Κεφαλαιο για τις νεοελληνικες σπουδες ο Μοσχος Μορφακιδης-Φυλακτος

Ο Καθηγητής του πανεπιστημίου της Γρανάδας, με καταγωγή από τη Συκορράχη, έγινε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ

Τον κ. Μόσχο Μορφακίδη-Φυλακτό, ένα καθηγητή που έχει προσφέρει πολλά στην Ελληνική Φιλολογία, τόσο στο πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία όπου διδάσκει, όσο και στη χώρα μας και το πανεπιστήμιο, τίμησε το ΔΠΘ το βράδυ της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη, Παρόν παρελθόν και μέλλον» που διοργανώθηκε προς τιμή του.
 
Ο κ. Μορφακίδης, που κατάγεται από τη Συκορράχη του Έβρου (που ανήκει διοικητικά στον Έβρο, αλλά εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, όπως σημειώνει και ο ίδιος) έχει ένα ευρύ έργο στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, ως Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, πρωτοστατώντας μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ενός μεγάλου Επιστημονικού corpus των ιστορικών και λογοτεχνικών ισπανικών κειµένων για τον ελληνικό χώρο από τον 15ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα, στο οποίο αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
 

Ο κ. Μορφακίδης όμως, ο οποίος συχνά επισκέπτεται με την οικογένειά του τον τόπο καταγωγής του, έχει παρουσία και στο ΔΠΘ, έχοντας πραγματοποιήσει διαλέξεις σε αυτό αλλά και φιλοξενώντας στο πανεπιστήμιο της Γρανάδας φοιτητές του μέσω των προγραμμάτων Erasmus και Leonardo da Vinci.
 
Τον έπαινο του κ. Μορφακίδη ανέγνωσε η Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Βασιλική Κοντογιάννη, ενώ η περιένδυση του τιμωμένου µε την τήβεννο και το επιτηβέννιο του Ιδρύματος έγινε από τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και την Αντιπρύτανη κ. Ζωή Γαβριηλίδου, με την Κοσμητόρισσα της Σχολής Καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Καµπάκη-Βουγιουκλή να τον αναγορεύει σε Επίτιμο Διδάκτορα της σχολής και να του επιδίδει το διδακτορικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου. 

Το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδα 

Ο κ. Μορφακίδης άνοιξε το συνέδριο την Τετάρτη μιλώντας για το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) της Γρανάδας, αναφερόμενος τόσο στην ιστορία του όσο και στα σχέδια που έχουν για το μέλλον.
 
Το Κέντρο ιδρύθηκε από το Ελληνικό Κράτος, μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία, τον Ιούλιο του 1998, και στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν ως θεσμικά μέλη η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ισπανία, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ισπανία, το Πανεπιστήμιο Γρανάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας και ο Δήμος της Άδρα (αρχαία Άβδηρα), ο οποίος, θα πρέπει να αναφερθεί έχει αδερφοποιηθεί με τον Δήμο Αβδήρων.
 

Στόχος του είναι η στήριξη και η προώθηση των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο, ενώ λειτουργεί ως συμβεβλημένο κέντρο του Πανεπιστημίου Γρανάδας και έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
 
Το Κ.Β.Ν.Κ.Σ. διαθέτει μια από τις πλουσιότερες εξειδικευμένες βιβλιοθήκες του είδους της εκτός Ελλάδας και Κύπρου, με περισσότερους από 25.000 τίτλους και 85 επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και είναι ανοιχτή στο επιστημονικό κοινό. Αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την βιβλιοθήκη Κωνσταντίνου και Ιωάννας Τσάτσου, αλλά και τομέα Ισπανόφωνης ταξιδιωτικής λογοτεχνίας για την Ελλάδα, τη Βαλκανική Χερσόνησο, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Αγίους Τόπους.
 

Επίσης μεταξύ άλλων υπάρχει Αρχείο / Βάση Δεδομένων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο έχει ως τελικό σκοπό και στόχο τη διευκόλυνση και προώθηση της έρευνας και μελέτης του Θεάτρου Σκιών σε όλα τα φάσματα της ιστορίας του και σε όλες τις πτυχές του, τη διάδοση, προβολή και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ιστορία του, το κοινωνικό πλαίσιο και τους προβληματισμούς, την οργάνωση, τη δραματουργία, την τεχνική, την αισθητική, τη σχέση του με τις καλές τέχνες, την εκπαίδευση αλλά και την επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση για την αναγνώριση του ελληνικού Θεάτρου Σκιών από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
 
Το Κ.Β.Ν.Κ.Σ. προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας για την εισαγωγή, ενίσχυση και σταθεροποίηση της διδασκαλίας της νέας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, με διδακτικό προσωπικό, οικονομική ενίσχυση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, προσφορά διδακτικού υλικού, προσφορά υποδομών, κ.ά.
 

Επίσης προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό με πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η έκθεση «Κοινωνία, οικονομία και αρχιτεκτονική στη Βόρεια Ελλάδα: Μακεδονία και Θράκη», στην οποία γινόταν αναφορές στη σχέση της αρχιτεκτονικής με την κοινωνία, αλλά και την έκθεση ο πολιτισμός του λόγου. 3500 χρόνια ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, η οποία ταξίδεψε σε όλη την Ισπανία και στο πανεπιστήμιο Λεμονοσόφ στη Μόσχα, στην οποία εξετάζεται τι έχει προσφέρει η ελληνική γλώσσα στον παγκόσμιο πολιτισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.