Παραμενει δυνατη η συνδεση Treloar και Θρυλοριου

Ο εγγονός του George Treloar, Steven, επισκέφτηκε τον οικισμό γνωρίζοντας ένα κομμάτι και της δικής του οικογενειακής ιστορίας

Το Θρυλόριο, το μέρος που γνώριζε μόνο από τις αφηγήσεις του παππού του Treloar αλλά και από τις ιστορίες της οικογένειάς του, που έχει δημιουργήσει ένα στενό δεσμό με τον οικισμό και τους κατοίκους του, επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο Steven Treloar, εγγονός, από τον μεγαλύτερο γιό, John, του George Treloar, που δημιούργησε τον οικισμό.
 
Ο κ. Treloar επισκέφτηκε την περιοχή μας μαζί με τη σύζυγό του Deb, για να δουν, όπως σημείωσε, το μέρος για το οποίο έχουν ακούσει τόσες ιστορίες, από τον πατέρα του και τον παππού του.
 

Ο παππούς του ήταν πολύ ευγενικός άνθρωπος, σημείωσε, και δεν τον εκπλήσσει πως σκέφτηκε τους άλλους και αξιοποιώντας τις ικανότητες όλων κατάφερε να δημιουργήσει τους οικισμούς από το πουθενά, σε μια εποχή που δεν υπήρχε τέτοια προσέγγιση για τους μετανάστες.
 
Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του στην Ελλάδα και το Θρυλόριο, όπου οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και τους φρόντισαν πολύ.
 
Βέβαια ο ίδιος δεν ήξερε τι να περιμένει, γιατί οι περισσότερες φωτογραφίες που έχει δει είναι από το 1920, και από τότε έχουν αλλάξει πολλά.
 
Βέβαια όπως ανέφερε η σύζυγός του πέρα του ότι έχουν κάνει την έρευνά τους, έχουν δει και πολλά μηνύματα από την περιοχή μας, όπως και άρθρα, οπότε μένουν ενημερωμένοι, για ό,τι γίνεται στην περιοχή, μέσω και των συγγενών τους που την έχουν επισκεφτεί.
 
Πάντως ελπίζουν πως θα έρθουν ξανά, αυτή τη φορά με τις κόρες τους, μιας και αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να τους συνοδέψουν, ώστε να κάνουν μια οικογενειακή επίσκεψη.
 

Να σημειωθεί πάντως πως η εξαιρετική σχέση που έχει αναπτυχθεί, η πολύτιμη «φιλία» των Θρυλοριωτών με την οικογένεια των Treloar, που διατηρείται ανέπαφη μέσα στο πέρασμα του χρόνου και περνάει από γενιά σε γενιά είχε ως αποτέλεσμα η οικογένεια Treloar να αποτελεί τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ήδη ο Ελληνισμός της Αυστραλίας και όλος ο προσφυγικός Ελληνισμός τους τιμά με μνημείο στον τόπο καταγωγής του Treloar στο Μπαλαράντ της Αυστραλίας. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι κάθε χρόνο εκπρόσωποι της Αυστραλίας (πρόξενοι, βουλευτές, αλλά και απλοί πολίτες) επισκέπτονται το Θρυλόριο.
 
Τους φιλοξενούμενους ξενάγησαν ο κ. Ιορδάνης Αραμπατζής, ιστορικός, στην Κομοτηνή, και ο κ. Αντώνης Λιάπης στο μουσείο Καλαθοπλεκτικής, στο Θρυλόριο.
 
Να σημειώσουμε πάντως πως η επίσκεψη δεν περιορίστηκε στον οικισμό, μιας και το ζεύγος Treloar βρέθηκε και στην Κομοτηνή, όπου παρακολούθησαν τη συνάντηση χορωδιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.