Γιαννης Γκαρανης «Θα διοικησουμε τον δημο ειτε με πλειοψηφια, ειτε με μειοψηφια»

«Θα έχουμε ένα πλήρες, δυνατό και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο» - «Αναγκαίο ο κόσμος να μας δώσει αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή για να λειτουργήσουμε καλύτερα»

Συνέχεια στον διάλογό μας με τους πρωταγωνιστές της εν εξελίξει προεκλογικής περιόδου αλλά και της επόμενης ημέρας για τον Δήμο Κομοτηνής δίνεται σήμερα στις σελίδες του «ΠτΘ» με την συζήτησή μας με τον κ. Γιάννη Γκαράνη.
 
Ο νυν πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ και υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής, ως επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» ήταν και ο πρώτος εκ των υφιστάμενων υποψηφίων που ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την διοίκηση του Δήμου μας.
 
Εκ νέου καθότι ο ίδιος αποτελεί μέλος της υφιστάμενης διοίκησης αλλά και ο νέος επικεφαλής της διοικούσας παράταξης, μετά και την απόφαση του Γιώργου Πετρίδη να μην επαναλάβει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου.
 
Με την αφορμή της πρώτης επίσημης συνέντευξης τύπου που θα δοθεί στις 14 Δεκεμβρίου, ο κ. Γκαράνης άνοιξε τα χαρτιά του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» σε μία πρώτη συζήτηση γύρω από την απόφασή του να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής, τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν και στο εσωτερικό της «Κοινωνίας Πολιτών», την σημερινή κατάσταση της παράταξης, τους βασικούς άξονες του σχεδίου του για την επόμενη ημέρα της Κομοτηνής και των οικισμών της και φυσικά την κοινωνική πολιτική, αλλά και την κριτική που έχει ασκηθεί επί του τρόπου άσκησής της, ως ένα τομέα, που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, από τις θέσεις ευθύνης που έχει διατελέσει.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: κ. Γκαράνη στις 17 Δεκεμβρίου θα είναι και η πρώτη σας επίσημη συνέντευξη τύπου ως υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής. Η υποψηφιότητά σας, αποτέλεσε και την πρώτη επίσημη για τον Δήμο Κομοτηνής. Τι θα ακούσουμε στην συνέντευξη αυτή;
Γ.Γ.:
Μετά την άρνηση του Δημάρχου να ξανακατέβει στις εκλογές, έπρεπε να κάνουμε μια διαδικασία μέσα στην παράταξή μας, ώστε να βγει κάποιος επικεφαλής για να μπορεί να ξαναδιεκδικήσει τον Δήμο . Η διαδικασία αυτή έγινε αρκετά γρήγορα και έτσι αποφύγαμε ενδεχομένως μεγάλα προβλήματα εσωτερικά της παράταξης. Υπήρχαν βεβαίως κάποια μικρά, τα οποία όμως και ξεπεράστηκαν και συνεχίζουμε ενωμένοι, φυσικά με την πλήρη γνώση των θεμάτων της πόλης και των οικισμών και επίγνωση του τι έχουμε κάνει εδώ όλα αυτά τα χρόνια.  Θέλουμε το έργο αυτό να το συνεχίσουμε με ευθύνη, προς όφελος των δημοτών μας και φυσικά με προτεραιότητα στους αδύναμους συνδημότες μας, την στήριξη της τοπικής οικονομίας και την παραγωγή ενός πολιτιστικού προϊόντος το οποίο θα αναδείξει και το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τους τομείς της πόλης μας. 

«Η κοινωνική πολιτική δεν είναι κάτι άσχετο της πολιτικής» 

ΠτΘ: Είστε ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ασχοληθεί στην αυτοδιοικητική του πορεία πολύ ενεργά με την κοινωνική πολιτική. Είναι όμως και ένας τομέας στον οποίο ασκείται δριμεία κριτική, σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και εδώ, υπό την έννοια ότι «η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να περιορίζεται στο μοίρασμα πορτοκαλιών και λοιπών τροφίμων». Τι απαντάτε;
Γ.Γ.:
Αρχικά η κοινωνική πολιτική δεν αφορά μόνο στα τρόφιμα.  Αφορά στο ρεύμα, την ΔΕΗ, όπου υπάρχει τριμελής επιτροπή στην οποία μπορούν να απευθυνθούν συμπολίτες μας στους οποίους έχει κοπεί το ρεύμα. Αφορά στους παιδικούς σταθμούς όπου  συμπολίτες μας πληρώνουν τίποτα.  Αφορά και τη σίτιση όμως, γιατί υπάρχουν οικογένειες,  οι οποίες έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα παίρνουν φαγητό που δεν μπορούν να μαγειρέψουν, υπάρχει και το  «Βοήθεια στο σπίτι», οι άνθρωποι του οποίου έχουν κάνει πάρα πολύ μεγάλη δουλειά όσον αφορά τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και όχι μόνο. Η κοινωνική πολιτική είναι υπηρεσίες όπως τα ΚΑΠΗ, με τεράστια συμβολή στον κοινωνικό τομέα. Και άλλα μικρά τα οποία ουσιαστικά δεν φαίνονται. Χίλια δυο πράγματα γίνονται, τα οποία αφορούν και εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, η οποία δεν είναι κάτι άσχετο της πολιτικής. 

