Υπο εγκατασταση ο Μετεωρολογικος Σταθμος του ΔΠΘ στην Κομοτηνη

Θα καταγράφει μια σειρά από δεδομένα προς όφελος και της έρευνας αλλά και των κατοίκων

Σύντομα αναμένεται να γίνει η τοποθέτηση του μετεωρολογικού σταθμού που θα εγκαταστήσει το ΔΠΘ, στο χώρο πίσω και αριστερά από την Πρυτανεία στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, ενώ το δίκτυο σταθμών του πανεπιστημίου σύντομα θα επεκταθεί και στην Ορεστιάδα, με σχεδιασμό και για την Αλεξανδρούπολη.
 
Ο σταθμός θα καταγράφει τόσο τη θερμοκρασία του αέρα και τη βροχόπτωση, αλλά και την υγρασία εδάφους, που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που παρακολουθείται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, μια μέτρηση που θα βοηθήσει και τους αγρότες της περιοχής.
 
Αφορμή για τη δημιουργία αυτής της δομής ήταν το γεγονός ότι το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στην ΑΜΘ, και ειδικά στη Θράκη, είναι ιδιαίτερα ελλιπές, με ένα μετεωρολογικό σταθμό στο αεροδρόμιο στην Καβάλα, ένα στην Αλεξανδρούπολη ενώ οι υπόλοιποι σταθμοί είτε δεν λειτουργούν είτε λειτούργησαν μόνο σε κάποια περίοδο, με αποτέλεσμα ακόμα και η μετεωρολογική υπηρεσία να μην μπορεί να βγάλει αξιόπιστη πρόγνωση.
 
Για αυτό και το πανεπιστήμιο ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου μετεωρολογικών αρχικά, και στη συνέχεια υδρομετρικών σταθμών. Έτσι εγκαταστάθηκε ήδη ένας σύγχρονος σταθμός στην πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης, και τώρα προχωρούν, σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής, στην εγκατάσταση ενός σταθμού στην πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, που θα καλύψει τις ανάγκες όλης της περιοχής. 

Ερευνητικοί και πρακτικοί λόγοι 

Οι πληροφορίες που θα δίνει ο σταθμός, θα παρέχονται στο δίκτυο που έχει ήδη κατασκευαστεί στην πολυτεχνική σχολή της Ξάνθης, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής θα έχει απευθείας πρόσβαση σε αυτή και σε δεύτερο χρόνο θα έχει πρόσβαση και η Μετεωρολογική Υπηρεσία.
 
Όσο για το υπόλοιπο δίκτυο, έχει βγει η προκήρυξη για την εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα, με την τελευταία πόλη που απομένει να είναι η Αλεξανδρούπολη.
 
Όπως σημείωσε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Κ. Φώτης Μάρης, εκεί υπάρχει εξοπλισμός, και από το 2019, η καταλληλόλητα του θα ελεγχθεί, και θα μελετηθεί τι χρειάζεται ώστε να λειτουργήσει συνολικά το δίκτυο.
 
Βέβαια η Αλεξανδρούπολη έμεινε κάπως πίσω, κυρίως γιατί ήδη υφίσταται μετεωρολογικός σταθμός της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο, και η ανάγκη είναι μικρότερη.
 
Παρόλα αυτά το δίκτυο χρειάζεται πληροφόρηση και δεδομένα από όλες τις πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται, τόσο για ερευνητικούς σκοπούς, όσο και για πρακτικούς σκοπούς, όπως η λειτουργία κτιριακών εγκαταστάσεων, ψύξη-θέρμανση, και έξυπνα συστήματα που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια σε όλες τις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.