«Η Ιστορια στη Μεγαλη Οθονη-Ιστορια, κινηματογραφος και εθνικες ταυτοτητες»

Το βιβλίο της Έλλης Λεμονίδου παρουσιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου στο «Οχτώ»

Το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και οι εκδόσεις Ταξιδευτής θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στο Café Bar Οχτώ (Λεωφόρος Βασ. Παύλου 8, Κομοτηνή) την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Έλλης Λεμονίδου «Η Ιστορία στη Μεγάλη Οθόνη-Ιστορία, κινηματογράφος και εθνικές ταυτότητες».
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 

  • Ελπίδα Βόγλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ΤΙΕ ΔΠΘ
  • Βασίλης Δαλκαβούκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου, ΤΙΕ ΔΠΘ
  • Άγγελος Παληκίδης, Επίκουρος Καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας, ΤΙΕ ΔΠΘ
  • Αθηνά Συριάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ΤΙΕ ΔΠΘ 

Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, ΤΙΕ ΔΠΘ. 

Η Ιστορία στη Μεγάλη Οθόνη… 

Η κινηματογραφική εικόνα αποτελεί προνομιακό πεδίο έρευνας και εφαρμογής του σύγχρονου επιστημονικού κλάδου της δημόσιας ιστορίας.
 
Χάρη στη στενή σύνδεση μεταξύ κινηματογράφου και εθνικού κράτους, στις πολλαπλές δυνατότητες του συγκεκριμένου μέσου και στην ευρεία αξιοποίησή του από κρατικούς και μη φορείς για την αποτύπωση εκδοχών του ιστορικού παρελθόντος, ο τομέας αυτός θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός για τη μελέτη της πρόσληψης του παρελθόντος και της διαμόρφωσης της επίσημης και συλλογικής μνήμης από τις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα, η εκπαίδευση των νέων στην κριτική θέαση και ερμηνεία της κινηματογραφικής εικόνας θεωρείται πλέον αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας οπτικού γραμματισμού, που συμπληρώνει τις παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας στη βάση των συνθηκών και των απαιτήσεων του σύγχρονου κόσμου.
 
Η Έλλη Λεμονίδου, ιστορικός με πλούσια ερευνητική και διδακτική εμπειρία στον τομέα της σχέσης ιστορίας και κινηματογράφου, μελετά στο βιβλίο τις ενδεικτικές περιπτώσεις τεσσάρων χωρών (Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Ελλάδα) και παρουσιάζει τους τρόπους αποτύπωσης σημαντικών σελίδων του ιστορικού παρελθόντος στις χώρες αυτές, καθώς και πολιτικοκοινωνικούς μηχανισμούς που επιδρούν καθοριστικά σε αυτόν τον τομέα. Το βιβλίο πλαισιώνεται από εκτενή εισαγωγή για τις θεωρητικές βάσεις του θέματος, καθώς και από παράρτημα για τη διδακτική αξιοποίηση της κινηματογραφικής εικόνας στη σχολική τάξη, μέσα από το επιλεγμένο παράδειγμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 

…και η Έλλη Λεμονίδου 

Η Έλλη Λεμονίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια ParisIV (Paris-Sorbonne) και Paris VIII (Vincennes – Saint Denis) της Γαλλίας. Έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο Paris IV (Paris-Sorbonne) (με υποτροφία του Ιδρύματος Ρούφου-Κανακάρη στην Αθήνα καθώς και του Historial de la Grande Guerre στην Péronne, Γαλλία) και εκπόνησε Μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (με υποτροφία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας (École française d’ Athènes).
 
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων, στην Πολιτισμική Ιστορία, στη σχέση της Ιστορίας με τις Νέες Τεχνολογίες και στις Δημόσιες χρήσεις του ιστορικού παρελθόντος.
 
Από το 2012 είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του τριμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού Revue Historique des Armées που εκδίδει η Ιστορική Υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας.
 
Επιμελήθηκε, δημοσίευσε και συμμετέχει σε πολλές ευρωπαϊκές και ελληνικές εκδόσεις καθώς και δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.