Κωστας Κατσιμιγας «Πρεπει να αυξησουμε τη γνωση μας σε σχεση με το συγκριτικο πλεονεκτημα της ΠΑΜ-Θ που δεν ειναι αλλο απο τη διασυνοριακοτητα μας»

«Η δαιμονοποίηση που λέει “πας αιρετός είναι κλέφτης, ψεύτης και καταδικαστέος” πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει» - «Αυτοί που αντικατέστησαν τον Άρη Γιαννακίδη δεν έκαναν τίποτα απολύτως»

Την πρώτη του συνέντευξη στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με την ιδιότητα του υποψηφίου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρέθεσε χθες, ο κ. Κώστας Κατσιμίγας.
 
Ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας και πλέον υποψήφιος αυτή τη φορά για τη διοίκηση του Περιφερειάρχη, μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» για την πορεία του έως και την προχθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, την στόχευσή του για την επομένη των εκλογών, αν και εφόσον καταφέρει να κερδίσει τον Περιφερειακό «θώκο», καθώς και το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτό διαμορφώνεται έως και σήμερα.
 
Κώστας Κατσιμίγας όμως…
 
ΠτΘ: κ. Κατσιμίγα είστε ένας άνθρωπος με μεγάλη πορεία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τελευταία σας ιδιότητα αυτή του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Πώς φτάσατε στην απόφασή σας να διεκδικήσετε την διοίκηση της ΠΑΜ-Θ;
Κ.Κ.:
Οι υποψηφιότητες θα επισημοποιηθούν 20 ημέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή στις 6 Μαΐου 2019. Μέχρι τότε πολλά πράγματα θα αλλάξουν από υποψήφιους. Έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας για να διαμορφώσουμε προγράμματα, να δούμε συνεργασίες, να ευαισθητοποιήσουμε ανθρώπους και να σηκώσουμε ανθρώπους από τα κρεβάτια τους οι οποίοι αγνοούν ή δεν θέλουν να ακούσουν για τη συμμετοχική διαδικασία γιατί είναι εγκλωβισμένοι μέσα προβλήματά τους. Πολλοί αγνοούν τον θεσμό, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που έγινε η αιρετή περιφέρεια. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να αποδαιμονοποιήσουμε αυτό που λέγεται δημόσιος βίος και να προχωρήσουμε περισσότερο σε μια συμμετοχική διαδικασία, σε μια διαμόρφωση προγραμμάτων στρατηγικών και μαχών, με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Όταν μιλάω για συμμετοχή δεν μιλάω οπωσδήποτε για στράτευση, το να μπει κάποιος σε ένα ψηφοδέλτιο, αλλά για  συμμετοχή στην προσπάθεια διαμόρφωσης των καινούργιων πολιτικών. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από τη γνώση που πρέπει να αποκτήσουμε όλοι οι πολίτες, αποδαιμονοποιώντας τον δημόσιο βίο. Εγώ ενοχλούμαι τον τελευταίο καιρό με τις επιθέσεις, που δεν προέρχονται δυστυχώς μόνο από την άκρα δεξιά, που έχει συγκροτημένη μορφή στη χώρα μας. Γενικώς όποιος είναι εκλεγμένος, είτε είναι δημοτικός σύμβουλος, είτε αντιδήμαρχος, περιφερειακός σύμβουλος, είτε περιφερειάρχης, είτε βουλευτής, είτε οτιδήποτε άλλο, είναι εξ ορισμού κλέφτης, ψεύτης, κ.ο.κ. Αυτό είναι τραγικό. Αυτό «χτυπάει» τη δημοκρατία, το αντιπροσωπευτικό μας σύστημα. Αυτή η δαιμονοποίηση που λέει «πας αιρετός είναι κλέφτης, ψεύτης και καταδικαστέος», πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή. Σαφέστατα οι κλέφτες πρέπει να πάνε φυλακή, οι ψεύτες να πάνε στο σπίτι τους, και να βγουν οι υγιείς δυνάμεις να εκπροσωπήσουν τον λαό. 