«Η παράταξη είναι δυνατή και ενωμένη» 

ΠτΘ: κ. Γκαράνη είστε ένας νεαρός πολιτικός με σημαντική ωστόσο εμπειρία, πλέον των 8 ετών, που πλέον πέραν όλων των άλλων καλείστε να είστε επικεφαλής μιας ομάδας συναδέλφων σας που μέχρι τώρα συμπορευόσασταν από το ίδιο σημείο. Πώς πήρατε αρχικά την απόφαση να θέσετε εαυτόν στην διάθεση των συναδέλφων σας και των πολιτών της Κομοτηνής και πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της «Κοινωνίας Πολιτών»;
Γ.Γ.:
Οι ημέρες μετά την απόφαση του Γιώργου Πετρίδη να μην συνεχίσει ως επικεφαλής της παράταξης ήταν δύσκολες. Θεώρησα σωστό μιας και εγώ ασχολούμαι αρκετά με τον Δήμο και ασχολούμαι όλα αυτά τα 8 χρόνια με το σύνολο των υπηρεσιών, πως θα μπορούσα να βοηθήσω και τους συναδέλφους αλλά και το Δήμο ακόμη περισσότερο από τη θέση πλέον του επικεφαλής ή αύριο μεθαύριο του Δημάρχου. Υπό την λογική αυτή η απόφαση ήτανε ακαριαία μετά την απόφαση του Δημάρχου να μην συνεχίσει. Το είχα σκεφτεί, το είχα επεξεργαστεί, θεώρησα ότι η παράταξη έπρεπε να μείνει ενωμένη, έπρεπε να υπάρχει και την επόμενη μέρα και έτσι αποφάσισα να μπω μπροστά και να ζητήσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων. Αυτή τη στιγμή η παράταξη είναι δυνατή, είναι ενωμένη, δεν έχει αλλάξει τίποτε  πέρα από μερικούς ανθρώπους οι οποίοι  ούτως ή άλλως δεν θα κατέβαιναν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Επομένως παραμένουμε το ίδιο δυνατοί, το ίδιο ισχυροί, με την ίδια ομάδα και θα πάμε να διεκδικήσουμε στις επόμενες εκλογές το Δήμο Κομοτηνής.
 
ΠτΘ: Αυτό σημαίνει ότι έχετε ήδη έτοιμο το ψηφοδέλτιο της παράταξής σας;  Αντιδράσεις δεν υπήρχαν από τα υφιστάμενα μέλη της παράταξης;
Γ.Γ.:
Έχουμε ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, ωστόσο είναι ένα θέμα που βλέπουμε μέρα με τη μέρα. Πλησιάζουμε υποψηφίους που νομίζουμε ότι θα μας βοηθήσουν και την επόμενη μέρα και πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Όσον αφορά τις αντιδράσεις των συναδέλφων ήταν ήπιες. Είναι λογικό όταν αναλαμβάνει κάποιος άλλος να υπάρχουνε καινούρια πράματα που θα θέλει ο καινούριος επικεφαλής , οπότε έπρεπε όλα αυτά να τα διερευνήσουμε. Και οι συνάδελφοί μου να διερευνήσουν εμένα αλλά και εγώ να διερευνήσω αυτούς, οπότε νομίζω  αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει και προχωράμε μπροστά να δούμε το τι μπορούμε να κάνουμε και σαν υφιστάμενη διοίκηση αλλά και την επόμενη ημέρα ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο για μας θα είναι ο επόμενος στόχος στη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής. 

