Εγκριθηκε ο προυπολογισμος του 2019 για την Περιφερεια ΑΜ-Θ

Ανέρχεται στα 146 εκατομμύρια ευρώ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή σύσκεψη του συμβουλίου ο οικονομικός προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που ανέρχεται στα 146.163.115 ευρώ και κινείται γύρω από πέντε βασικούς άξονες.
 
Ο πρώτος, που υπολογίζεται στα 48 εκ. ευρώ, αφορά τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και περιλαμβάνει έξοδα όπως δαπάνες μισθοδοσίας και μεταφοράς μαθητών, ενώ από πέρυσι και μετά από πολλά χρόνια περικλείει επιπλέον δαπάνες για συντηρήσεις. Σημειωτέον πως αυτά τα ποσά καθορίζονται με εγκυκλίους, η Περιφέρεια δηλαδή δεν έχει καμία παρέμβαση.
 
Τα υπόλοιπα χρήματα που πρόκειται να εισπραχθούν από έσοδα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύψει 2,7 εκ ευρώ, καθώς και από τέλη και πρόστιμα που ανέρχονται μόλις στα 2.326.000 ευρώ.
 
Το τέταρτο μέρος των εσόδων εκτιμάται στα 44 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει τις προβλέψεις των ποσών που θα διατεθούν για την εκτέλεση έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με φορείς υλοποίησής τους την ΠΑΜ-Θ και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο της Περιφέρειας.
 
Όπως μάλιστα επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, κ. Χρήστος Μέτιος ο προϋπολογισμός είναι μία «κορυφαία απόφαση» κάθε χρονιάς και για αυτό συζητάται ως ξεχωριστό θέμα. 

Λευκή ψήφος από την μείζονα αντιπολίτευση 

Καταθέτοντας λευκή ψήφο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φώτης Καραλίδης χαρακτήρισε «ανελαστικές» τις δαπάνες μισθοδοσίας και λειτουργικών εξόδων κρίνοντας πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε απραξία και δεν παράγει έργο.
 
«Ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ούτε χαράσσει κάποια προοπτική» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τα χρονοδιαγράμματα των συμβατοποιημένων έργων δεν τηρούνται, ενώ τα ποσά με τα οποία επιχορηγεί την ΑΜ-Θ το κράτος είναι «από ασήμαντα έως μηδαμινά».
 
«Όλοι μας θέλουμε έργα. Όλοι μας επικαλούμαστε και ευαγγελιζόμαστε την ανάπτυξη. Επειδή, όμως, βλέπω ότι τόσα χρόνια το όραμα και η φιλοσοφία δεν αλλάζουν και η Περιφέρεια δεν μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, ψηφίζω λευκό», κατέληξε. 

Δεν εξυπηρετούνται τα λαϊκά συμφέροντα 

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Χρήστος Τρέλλης καταψήφισε τον προϋπολογισμό, θεωρώντας πως αποτελεί μία «πεπατημένη» που βασίζεται αποκλειστικά στις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που δίνονται από την κεντρική κυβέρνηση και τους θεσμούς.
 
Κρίνοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου αναρωτήθηκε για το κατά πόσο εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. «Δεν διεκδικούμε όλα αυτά που έχουν χαθεί και παρακρατηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις. Υπάρχουν πόροι που έπρεπε να διατεθούν στις περιφερειακές και κεντρικές αυτοδιοικήσεις, αλλά όλα όσα κάνουμε είναι στην απλή λογική της διαχείρισης και του εντέλεσθαι», κατέληξε κάνοντας λόγο για αντιλαϊκή πολιτική. 

Ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης 

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», όπως  παρατήρησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ΑΜΘ» κ. Μενέλαος Μαλτέζος, κάτι που προκάλεσε τα ειρωνικά, εκτός μικροφώνου, σχόλια του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κ. Κώστα Ζαγναφέρη.
 
«Διανύουμε μεταμνημονιακή περίοδο. Είτε σου αρέσει είτε όχι θα το συνηθίσεις», απάντησε ο κ. Μαλτέζος ενώ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε η παρέμβαση της προέδρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.