«Η υποψηφιότητά μου αποτέλεσμα της υφιστάμενης κατάστασης στην Περιφέρειά μας» 

ΠτΘ: Ως προς την απόφαση αυτή καθ’ αυτή να ηγηθείτε ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου;
Κ.Κ.:
Σε ό,τι αφορά το πώς κατέληξα στην  υποψηφιότητά μου, αυτή είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στην περιφέρειά μας ─κάτι που νομίζω ότι βλέπουν όλοι οι συμπολίτες μας─  αναφέρομαι στην λειτουργία της σε αυτόματο πιλότο, την αποδόμηση των υπηρεσιών της, την κακή διαχείριση της καθημερινότητας και έπειτα  των συζητήσεων που κάνω με ανθρώπους. Μπορεί να αποχώρησα το 2014, ύστερα από λαϊκή εντολή που προϋπήρξε, αλλά δεν έπαψα ποτέ να ενημερώνομαι και να συζητώ. Βλέποντας λοιπόν την κατάσταση και συζητώντας, παρακινήθηκα και από πάρα πολλά άτομα του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας μου, αλλά και από τους ανθρώπους που συμπορευτήκαμε αυτοδιοικητικά για περισσότερο από είκοσι χρόνια, οι οποίοι μου λένε «προχώρα, έχεις τα χαρακτηριστικά, έχεις τη γνώση, έχεις και τα κότσια, προκειμένου να ηγηθείς μιας προσπάθειας ανόρθωσης και της περιφέρειας ως θεσμού, αλλά και του λαού που ζει σε αυτή». Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που ήμουν εκτελεστικός γραμματέας της διοίκησης του Άρη Γιαννακίδη, που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και πέρα από τα καθήκοντα που είχα ως γραμματέας μου ανέθεσε και άλλα αντικείμενα, απέκτησα μια συγκροτημένη γνώση της δυναμικής που έχει αυτή η περιφέρεια. Έτσι, την πρώτη αυτοδιοικητική περίοδο, έγιναν πολλά πράγματα, αναγνώστηκαν πολλά πράγματα, είδαμε τις δυναμικές που έχει η περιφέρεια, ξεκινήσαμε κάποια πράγματα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε ο χρόνος να τα υλοποιήσουμε. Την επόμενη περίοδο, η οποία διακόπηκε από τον θάνατο του εκλεγμένου περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη, είδαμε ότι γενικώς δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός για έργα τα οποία θα ανατρέψουν την εικόνα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, κλπ.
 
Η περιφέρεια δεν είναι κράτος,  δεν έχει τη δυναμική και τις αρμοδιότητες που έχουν οι περιφέρειες στην Ευρώπη, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες, έχουν νομοθετικό έργο, κάποιοι έχουν μέχρι και αστυνομία, έχουν και ρόλο φορολογικό, κλπ. Εμείς είμαστε  η πιο υποβαθμισμένη περιφέρεια της Ελλάδας, ωστόσο διαχειριζόμαστε ευρωπαϊκούς πόρους και ασκούμε πολιτικές και έχουμε την ισχυρότερη πολιτική φωνή προς την Αθήνα. 

«Η κεντρική εξουσία δεν έχει εκχωρήσει σημαντικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, και ενδεχομένως η αυτοδιοίκηση δεν έδειξε ότι διαθέτει το ανάστημα και τα προσόντα για να διαχειριστεί περισσότερη εξουσία» 

ΠτΘ:  Δεν σας αποθαρρύνει αυτή η γενικότερη κατάσταση της κεντρικής διοίκησης; Με την πιθανή εκλογή σας στις επερχόμενες εκλογές, θα αναλάβετε το βάρος της εκπροσώπησης του συνόλου της Περιφέρειας ΑΜΘ και το βάρος της διεκδίκησης όσων επιθυμούμε όλοι για την επόμενη ημέρα, σε ανθρώπους που έχουν δείξει,  πολλές φορές, ότι δεν έχουν μάθει να ακούν.
Κ.Κ.:
Σαφέστατα θα είναι μια δύσκολη μάχη. Δυστυχώς η Ελλάδα λειτουργεί όπως η Κύπρος και η Μάλτα.  Αυτά είναι κράτη που έχουν πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου και τα πάντα γίνονται σε επίπεδο υπουργού. Ακόμα και για τη λακκούβα έξω από το σπίτι δεν πας στον δήμαρχο, αλλά στον υπουργό να σου τη φτιάξει, γιατί ακριβώς είναι μικρότερη η κλίμακα. Στην Ελλάδα, δυστυχώς επικρατεί η συγκεντρωτική άποψη για τη διοίκηση, με αποτέλεσμα να πρέπει να καταλήξεις στην Αθήνα ακόμα και για να πάρεις την περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός ξενοδοχείου. Η κεντρική εξουσία δεν έχει εκχωρήσει σημαντικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, και ενδεχομένως η αυτοδιοίκηση δεν έδειξε ότι διαθέτει το ανάστημα και τα προσόντα για να διαχειριστεί περισσότερη εξουσία. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Το κέντρο, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, είχε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική κρίση. Αυτοί που ουσιαστικά κάνανε κουμάντο ήταν οι ξένοι δανειστές, και τα πρόσωπα τα οποία ουσιαστικά εφήρμοζαν αυτές τις πολιτικές των μνημονίων, κλπ.
 
