Ο Νικος Κοτζιας για τη συμφωνια των Πρεσπων, την Θρακη και τα μυστικα κονδυλια

Ομιλία του σε εκδήλωση του «Πράττω» στο Πολιτιστικό Κύτταρο

Στο Πολιτιστικό Κύτταρο Κομοτηνής βρέθηκε στις 7 Νοεμβρίου ο πρώην υπουργός εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς για να μιλήσει σε εκδήλωση της κίνησης ιδεών «Πράττω», πρόεδρος της οποίας είναι, με θέμα «Ελλάδα – Θράκη – Δημοκρατία. Σημασία της πολιτικής». Προσερχόμενος στον χώρο της εκδήλωσης, ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, κ. Καμμένου, απατώντας χαρακτηριστικά «ρωτήστε τον κ. Καμμένο. Αν τα παίρνει πίσω, χαρά μου».
 
Αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, με ηχηρές παρουσίες από τον χώρο της τοπικής πολιτικής σκηνής και όχι μόνο, αφού παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης,  ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, , ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Πεταλωτής, το μέλος της ΕΓ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κ.Τάκης Χαρίτου, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗτικη Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, ο αντιδήμαρχος κ. Τζιχάν Ιμάμογλου, ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής κ. Τάσος Βαβατσικλής και ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κώστας Κατσιμίγας.
 

Ξεκινώντας την ομιλία του, την οποία προλόγισε η κ. Κούλα Παπαδριέλλη, ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην συμφωνία των Πρεσπών, την οποία παρουσίασε ως «επωφελή» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την γείτονα χώρα. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε «είμαστε οι μόνοι, που μπορούμε να αναπτύξουμε με τέτοιο τρόπο τη σχέση μας, που να ωφελεί και τη Μακεδονία μας και τους κατοίκους της γείτονος. Αφήσαμε απ' έξω τις επιρροές τρίτων δυνάμεων, που, στρατηγικά και γεωστρατηγικά, δε συμφέρουν τη χώρα. Ακόμα βάλαμε τέρμα στον αλυτρωτισμό».
 
Σχολιάζοντας το ζήτημα της ονοματολογίας, συμπλήρωσε «για πρώτη φορά, η ίδια η χώρα αυτή των Σκοπίων ομολογεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο – το γράφει μέσα η συμφωνία- καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνισμό και ότι δε διεκδικεί πια τη συνέχεια του. Αυτό που πέτυχε η Συμφωνία μας είναι να διευκρινιστεί, ότι αυτός ο λαός εκεί δεν έχει καμία σχέση με την ελληνικότητα, με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ότι είναι Σλάβοι και η γλώσσα τους, που την έχει αποδεχθεί δυστυχώς η Ελλάδα από το 1977, είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές γλώσσες και καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική». 

«Η Θράκη είναι βαρύ όνομα στα μεγάλα λόγια και μικρό όνομα στις πράξεις» 

Σαφώς από την ομιλία του πρώην υπουργού δεν έλλειψαν αναφορές για την περιοχή της Θράκης, για την οποία πρότεινε μία σειρά «ειδικών φορολογικών μέτρων», μείωση του ΦΠΑ και ενίσχυση των αγροτών της. Ανέδειξε, μάλιστα, και την ανάγκη «θεσμικής ανασυγκρότησης» με την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυνομίας με πιο διευρυμένο χαρακτήρα.
 
Τονίζοντας τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα αλλά και την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων εντός της, έκρινε «η Θράκη είναι με ένα τρόπο εγκαταλελειμμένη . Είναι βαρύ όνομα στα μεγάλα λόγια και μικρό όνομα στις πράξεις. Η Θράκη είναι Ελλάδα με όλους τους πληθυσμούς διαφορετικής θρησκείας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που οφείλει να προασπίζεται και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων, ιδιαίτερα όσων είναι θρησκευτική μειονότητα, αλλά και τις ομάδες που υπάρχουν μέσα σ’ αυτή, όπως οι Ρομά και οι Πομάκοι. Οι Πομάκοι είναι ένας τρομερός λαός, με χιλιετίες ιστορίας, του οποίου πρέπει να αναγνωρίσουμε και την πολιτισμική και την πολιτική του προσφορά στον πολιτισμό μας. Το πρόβλημα της Θράκης είναι πρόβλημα κοινωνικής και πολιτισμικής ανάταξης. Πρόκειται για την πιο ισχυρή διασταύρωση των ηπείρων στην περιοχή μας, η διασταύρωση Ασίας και Ευρώπης. Είναι ο μεγάλος ενεργειακός κόμβος που οικοδομείται τώρα, ο μεγάλος κόμβος των μεταφορών αλλά πέρα από αυτά χρειάζεται μια μεγάλη ειδική ενίσχυση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο».
 
Κάνοντας ειδική μνεία στην εκπαίδευση, συμπλήρωσε «πρέπει να γίνει μεγάλο Πανεπιστήμιο με πολλά ερευνητικά Κέντρα . Και να αποκτήσει κι ένα Τμήμα όπου θα γίνεται ξενόγλωσση εκπαίδευση, όπου θα λειτουργεί ως το Κέντρο της Βαλκανικής στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη. Όλη η εκπαίδευση έχει ιδιαίτερες ανάγκες από τα νηπιαγωγεία μέχρι το Πανεπιστήμιο». 

Τα μυστικά κονδύλια 

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς ανέπτυξε τη δική του πρόταση και για την εκλογική διαδικασία, ζητώντας την αξιοποίηση της παράδοσης της «αθηναϊκής δημοκρατίας» και επιχειρηματολογώντας ως εξής «κάναμε μια διαφορετική πρόταση, όπως στη Γερμανία να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό εκλογικό σώμα που να αποτελείται 50% – 60% από τους βουλευτές, και το υπόλοιπο κομμάτι να είναι 30% εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών ώστε να σπάει οποιαδήποτε διαδικασία που μπορεί να πάει σε κομματικά αδιέξοδα. Το υπόλοιπο 10% προσθετικά προς το αυστριακό – γερμανικό μοντέλο, να είναι κληρωτοί. Να είναι μέσα από την κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου ένα 10% του εκλεκτορικού σώματος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε 6 μήνες να ψηφίζει η Βουλή ή να διαλύεται η Βουλή».
 
Σχετικά με την υπαγωγή των σχετικών δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών σε κοινοβουλευτική έγκριση, ενόσω ήταν υπουργός, υπογράμμισε ότι «πρέπει επιτέλους οι μυστικές υπηρεσίες να τεθούν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θα πρέπει να μην υπάρχει κανείς ανεξέλεγκτος από αυτό. Και το ίδιο πιστεύω, ότι πρέπει να γίνει και για όλα τα άλλα. Η χώρα έχει ανάγκη ηθικής στην πολιτική, η χώρα έχει ανάγκη δημοκρατίας στην πολιτική, έχει ανάγκη να κάνει μια εξωτερική πολιτική που να την αναβαθμίζει διεθνώς και να τη διευκολύνει στο εσωτερικό της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.