Ο «διχασμος» της Φιλομηλας Λαπατα ενωσε το βιβλιοφιλο κοινο της Κομοτηνης

Το δεύτερο μυθιστόρημα της σειράς «Οι Κόρες της Ελλάδας» παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία των βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης»

O διχασμός και συγκεκριμένα ο πολιτικός και κοινωνικός διχασμός της Αθήνας  του 1840  και των χρόνων που ακολούθησαν έως και  το 1875, αποτέλεσε την αφορμή της επιστροφής της συγγραφέα Φιλομήλας Λαπατά στην Κομοτηνή.
 
Ο διχασμός της 35ετίας αυτής που ξέσπασε στην Ελλάδα και αποτυπώνεται μέσα από την ιστορία μίας σπουδαίας οικογένειας της μετεπαναστατικής Αθήνας, στο νέο ιστορικό μυθιστόρημα της συγγραφέα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» με τίτλο «Οι κόρες της Ελλάδας 2 – Ο Διχασμός».
 

Ένα αυτοτελές, πολυπρόσωπο, απολαυστικό και απρόβλεπτο μυθιστόρημα πάνω στον διχασμό,  εσωτερικό, πολιτικό, ερωτικό, το οποίο βασίστηκε, όπως εξήγησε η κ. Λαπατά, που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Δεκεμβρίου, από τα βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης», στην επεξεργασία στοιχείων που συνέλεξε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κρατικά αρχεία, συμβολαιογραφικές και λοιπές πράξεις, που «γέννησαν» και τους ήρωες της.
 
Η συγγραφέας, μιλώντας για το βιβλίο της, έκανε λόγο για μία μελέτη πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, στα πάθη και στις αυταπάτες των ανθρώπων, για να γνωστοποιήσει επίσης πως πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της ιστορικής σειράς που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια και κάλυπτε την περίοδο 1790-1838.
 
Ο τίτλος αλλά και το περιεχόμενο του μυθιστορήματός της διόλου τυχαίως, καθώς επεσήμανε τα γεγονότα εκείνης της εποχής παρομοιάζουν με τα γεγονότα του σήμερα, για να υπογραμμίσει επίσης πως ο διχασμός ήταν πάντα χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων.
 

Παρά το γεγονός αυτό, η Φιλομήλα Λαπατά δεν δίχασε, αλλά ένωσε το βιβλιόφιλο κοινό της Κομοτηνής που έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου, κατά την οποία πέραν της ίδιας, μίλησαν η συγγραφέας και ιστορικός κ. Λεύκη Σαραντινού και η φιλόλογος κ. Ρένα Σαμαρά –  Μάινα.
 
Παρών στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων και ο Εβρίτης συγγραφέας κ. Θοδωρής Παπαθεοδώρου, που συνεχάρη με θέρμη την κ. Λαπατά, η οποία μετά το τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε αντίτυπα του μυθιστορήματός της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.