«Το αν κάποιο κομμάτι της παράταξής μας θα ψηφίσει τον κ. Βαβατσικλή θα το δούμε στις εκλογές» 

ΠτΘ: Όντας πλέον επικεφαλής και με βάση της υφιστάμενες υποψηφιότητες, των κ.κ. Γραβάνη και Βαβατσικλή και την απλή αναλογική είναι δυσκολότερα τα πράγματα από ότι τα αναμένατε; Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην υποψηφιότητα του  κ. Βαβατσικλή για την οποία λέγεται, λόγω του γεγονότος ότι προέρχεστε πολιτικά από τον ίδιο χώρο, ότι θα «βλάψει» σε ποσοστά την δική σας υποψηφιότητα.
Γ.Γ.:
Αυτό δεν το ξέρω, αλλά ξέρω ότι ο κ. Βαβατσικλής είναι ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός, με μακρά διαδρομή,  που έχει θητεύσει σε όλες τις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου. Θεωρώ ότι προσθέτει στα πολιτικά δρώμενα της πόλης, όπως έχει προσθέσει και σαν δήμαρχος στην τοπική κοινωνία. Αν θεωρείτε ότι θα υπάρξει κάποιο κομμάτι της παράταξής μας που θα ψηφίσει τον κ. Βαβατσικλή, αυτό θα το δούμε στις εκλογές. Παρόλα αυτά εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία.  Από εκεί και πέρα όταν κάποιος είναι επικεφαλής τα πράγματα είναι δύσκολα ούτως ή άλλως. Η απλή αναλογική δεν μας φοβίζει. Εμείς θα διοικήσουμε τον δήμο  είτε με πλειοψηφία, είτε με μειοψηφία.
 
ΠτΘ: Στη συνέντευξη τύπου θα ακούσουμε ένα πρώτο δείγμα του προγράμματος και των προτάσεων σας για την επόμενη ημέρα του Δήμου Κομοτηνής;
Γ.Γ.:
Σε γενικές κατευθυντήριες το στίγμα θα το δώσουμε. Δεν θα αναλύσουμε φυσικά, αλλά θα δώσουμε το στίγμα για το τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Σιγά σιγά μετά θα αναλύουμε το πρόγραμμά μας, και θα μπαίνουμε και σε μεγαλύτερες λεπτομέρειες. Την ημέρα της συνέντευξης δεν θα παρουσιάσουμε πρόσωπα, θα έχουμε όμως δίπλα μας τους παλιούς μας συμβούλους, τους ανθρώπους της παράταξης που θα είναι μαζί μας και την επόμενη μέρα. Η συνέντευξη αυτή έχει να κάνει περισσότερο με το ότι υπάρχει ένας νέος επικεφαλής σ την «Κοινωνία Πολιτών» και θα κάνουμε αναφορά στο τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα, μια περιγραφή της περιοχής της Θράκης, τι περιμένουμε να γίνει από τους φορείς και τι περιμένουμε να κάνουμε εμείς σαν δήμος Κομοτηνής. 

«Τα χρόνια που έρχονται προβλέπονται κρίσιμα για την μετεξέλιξη της περιοχής μας» 

ΠτΘ: Ποιό είναι το μήνυμά σας εκείνο, σε πρώτη φάση, προς τους συμπολίτες μας;
Γ.Γ.:
Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι τα χρόνια που έρχονται προβλέπονται κρίσιμα για την μετεξέλιξη της περιοχής μας. Όσον αφορά την όδευση του φυσικού αερίου, το νέο νοσοκομείο, τη σύνδεση λιμανιών με σιδηρόδρομο, τους νέους τουριστικούς διαδρόμους, όλα αυτά στα οποία ο  δήμος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πάνω σε αυτά τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουμε χτίσει πολλά πράγματα ώστε να φανεί και η δουλειά που έχει γίνει. Πράγματα όπως το Ιστορικό Κέντρο, που είναι προς εξέλιξη και θα αναμορφώσει όλο το ιστορικό κέντρο της περιοχής, σημαντικά έργα που έχουμε κάνει όσον αφορά την υγεία των πολιτών μας, την Τσανάκλειο, κλπ. Όλα αυτά είναι πράγματα που τα έχουμε κάνει σε αυτά τα οκτώ χρόνια και θέλουμε να τα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο.  Ο εκλογικός νόμος μας δίνει την δυνατότητα να εξαρτόμαστε πολλές φορές από τη διάθεση της αντιπολίτευσης, θεωρούμε λοιπόν ότι είναι αναγκαίο ο κόσμος να μας δώσει αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, για μπορούμε να λειτουργήσουμε πολύ καλύτερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.