Η Περιφέρεια θα πρέπει κατ’ αρχήν να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους. Αυτό σήμερα θεσμικά δεν είναι ιδιαίτερα καλό, πάλι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η Αθήνα, ωστόσο μια δυνατή και πειστική φωνή της Περιφέρειας, μπορεί να πείσει την Αθήνα να κάνει κάποια σημαντικά πράγματα. Εκείνο που πρέπει να πιέσουμε εμείς είναι να πείσουμε την Αθήνα, όχι μόνο με λόγια αλλά και με επιχειρήματα, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τη γνώση μας σε σχέση με το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Περιφέρειά μας σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τη διασυνοριακότητα, το γεγονός ότι σε σχέση με άλλες περιφέρειες όλοι οι νομοί μας σχεδόν έχουν σύνορα με άλλες χώρες, έχουμε την εδαφική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν και οι υποδομές βελτιωθούν θα δούμε ότι από δω θα γίνεται η διακίνηση των πάντων, και γίνεται. Να κάνουμε μια προσεκτικότερη ανάγνωση του χάρτη και να περπατήσουμε και τη βαλκανική ενδοχώρα. Θα δούμε ότι υπάρχει δυναμική που δεν την έχουμε εκμεταλλευτεί ακόμα. 

«Το πολιτικό σκηνικό των αυτοδιοικητικών εκλογών, μηδενός εξαιρουμένου, είναι ρευστό» 

ΠτΘ: Υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές. Ξεκινώντας από τον νυν Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και συνεχίζοντας με τους κ.κ. Κώστα Σιμιτσή, Δημήτρη Πέτροβιτς και Κώστα Ζαγναφέρη, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών και αυτή του κ. Τοψίδη. Πώς κρίνετε τις υποψηφιότητες αυτές;
Κ.Κ.:
Με εξαίρεση τον κ. Τοψίδη, οι υπόλοιποι έχουν μια μικρή ή μεγάλη αυτοδιοικητική πορεία. Μέχρι στιγμής, άνθρωποι οι οποίοι έχουν πάρει στήριξη από κόμματα είναι ο κ. Μέτιος και ο κ. Σιμιτσής. Οι υπόλοιποι έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους ως ανεξάρτητοι δίχως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, την υποστήριξη από άλλα κόμματα. Ίσως μετά τα Χριστούγεννα να έχουμε και καινούργια σχήματα ή αποχωρήσεις, δηλαδή κινητικότητα, και ίσως να έχουμε και κινητικότητα και σε σχήματα που έχουν πάρει ήδη στήριξη. Είναι αρκετός ο χρόνος μέχρι τις εκλογές και σίγουρα έχουμε μπροστά πολλά πολιτικά γεγονότα που θα απασχολήσουν τη χώρα μας. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός μιλάει για τον Οκτώβρη του 2019, αλλά μπορεί να έχουμε κι άλλες εξελίξεις. Αν οι βουλευτικές συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα αντανακλαστικά, ο κόσμος να ασχοληθεί με αυτές και να μην ανοίξει τα αυτιά του για να ακούσει επιχειρήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Προσωπικά το κρίνω ως κακό και προτιμώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι αρκετά μακριά, ούτως ώστε τόσο να πραγματοποιηθεί ένας διάλογος πάνω στα πραγματικά προβλήματα, όσο και ο κόσμος να αξιολογήσει τις δυνατότητες των υποψηφίων. Επομένως το πολιτικό σκηνικό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μηδενός εξαιρουμένου, θεωρώ ότι είναι ρευστό για την τελική διαμόρφωση των υποψηφιοτήτων. 

«Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι θα κριθούν και θα γίνουν γνωστοί στις 6 Μαΐου του 2019» 

ΠτΘ: Όσον αφορά στην ομάδα των ανθρώπων που θα βρεθούν στο πλευρό σας, έχετε κάνει κινήσεις;
Κ.Κ.:
Συνομιλώ. Δεν έχω κλείσει με κανέναν και δεν έχω συμφωνήσει με κανέναν να είναι υποψήφιος. Σε κάθε περιοχή και σε κάθε νομό, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο έχω συνομιλίες. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας πυρήνας ατόμων, ωστόσο οι υποψήφιοι θα κριθούν και θα γίνουν γνωστοί στις 6 Μαΐου του 2019. Σίγουρα υπάρχει ένας στενός πυρήνας ανθρώπων δίπλα μου, απ' όλη την περιφέρεια. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, και από πρώην αυτοδιοικητικούς όλων των χώρων, και εκείνο που για μένα είναι ενθαρρυντικό, είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον ─όχι όσο θα ήθελα, αλλά υπάρχει─  και από νέους ανθρώπους.

«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να χρεωθώ την εκλογική αποτυχία του 2014» 

ΠτΘ: Αρκετοί είναι αυτοί που θα μπορούσαν να πουν γιατί δεν κάνατε όσα προτίθεστε τώρα να κάνετε, όταν τελούσατε σε θέσεις ευθύνης, όπως αυτή του εκτελεστικού γραμματέα της ΠΑΜ-Θ. Τι απαντάτε; Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας;
Κ.Κ.:
Όποιοι χάνουν τις εκλογές πρέπει να πηγαίνουν στο σπίτι τους; Αυτό δεν το βλέπουμε να συμβαίνει. Ο λαός πολλές φορές κρίνει, αλλάζει και επαναφέρει. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιταλίας που πρωθυπουργός στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα έγινε υφυπουργός. Ο εκτελεστικός γραμματέας είναι ένας καινούργιος θεσμός και εν πολλοίς άγνωστος. Εμείς ήμασταν δεκατρείς περιφέρειες, και εκτελεστικοί γραμματείς ήμασταν δώδεκα, καθότι μία περιφέρεια δεν είχε ορίσει τότε εκτελεστικό γραμματέα. Ο πιο κοντινός στον θεσμό, ήμουν εγώ και ο Νίκος Ιωάννου στη Θεσσαλονίκη. Οι άλλοι έκαναν τελείως διαφορετικά πράγματα. Ο θεσμός λέει ότι ο εκτελεστικός γραμματέας είναι αυτός ο οποίος εκτελεί τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της διοίκησης και τις εκτελεί μέσω των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Εμένα ο θεσμικός μου ρόλος ήταν να εφαρμόζω και όχι να κάνω πολιτικές. Και μάλιστα πολιτικές σε πολλές εκ των οποίων ήμουν αντίθετος. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας μπορεί να αναλάβει αρμοδιότητες που του έχει εκχωρήσει ο Περιφερειάρχης και ο Άρης Γιαννακίδης μου είχε εκχωρήσει αρκετές. Από αυτές απέκτησα μια συγκεκριμένη εμπειρία, όπως αντίστοιχη εμπειρία μου προσέδωσαν και οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές μου θέσεις. Νομίζω ότι αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία και η αναγνώριση των  όποιων σφαλμάτων, συνθέτουν ένα πακέτο, το οποίο με τη συνδρομή και τη συμμετοχική διαδικασία άλλων ανθρώπων, που γνωρίζουν,  θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα, ούτως ώστε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον τόπο μας, για το οποίο ευθύνονται και οι διοικήσεις μέχρι τώρα, αλλά και η κεντρική διοίκηση η οποία ασχολείται με τον τόπο αυτό μόνο αν συμβεί κάτι. Δεν θεωρώ ότι την εκλογική αποτυχία του 2014 πρέπει να τη χρεωθώ εγώ. Δεν έπαιρνα εγώ τις πολιτικές αποφάσεις, όπως επίσης δεν μπορώ να ξέρω αν το κριτήριο το οποίο άλλαξε τη διοίκηση το 2014 ήταν σωστό. Κατά την άποψή μου  αυτοί που αντικατέστησαν τον Άρη Γιαννακίδη δεν εκτίναξαν την Περιφέρεια σε ρυθμούς τρελής ανάπτυξης, αντίθετα δεν έκαναν τίποτα απολύτως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.