Ο ενθουσιωδης Αρχιμανδριτης Αρμενιων, Χοβαννες Σαγτζιαν

Της έκδοσης

Πολύ μας χαροποίησε η σημερινή συνέντευξη του Αρχιμανδρίτη κ. Χοβαννές Σαγτζιάν, Εφημέριου Αρμενικών Ορθοδόξων Ιερών Ναών της περιοχής μας. Κι αυτό γιατί μας υπενθύμισε μία διαχρονική αξία, που ταυτόχρονα βρίσκει άμεση εφαρμογή στην καθημερινή ζωή μίας πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής κοινωνίας, όπως αυτή της Θράκης. Δεν είναι άλλη από την αξία της αδελφοσύνης και της αγάπης ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, καταγωγής ή θρησκείας.

Πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν για τον αν η θρησκεία μπορεί να ενώσει την ανθρωπότητα. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα βρούμε δεκάδες παραδείγματα που αποδεικνύουν πως αντί να συσπειρώσει τους ανθρώπους πολλές φορές τους έχει διαιρέσει, ενώ συχνά έχει αποτελέσει το κάλυμμα υπό το οποίο έχουν διαπραχθεί οι πιο απαίσιες ωμότητες. Φυσικά δεν λείπουν ούτε οι εσωτερικές διαφωνίες γύρω από δογματικά ζητήματα, με τους κληρικούς και τον απλό κόσμο να αναρωτιούνται διαρκώς πως μπορεί μία θρησκεία να ενώσει τους λαούς, αν δεν μπορεί να ενώσει ούτε τους πιστούς της.

Όμως ο ίδιος μας επεσήμανε πως καθημερινά πασχίζει να φέρει κοντά του νέο κόσμο, όχι μόνο Αρμένιους ή Έλληνες, αλλά τον κάθε άνθρωπο που χρειάζεται την στήριξη και την πνευματική καθοδήγησή του προκειμένου να βρει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα της ζωής.

Σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι σαφώς και το νεαρό της ηλικίας του, μιας και ο ίδιος σε ηλικία μόλις 27 ετών -αφού όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του γεννήθηκε το 1991 στο Χαλέπι Συρίας, όπου και βαπτίστηκε με το όνομα Τζορτζ- έχει αναλάβει ένα απαιτητικό και δύσκολο έργο. Αυτό της πνευματικής καθοδήγησης δεκάδων Αρμένιων πιστών που ζουν στην Κομοτηνή, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο, πόλεων που το αρμένικο στοιχείο κουβαλά μια μακραίωνη πολιτισμική παράδοση και αποτελούν ζωντανούς πυρήνες τους οποίους ο νεαρός Αρχιμανδρίτης καλείται να διαφυλάξει.
 
Θεμιτό και ιδιαίτερα ευχάριστο, λοιπόν, να ανανεώνεται ο κλήρος με ενθουσιώδεις και ανοικτόμυαλους ανθρώπους που συμμετέχοντας ενεργά στην ζωή της Εκκλησίας διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητά της, μεταφέροντας τα διδάγματά της στο εδώ και στο τώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.