Ετοιμα για το πανελλαδικο παν- αναπηρικο συλλαλητηριο τα σωματεια της ΑΜ-Θ

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης προεδρεύοντας σε σύσκεψη - «Το αναπηρικό κίνημα της περιοχής τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει την παρουσία του»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε εχθές ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, προεδρεύοντας σε σύσκεψη για τη διοργάνωση Παν-αναπηρικού Συλλαλητηρίου στις 2 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες μέλη του αναπηρικού κινήματος, ενώ για τη διευκόλυνση ατόμων με προβλήματα ακοής ο κοινωνικός λειτουργός, κ. Άκης Μολάκης μετέφερε το σύνολο των τοποθετήσεων στην νοηματική.
 

Πραγματοποιώντας ενημέρωση για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε «είναι μία δύσκολη εποχή και απαιτείται οργάνωση και συγκρότηση εκ μέρους των σωματείων, έτσι ώστε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των ανθρώπων που εκπροσωπούμε και την δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνία. Θέλουμε να αποκατασταθούν οι δυσκολίες που επέφεραν στα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους τα μνημόνια, γι’ αυτό σήμερα συντονίζουμε την παρουσία μας στο Παν – αναπηρικό συλλαλητήριο».
 
Η Κομοτηνή, έδρα της περιφερειακής συνομοσπονδίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει ιδιαίτερα δραστήριους φορείς, σχολίασε ο ίδιος κρίνοντας πως το αναπηρικό κίνημα της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει την παρουσία του, χαράσσοντας μία «εξαιρετική διαδρομή». Τόνισε, μάλιστα, πως η χώρα διανύει εποχές που ελλοχεύει ο κίνδυνος «φτωχοποίησης, σκληρού αποκλεισμού και διακρίσεων»  προκειμένου να αναδείξει την μεγάλη σημασία ανάληψης ενεργού δράσης ώστε «να ζούμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας». 

Σμάραγδος Κρεμύδας «Μία καλή ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο» 

Παρευρεθείς στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, όπου φιλοξενήθηκε η η ενημέρωση ο κ. Σμάραγδος Κρεμύδας, πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σχολίασε από πλευράς του ότι «το αναπηρικό κίνημα εδραιώνεται, εξαπλώνεται, δικτυώνεται και συνεργάζεται προκειμένου να διεκδικήσει μαζικά και συντονισμένα την λύση προβλημάτων που σχετίζονται με άτομα με αναπηρία. Είναι μία καλή ευκαιρία να βρεθούμε ανταλλάσσοντας απόψεις και προβληματισμούς, καθώς και να ενημερωθούμε για εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο».
 
Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία, πληροφόρησε πως βάσει ευρωπαϊκών μετρήσεων τα άτομα με αναπηρία αποτελούν το 13 % των κατοίκων μίας περιοχής, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη καταγραφή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο αριθμός αφορά όλες τις μορφές αναπηρίας – κινητικές, αισθητηριακές ή ψυχικές – και είναι ιδιαίτερα αυξημένος, σύμφωνα με τον κ. Κρεμύδα που επεσήμανε πως «αν καταλάβουμε την δύναμη που διαθέτουμε θα μπορέσουν όλοι να αντιληφθούν για τι δυναμική μιλάμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.