«Τεκτονικες» οι αλλαγες στην Ανατολικη Μεσογειο

Ομιλία του Άγγελου Συρίγου στην Κομοτηνή για τις σχέσεις Ελλάδας Κύπρου και Τουρκίας

Τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και πώς αυτές επηρεάζουν τις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας ανέλυσε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος.
 
Ο κ. Συρίγος βρέθηκε στην πόλη μας καλεσμένος από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης, σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/Παράρτημα Ροδόπης και τη στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ-ΠΕ Ροδόπης, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Αθανάσιο Τσαρδακλή να τονίζει πως όσοι παρακολουθούν τα γεγονότα καταλαβαίνουν ότι  είναι ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα. «Όπως σε όλα τα μεγάλα θέματα, οι λύσεις δεν είναι εύκολες, αλλά θα προσπαθήσει, προφανώς, να μας κάνει κάποιες προσεγγίσεις ο κύριος καθηγητής προς τον σωστό δρόμο» σημείωσε ο κ. Τσαρδακλής. 

Αλλάζουν πολλά και στους όρους επίλυσης του Κυπριακού 

Από την πλευρά του ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στις «τεκτονικές», όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, που μπορεί να αλλάξουν πολλά, ακόμα και τους όρους επίλυσης του Κυπριακού.
 
« Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει στο τεμάχιο 10, εξόρυξη από την πετρελαϊκή εταιρία  ExxonMobil. Εάν βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είναι πολύ πιθανόν, γιατί υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, είναι δυνατόν να αλλάξουν πολλά πράγματα, περιλαμβανομένων ακόμα και των όρων επιλύσεως του Κυπριακού προβλήματος» σημείωσε.
 
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα ως τότε. Και αυτό γιατί μπορεί οι ξένες εταιρίες να πιέσουν τις χώρες που βρίσκονται από πίσω τους να πουν στην Ελληνο-Κυπριακή πλευρά, να ξαναμπεί σε ένα γύρω νέων διαπραγματεύσεων.
 
Όμως υπάρχει η πιθανότητα, σε βάθος χρόνου  να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα και να μην θέλει κανένας, αν βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα, να ελέγχονται από την Τουρκία, όπως προβλεπόταν στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο έχει αποτελέσει και το μοντέλο για όλα τα σχέδια για την επίλυση του Κυπριακού που έχουν πέσει μέχρι σήμερα στο τραπέζι.
 
Το σχέδιο Ανάν και οι «διάδοχοί» του, απεικονίζουν την ηγεμονική θέση που έχει η Τουρκία στη λύση του Κυπριακού εκτίμησε ο καθηγητής. Όμως τυχόν ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος στην Κυριακή ΑΟΖ, είναι φυσιολογικό, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, να θέσει ξανά το ερώτημα προς τους Δυτικούς, αν θέλουν να ελέγχεται η περιοχή από την Τουρκία, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη σημερινή Τουρκία του Ερντογάν.
 

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αποφασίσει να απομακρυνθεί από την ΕΕ και τη Δύση, όμως δεν μπορεί, τόσο λόγω της εξάρτησής της από τα δυτικά οπλικά συστήματα, όσο και γιατί το μεγαλύτερο τμήμα των εξαγωγών της κατευθύνεται στη Δύση.
 
Ο κ. Συρίγος όμως θεωρεί πως ο Ερντογάν θα προτιμούσε να απεξαρτηθεί, και οι κινήσεις του έχουν αυτή την κατεύθυνση, ενώ και η Δύση φαίνεται να προετοιμάζεται για αυτό.
 
Έτσι λοιπόν οι όποιες εξελίξεις στην ΑΟΖ, θα επηρεάσουν τη γενικότερη στάση των Δυτικών απέναντι στην Τουρκία, με συνέπειες και για το Κυπριακό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.