Δεν αφηνει την Παλια Νομικη το ΔΠΘ

Θα εγκατασταθεί η δομή δια βίου μάθησης του πανεπιστημίου, με δυνατότητα φιλοξενίας και νέων Τμημάτων που θα ιδρυθούν - Θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο

Στις προθέσεις της διοίκησης του ΔΠΘ είναι να παραμείνει στη διαχείρισή του, το κτιριακό συγκρότημα της Παλιάς Νομικής, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την εγκατάστασητης δομής Δια Βίου Μάθησης, αλλά και την στέγαση των νέων τμημάτων που προβλέπει το σχέδιο επέκτασης του ΔΠΘ.
 
Αυτό τόνισε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξηςκ. Φώτης Μάρης, που επισήμανε πως σκοπός του πανεπιστημίου είναι να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο και τα κτίρια, όταν φύγουν τα τμήματα στο νέο κτίριο που θα κατασκευαστεί στην πανεπιστημιούπολη, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης.
 
Να σημειωθεί πως το νέο κτίριο έχει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, με την κατασκευή του να αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019, και να ολοκληρωθεί μετά από τρία χρόνια. 

Σχεδιασμοί για τα κτίρια 

Όπως είναι γνωστό, το σύμπλεγμα της Παλιάς Νομικής εδώ και πάρα πολλά χρόνια φιλοξενεί τμήματα του πανεπιστημίου, όμως με την κατασκευή του νέου κτιρίου στην Πανεπιστημιούπολη, τα 2 τμήματα της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, που στεγάζονται στα δύο κτίρια, και το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης που στεγάζεται στα λυόμενα, θα μεταστεγαστούν σε αυτό.
 
Αυτό είχε δημιουργήσει σε φορείς της πόλης, και ιδιαίτερα στον Δήμο Κομοτηνής, την προσδοκία πως θα μπορέσουν να παραχωρηθούν για χρήσεις που σχεδίαζαν, όμως από ό,τι φαίνεται οι ανάγκες του πανεπιστημίου παραμένουν σημαντικές. 

Κέντρο Δια βίου Μάθησης για αρχή 

Τα κτίρια είναι παραχωρημένα προς χρήση στο Πανεπιστήμιο, και σύμφωνα με τον κ. Μάρη, αυτό που είναι απολύτως σίγουρο είναι ότι λόγω της υποχρέωσης ίδρυσης, από το καλοκαίρι, σε κάθε πανεπιστήμιο Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), θα πρέπει και το ΔΠΘ να έχει την κατάλληλη υποδομή ώστε να στεγάσει όλα τα σεμινάρια, σε οποιοδήποτε αντικείμενο προκύπτει, που θα διοργανώνεται από τα τμήματα του πανεπιστημίου στην Κομοτηνή.
 
Επιπλέον αν δημιουργηθούν νέα Τμήματα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του πανεπιστημίου, στον οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και Τμήμα Ψυχολογίας στην Κομοτηνή, ο χώρος θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για αυτά.
 
«Ο σχεδιασμός μας είναι ξεκάθαρος, μετά την μετακίνηση των νέων τμημάτων στην πανεπιστημιούπολη, θα ωριμάσουμε μια εκ βάθρων ανακατασκευή των κτιρίων της παλιάς νομικής» υπογράμμισε ο ίδιος για να εξηγήσει πως η εν λόγω ανακατασκευή θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε κτίρια, ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων αλλά και διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, με απελευθέρωσή τους από τα λυόμενα που έχουν κατασκευαστεί. 

Καθυστέρησε η υπογραφή των συμβάσεων 

Ερωτηθείς για την μετακίνηση στα νέα κτίρια, μιας και έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα κτίρια θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των τμημάτων των δύο σχολών, Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, ο κ. Μάρης σημείωσε πως θα αξιοποιηθούν από τα τμήματα που θα μεταστεγαστούν σε αυτούς με τον καλύτερο τρόπο, μιας και πρόκειται για κτιριακές εγκαταστάσεις 30.000 τετραγωνικών μέτρων,  που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες τους.
 
Ο διαγωνισμός για το νέο κτίριο του πανεπιστημίου έχει γίνει, όμως έχει υπάρξει καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων. Παρόλα αυτά ο κ. Μάρης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εργασίες, που έχουν χρονοδιάγραμμα 1.000 ημερών, θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019 και θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους, γιατί η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.
 
Άλλωστε πιστεύει πως ο χαρακτήρας του έργου, που θα γίνει σε ένα οικόπεδο που δεν είναι δύσκολο, και δεν έχει προβλήματα πρόσβασης, θα υλοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.