινό θα μπορέσει να δει από κοντά τις δημιουργίες του. 

Ένα μικρόβιο που ήρθε αργά η μαχαιροποιία 

Ο κ. Γεκτίδης από μικρός δεν είχε σχέση με την μαχαιροποιία μέχρι πρόσφατα, παρόλο που είχε από μικρός καλλιτεχνικές τάσεις. Το μοναδικό μαχαίρι του το είχε όταν ήταν πρόσκοπος, ενώ ως ενήλικος η ενασχόλησή του ως τραγουδιστής τον απορρόφησε πλήρως. Όμως εξαιτίας της κρίσης, πριν από 7 χρόνια, τα όρια της δουλειάς του σαν τραγουδιστής περιορίστηκαν, και σαν δραστήριος άνθρωπος, ήθελε να κάνει κάτι για να ξεφεύγει από την καθημερινότητα.
 
Έτσι ξεκίνησε να ασχολείται με το κυνήγι, βρίσκοντας παρέες, με τις οποίες έμαθε πάρα πολλά, ενώ το ίδιο διάστημα έκανε οικογένεια στην Κομοτηνή, όπου και ξεκίνησε να κάνει εργασίες στο σπίτι τους, το οποίο δεν είχε ολοκληρωθεί.
 

Μια μέρα που εργαζόταν, μαζί με τον πεθερό του, στον κήπο, βρήκε ένα κομμάτι σίδερο, το οποίο προέρχονταν από παλιά περίφραξη το οποίο και πήρε, και αποφάσισε να μετατρέψει σε σπαθί, το οποίο έχει ακόμα.
 
Έτσι έκανε την πρώτη του κατασκευή, και από τότε του κόλλησε το μικρόβιο. «Άμα κολλήσεις αυτό το μικρόβιο, δεν μπορείς να τα βγάλεις από πάνω σου ποτέ» σημείωσε. 

Εκπαίδευση στο Κιλκίς 

Ο ίδιος φτιάχνει μαχαίρια εδώ και πέντε χρόνια, παρόλο που τα «καλά» του μαχαίρια άρχισε να τα φτιάχνει τον τελευταίο χρόνο, και δουλεύει πλέον 12 ώρες την ημέρα για να κατασκευάσει 100% χειροποίητες κατασκευές, με τίποτα βιομηχανοποιημένο.
 
Και αυτό γιατί το προηγούμενο διάστημα ήταν σε αναζήτηση και στον πειραματισμό, μιας και δεν υπήρχε κάποιος για να τον εκπαιδεύσει στην περιοχή μας, για αυτό και «ψαχνόταν» μέσα από το διαδίκτυο και ψηφιακούς φίλους που είχε κάνει τους οποίους τελικά τους γνώρισε στην έκθεση.
 
Όμως τη μεγάλη διαφορά στην εξέλιξή του ως μαχαιροποιού έκανε η γνωριμία του με τον μάστορα κ. Σταύρο Σαλονικίδη, ο οποίος τον δέχτηκε στο εργαστήριό του στο Κιλκίς, και βλέποντας ότι έχει ταλέντο του έκανε μαθήματα.
 
Μετά από αρκετές επισκέψεις και εκπαίδευση, οι κατασκευές του ξεκίνησαν να βελτιώνονται δραματικά, ώστε να πάρει την πιστοποίησή του από τον νεοσύστατο Σύλλογο Μαχαιροποιών Ελλάδας και να συμμετέχει στην έκθεση. 

Αναβιώνει η μαχαιροποιία στην Ελλάδα 

Η εμπειρία του στην έκθεση, η οποία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, ήταν μοναδική, και τον άφησε ενθουσιασμένο από το ενδιαφέρον που έδειξε το κοινό για την τέχνη, η οποία στη χώρα μας είχε παραμεληθεί για δεκαετίες.
 
Μάλιστα επίτιμος καλεσμένος στην έκθεση ήταν ο μεγαλύτερος εν ζωή μαχαιροποιός της Ελλάδας, ο κ. Παναγιώτης Ρηγάλος, ο οποίος είναι 84 χρονών και τα μαχαίρια του είναι φημισμένα.
 
