Στις Βρυξελλες η Προεδρος του Συλλογου Γυναικων Δροσερου

Είχε επαφές με αρμοδίους της ΕΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στη χώρα μας

Υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κομισιόν), στις Βρυξέλλες, στις 13 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πληροφοριών για τους Ρομά (ERIO). Στις 14 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με φορείς ισότητας, εμπειρογνώμονες κατά των διακρίσεων και εκπροσώπους των Ρομά, με θέμα “Τερματισμός των διακρίσεων των Ρομά στη στέγαση και την υγεία: Ρόλος των Φορέων Ισότητας”. Το εργαστήριο αυτό διοργανώθηκε από το ERIO, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φορέων Ισότητας (EQUINET), χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Δικαιωμάτων Ισότητας, και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοξενήθηκε από το βελγικό όργανο ισότητας UNIA.
 
Στη συνάντηση, καθώς επίσης στο εργαστήριο, προσκλήθηκε και παραβρέθηκε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Σκοπός της παρουσίας της εκεί ήταν να ανταλλάξει απόψεις με τους εμπειρογνώμονες σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα στέγασης και υγείας που απασχολούν τους Ρομά σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, οι δράσεις που είχαν προγραμματιστεί με την ατζέντα του 2017, οι δράσεις της ατζέντας του 2018 και το σχέδιο δράσης του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Σουλεϊμάν, εκτός από τα θέματα στέγασης και υγείας που απασχολούν τον οικισμό του Δροσερού, αναφέρθηκε σε προβλήματα απασχόλησης και περιέγραψε τα προβλήματα που απασχολούν τη νέα γενιά των κατοίκων σχετικά με τη μόρφωση και τον αποκλεισμό τους από σχολεία της Ξάνθης. Ως προτεραιότητες στην ατζέντα του 2019 ορίστηκαν, η συμμετοχή των ΡΟΜΑ σε φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου καθώς και η συμμετοχή τους στα κοινά, γεγονότα υψίστης σημασίας για τους Ρομά της Ελλάδας.
 
Την επόμενη μέρα στο εργαστήριο, συμμετείχαν πρόεδροι οργανισμών προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιπρόσωποι των αντίστοιχων Συνηγόρων του Πολίτη από διάφορες χώρες της Ευρώπης, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κτλ. Ανάμεσά τους o Szabolcs Schmidt, επικεφαλής της μονάδας ζητημάτων που αφορούν τους Ρομά στην κομισιόν, η Florian Hartleb, αναλύτρια της κομισιόν για θέματα ισότητας και ίσης μεταχείρισης και η Sheena Keller εκπρόσωπος από το γραφείο ερευνών του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA). Στο εργαστήριο αυτό κάθε χώρα εξέθεσε τις συνθήκες διάκρισης που βιώνουν οι Ρομά σε ό,τι αφορά τη στέγαση και την υγεία. Η κ. Σουλεϊμάν περιέγραψε τις επιπτώσεις από το γεγονός ότι ο οικισμός ευρίσκεται  εκτός σχεδίου πόλης, τις συνέπειες από το ελλιπές δίκτυο αποχετεύσεων και από τη δυσκολία πρόσβασης στους φορείς υγείας της πόλης λόγω έλλειψης της δημόσιας συγκοινωνίας. Τέλος, μεταξύ των φορέων συζητήθηκε το οικονομικό θέμα, αποφασίστηκε ότι από το 2021 και μετά θα υπάρξουν αλλαγές όσο αφορά τα χρήματα που εγκρίνονται από το Ευρωκοινοβούλιο για τους Ρομά. Προτάθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αξιολογεί αν και κατά πόσο τα χρήματα που δίνονται από την Ευρώπη για τους Ρομά αξιοποιούνται εξ’ ολοκλήρου προς την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους και την ισότιμη μεταχείρισή τους βάσει των δικαιωμάτων τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.