Διετη υποτροφια απο το Ιδρυμα Κρατικων Υποτροφιων κερδισε ο διδακτορικος φοιτητης του Τμηματος Οικονομικων Επιστημων του ΔΠΘ

2ος ανάμεσα σε 300 ο Μανώλης Σοφιανός - Ο καθηγητής του Τμήματος Περικλής Γκόγκας συστήνει τα ενδιαφέροντα της ερευνητικής ομάδας EMEF που κέντρισε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας

Δεύτερος στην κατάταξη βαθμολογιών της κατηγορίας «Οικονομικές και Νομικές Επιστήμες»,  για την διεκδίκηση Διδακτορικών Υποτροφιών μέσω του ΕΣΠΑ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ανάμεσα σε 300 άτομα από όλη την Ελλάδα, βρέθηκε ο διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ, κ. Μανώλης Σοφιανός χάρη στην έρευνά του με τίτλο «Μελέτη Μακροοικονομικών Μεγεθών με τη χρήση Μηχανικής Μάθησης και Σύνθετων Δικτύων».
 
Συγκεκριμένα ο κ. Σοφιανός ανεδείχθη δεύτερος στην κατηγορία «Οικονομικών και Νομικών Επιστημών» και πρώτος στην Ελλάδα από το σύνολο των Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών , προσθέτοντας άλλη μία σημαντική διάκριση στο βιογραφικό του, όσο και στην λίστα των διακρίσεων της ερευνητικής ομάδας Emerging Methodologies in Economics and Finance (EMEF), μέλος της οποίας είναι, με τους υπεύθυνους καθηγητές κ.κ. Περικλή Γκόγκα και Θεόφιλο Παπαδημητρίου. Ο κ. Περικλής Γκόγκας, καθηγητής του Τμήματος, μιλώντας στον «ΠτΘ» υπογράμμισε την σημασία της διάκρισης επισημαίνοντας και την εξωστρέφειά του εγχειρήματος, τονίζοντας πως αμφότεροι πρόσφατα κληθήκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και Πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Αμερικής αλλά και της Γαλλίας, να παρουσιάσουν την πορεία των ερευνών τους. 

Περικλής Γκόγκας «Οι εφαρμογές των ερευνητικών μας πορισμάτων είναι αμέτρητες» 

Η EMEF λειτουργεί εδώ και έξι περίπου χρόνια έχοντας διαγράψει μία αξιοσημείωτη πορεία με αρκετές επιτυχίες και συμμετοχές σε παγκόσμια συνέδρια. Πέρυσι την ίδια υποτροφία είχε κερδίσει και άλλος διδακτορικός φοιτητής, ο κ. Άκης Αθανασίου, ενώ πολλά ακόμα μέλη της έχουν απορροφηθεί σε ανταγωνιστικές θέσεις οργανισμών του εξωτερικού, όπως στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και το Μax Planck Institute της Γερμανίας.
 
Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα ενδιαφέροντα της EMEF μέσα από τις σελίδες του «Παρατηρητή της Θράκης» ο κ. Γκόγκας ενημέρωσε πως βασικό αντικείμενό της είναι η πρόβλεψη οικονομικών μεγεθών. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από τις συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την πρόβλεψη οικονομικών μεγεθών, τα μέλη της ομάδας εισήγαγαν μία σειρά καινοτομιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.
 
Οι εν λόγω πρακτικές μάλιστα έχουν ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου προβλέφθηκε δύο χρόνια νωρίτερα η πτώση των τιμών που έφερε την μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση. Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος καθηγητής «βασιστήκαμε σε υπάρχουσες μεθόδους, τις οποίες αναπτύξαμε και εξειδικεύσαμε στο κομμάτι των οικονομικών. Εξ ου τον τελευταίο καιρό έχουμε κάνει σημαντικότατες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους». 

Στα σκαριά μοντέλο πρόβλεψης των «κόκκινων» δανείων 

Τα πορίσματα των ερευνών έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν σε ποικίλους τομείς . Ο ίδιος σχολίασε «την παρούσα περίοδο αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο που θα χρησιμοποιείται από τράπεζες. Μέσω αυτού μπορούν να προβλέψουν πότε πρέπει να χορηγήσει ένα δάνειο, αξιολογώντας την εγκυρότητά του, αλλά και ποιοι από τους πελάτες της πρόκειται να παρουσιάσουν χρηματοοικονομικά προβλήματα. Όπως ξέρετε, δεν είναι λίγα τα “κόκκινα” δάνεια ή αλλιώς “low performing loans” που απασχολούν την επικαιρότητα».
 
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις «γέφυρες» με την αγορά εργασίας εξηγώντας πως  «οι εφαρμογές των ερευνητικών μας πορισμάτων είναι αμέτρητες». Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε διαδικασίες συζητήσεων με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Αμερική που ενδιαφέρεται για την πρόγνωση διαφημίσεων. «Στόχος μας είναι όχι μόνο να τελειοποιήσουμε την δουλειά μας, αλλά και να εντάξουμε τους σπουδαστές μας στην παραγωγική διαδικασία, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό» ανέφερε ο ίδιος καταληκτικά.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως και στην πρώτη θέση της κατηγορίας βρέθηκε φοιτητής/ τρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και συγκεκριμένα της Νομικής Σχολής με τίτλο διδακτορικής διατριβής « Η φορολόγηση του Bitcoin- Ψηφιακά νομίσματα και φορολογία στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.