Ιδιαίτερα στάθηκε πάντως ο κ. Γεκτίδης στο γεγονός ότι το κοινό ήταν ιδιαίτερα ευρύ, με παιδιά, μαμάδες, γιαγιάδες, παππούδες να έρχονται για να δουν τα μαχαίρια που επιδεικνύονταν σε αυτή.
 
«Ήταν ένας παππούς που τον κρατούσαν δύο παλληκαράκια, και ο οποίος ήθελε να δει, πάγκο πάγκο όλα τα μαχαίρια. Όταν τον ρώτησα γιατί ήρθε στην έκθεση, μου είπε με τρεμάμενη φωνή, ότι είχε μεγάλη αγάπη στο μαχαίρι, ήθελε να ασχοληθεί αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ» τόνισε.
 

Με την έκθεση αυτή, και τον Σύλλογο μαχαιροποιών, θεωρεί πως γράφτηκε ιστορία, με κανένα από τους 53 εκθέτες να μην περιμένει αυτή την προσέλευση. «Αναβιώσαμε ένα επάγγελμα που έχει ξεχαστεί για εκατοντάδες χρόνια στην Ελλάδα» σημείωσε, τονίζοντας πως ο τόπος όπου λατρευόταν ο θεός Ήφαιστος, που κατασκεύαζαν από την αρχαιότητα ατσάλινα σπαθιά, άφησε να σβήσει αυτό το επάγγελμα που τώρα ζωντανεύει ξανά.
 
Μαζί με αυτό πιστεύει πως θα αναβιώσει και η δημιουργία υλικών για τη μαχαιροποιία στην Ελλάδα, μιας και οι μαχαιροποιοί πολλά υλικά τους σήμερα πρέπει να τα προμηθεύονται από το εξωτερικό, όμως στην έκθεση φάνηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από βιομηχανίες και βιοτεχνίες να παρέχουν το υλικό, μερικές εκ των οποίων ήδη να έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στον χώρο. 

Ικανοποίηση από την αναγνώριση 

Ο ίδιος ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά, λόγω και της ενασχόλησής του με το κυνήγι, με κυνηγετικά μαχαίρια, ενώ πολλές κατασκευές του έχει δωρίσει σε φίλους του, φανατικούς κυνηγούς, με την προϋπόθεση ότι θα τα χρησιμοποιήσουν και θα τον ενημερώσουν τι τους άρεσε, τι δεν τους άρεσε και γιατί.
 
Προς το παρόν, παρόλο που έχει χαρίσει αρκετά από τα μαχαίρια του, δεν έχει πουλήσει κάποιο και δεν πούλησε και στην έκθεση.
 
Ο κύριος λόγος είναι ότι ήθελε να κρατήσει τα μαχαίρια για την έκθεση που θα κάνει στην Κομοτηνή τον Δεκέμβριο, με τη στήριξη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής του οποίου είναι μέλος.
 
Επίσης πλέον θα μπορέσει, με την πιστοποίηση και του Συλλόγου Μαχαιροποιών, να πουλήσει κανονικά τα μαχαίρια του σε πελάτες, και μέσω διαδικτύου, μιας και οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, και γιατί όχι, και ακόμα παραπέρα.
 
Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένας κατάλογος μαχαιροποιών για το 2019, μαζί με την δουλειά τους, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο ίδιος, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, και του δίνει και μια αίσθηση ικανοποίησης. «Γιατί δεν μπορώ να κρύψω ότι υπήρχαν οι είρωνες, που αμφισβητούσαν αν θα μπορέσω να τα καταφέρω και να κάνω καλά μαχαίρια» τόνισε, και τώρα αποδεικνύεται αληθινή η φράση «όσοι σου λένε δεν μπορείς, στο λέω να το ξέρεις, πως είναι αυτοί που τρέμουνε μήπως τα καταφέρεις» έκλεισε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.