Πρωτοπορος στην εξοικονομηση ενεργειας ο Δημος Ιασμου

Υπογράφηκε η σύμβαση για την αντικατάσταση 4.535 φωτιστικών σωμάτων - Πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο αναμένεται να εξοικονομηθούν τον χρόνο

Στην αντικατάσταση 4.535 φωτιστικών σωμάτων, εξοικονομώντας πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, προχωρά ο Δήμος Ιάσμου, με την έναρξη υλοποίησης της εμβληματικής επένδυσης εκσυγχρονισμού του ηλεκτροφωτιστικού συστήματος του.
 
Η υπογραφή της σύμβασης για την αντικατάσταση του φωτισμού πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου στο Δήμο Ιάσμου, μεταξύ του Δημάρχου Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ και του εκπρόσωπου της ανάδοχης εταιρείας «DASTERI SYSTEMS Α.Ε.» κ. Ιωάννη Δαστερίδη, ενώ το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) κ. Βασίλειος Τσολακίδης και ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης.
 
Ο Δήμος Ιάσμου έρχεται να προστεθεί σε ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό Δήμων που έχουν επιλέξει να αναβαθμίσουν ενεργειακά τον φωτισμό τους, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά, τα οποία μάλιστα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τελών προς τους δημότες τους, και μάλιστα, όπως τονίστηκε κατά την υπογραφή της σύμβασης, είναι ο πρώτος μικρός περιφερειακός Δήμος που έχει ενταθεί στη χρηματοδότηση αυτή, που γίνεται μέσω προγράμματος της ΚΑΠΕ και του Ταμείου Παρακαταθηκών.
 
Η προμήθεια αυτή θα χρηματοδοτηθεί με χρήση 10ετούς διάρκειας εγκεκριμένου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ποσό του οποίου προέρχεται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και το υπόλοιπο 25% ευθέως από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 
Να σημειωθεί πως ο μέγιστος χρόνος για την αντικατάσταση είναι οι 8 μήνες, αν και σε αντίστοιχο έργο, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, η ανάδοχος εταιρεία ολοκλήρωσε το έργο σε 3,5 μήνες, κάτι που δίνει βάσιμες ελπίδες πως σύντομα ο Δήμος Ιάσμου θα έχει ολοκληρώσει την μετατροπή αυτή. 

Σημαντική η εξοικονόμηση για το Δήμο 

Το έργο, που αφορά τις εργασίες τοποθέτησης 1.027 ολοκαίνουργιων φωτιστικών σωμάτων τύπου LED τελευταίας γενιάς και 3.508 λαμπτήρων στους δρόμους του Ιάσμου, σημείωσε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ, που ευχαρίστησε τους προέδρους της ΚΑΠΕ και του Ταμείου παρακαταθηκών και Δανείων που έδωσαν το παρών στην υπογραφή της σύμβασης.
 
«Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί σήμερα γιορτάζουμε το φως με όλη τη σημασία της λέξεως, γιατί μετά την ολοκλήρωσή του οι δημότες μας θα έχουν φτηνότερο φωτισμό κατά 70%» σημείωσε, μιας και θα εξασφαλίσουν μια σημαντική μείωση στο ποσό που πληρώνουν για το φωτισμό.
 
Έτσι θα μπορέσουν να έχουν απόσβεση από το έργο στα επόμενα 4-4,5 χρόνια, αλλά και να κρατήσουν χαμηλότερα τα δημοτικά τέλη προς όφελος των πολιτών.
 
Για αυτό θεωρεί πως η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του Δήμου, που κατάφερε με τη βοήθεια ΚΑΠΕ και Ταμείου να είναι μόλις ο τέταρτος Δήμος πανελλαδικά που έφτασε στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης, κάτι που θεωρεί πως θα τους δώσει και προτεραιότητα στα επόμενα έργα παραγωγής ενέργειας τα οποία είναι πολύ σημαντικά για να εξασφαλίσει ο Δήμος τα απαραίτητα κονδύλια, για αυτό και ζήτησε από τους προέδρους να είναι συμπαραστάτες και από εδώ και πέρα στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας που σχεδιάζουν. 

Θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό 

Τη διαβεβαίωση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν έδωσε ο κ. Ιωάννης Δαστερίδης, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό και θα προσφέρει πολλά οικονομικά οφέλη στο Δήμο, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία τους θα προσφέρει την ασφάλεια και τη σιγουριά για την ομαλή λειτουργία όλου του φωτιστικού δικτύου που θα αντικατασταθεί για τα επόμενα δέκα χρόνια, κάτι που προβλέπεται στο πρόγραμμα.
 
Έτσι οι πολίτες θα είναι σίγουροι ότι θα ανάβουν τα φώτα για τα επόμενα δέκα χρόνια, με τον κ. Δαστερίδη να εγγυάται ότι θα κάνουν τα πάντα για να ολοκληρωθεί το έργο, και έτσι να δει ο Δήμος τα οφέλη από αυτό, πολύ πιο γρήγορα από το χρόνο που προβλέπεται. 

Σημαντική η προσπάθεια του Δήμου Ιάσμου 

Το έργο που χρηματοδοτούν από κοινού με την ΕΤΕπ είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί θα παράσχει αφενός σημαντική αναβάθμιση στον οδοφωτισμό, αφετέρου σημαντικές οικονομίες στο Δήμο, τόνισε ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, μιας και υπολογίζουν πως το ποσό που θα εξοικονομηθεί ξεπερνά τις 100.000, ενώ το συνολικό ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη μείωση του συνολικού κόστους, λόγω και της εγγύησης καλής λειτουργίας, θα ανέλθει κοντά στις 200.000 ευρώ, υπερκαλύπτοντας την αποπληρωμή της χρηματοδότησης.
 
Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που κάνουν με το ΚΑΠΕ, με σκοπό τη σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Μέσα από το πρόγραμμα ήδη 50 Δήμοι βρίσκονται σε κάποια φάση αυτής της παρέμβασης, αν και ο Δήμος Ιάσμου κατάφερε να είναι από τους λίγους, και ο μοναδικός περιφερειακός μικρός Δήμος που κατάφερε να τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα.
 
Πολλοί Δήμοι πλέον έχουν κατανοήσει ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς σε αυτού  του είδους τα προγράμματα, γιατί δημιουργούν σημαντικά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς ο Δήμος να δαπανήσει χρήματα, ενώ η δεκαετής αποπληρωμή βοηθά ώστε να δουν το όφελος από τον πρώτο χρόνο. 

Σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου 

Ο Δήμος Ιάσμου ήταν από τους πρώτους που επισκέφτηκε, όταν ανέλαβε τη θέση του, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Βασίλειος Τσολακίδης και είναι ο πρώτος μικρός περιφερειακός Δήμος, που εντάσσεται τόσο γρήγορα και ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος.
 
Και αυτό γιατί είναι δύσκολο, με λίγες τεχνικές υπηρεσίες να φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο, για αυτό και τους έδωσε συγχαρητήρια, γιατί κατάφεραν να μπουν στην ίδια κατεύθυνση και πορεία που βρίσκεται η χώρα μας, ώστε με έργα και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας να περιορίσει το ενεργειακό κόστος, να μπορέσει η οικονομία να ανασάνει και να αναπτύξει βάσεις για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα.
 
«Έχουμε πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος, καταναλώνουμε ενέργεια που ρυπαίνει το περιβάλλον, χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αλλάξει αυτό το μοντέλο» τόνισε, για να επισημάνει ότι θεωρεί θετικό ότι η χώρα μας για πρώτη φορά σχεδιάζει μακροχρόνια και έχει ανακοινώσει το νέο της ενεργειακό σχεδιασμό για το 2030 με σκοπό να εξοικονομηθεί πάνω από το 32% της ενέργειας και να αυξηθεί το ποσοστό των ανενεώσιμων πηγών πάνω από το 32%, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος σε όλη την οικονομία.
 
Ο Δήμος Ιάσμου, μόνο με το έργο αυτό, συμμετέχει πολύ πάνω από το μέσο όρο που έχει μπει ως στόχος, και αν όλοι οι Δήμοι ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση, σε μερικά χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εξοικονομεί 100 εκ. ευρώ το χρόνο μόνο από τον οδοφωτισμό. 

Τι περιλαμβάνει το έργο 

Με τον διαγωνισμό προβλέπεται η προμήθεια με εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία:
 
1. Εκατό έντεκα φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, επί ιστού των 120W σε αντικατάσταση των παλαιών συμβατικών φωτιστικών σωμάτων επί ιστού με λαμπτήρα 400W που υπάρχουν σήμεραεγκατεστημένα σε μεταλλικούς, ξύλινους και τσιμεντένιους ιστούς, ύψους 6-12 μέτρων.
 
2. Εβδομήντα φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, επί ιστού των 95W σε αντικατάσταση των παλαιώνσυμβατικών φωτιστικών σωμάτων επί ιστού με λαμπτήρα 250W που υπάρχουν σήμερα εγκατεστημένασε μεταλλικούς και τσιμεντένιους ιστούς, ύψους 6-11 μέτρων.
 
3. Τριανταπέντε φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, επί ιστού των 75W σε αντικατάσταση των παλαιώνσυμβατικών φωτιστικών σωμάτων επί ιστού με λαμπτήρα 250W που υπάρχουν σήμερα εγκατεστημένασε μεταλλικούς και τσιμεντένιους ιστούς, ύψους 6-11 μέτρων.
 
4. Επτακοσίων φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, καλλωπιστικού τύπου, κορυφής επί ιστού των 45Wμε κατάλληλο αντάπτορα προσαρμογής στους υφιστάμενους ιστούς σε αντικατάσταση των παλαιώνσυμβατικών φωτιστικών με λαμπτήρες των 125W που υπάρχουν σήμερα.
 
5. Τριάντα τριών φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, καλλωπιστικού τύπου, κορυφής επί ιστού των 45Wμε κατάλληλο αντάπτορα προσαρμογής στους υφιστάμενους ιστούς σε αντικατάσταση των παλαιώνσυμβατικών φωτιστικών με λαμπτήρες των 100W που υπάρχουν σήμερα.
 
6. Πενήντα οκτώ φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, καλλωπιστικού τύπου, κορυφής επί ιστού των 45Wμε κατάλληλο αντάπτορα προσαρμογής στους υφιστάμενους ιστούς σε αντικατάσταση των παλαιώνσυμβατικών φωτιστικών με λαμπτήρες των 70W που υπάρχουν σήμερα.
 
7. Είκοσι φωτιστικών σωμάτων (προβολέων) τύπου LED, των 75W με ειδική βάση στήριξης, σεαντικατάσταση των παλαιών συμβατικών προβολέων με λαμπτήρα 400W που υπάρχουν σήμερα.
 
8. Τριών χιλιάδων πεντακοσίων οχτώ λαμπτήρων LED τύπου Ε27 εξωτερικών χώρων (IP65) των 11Watt, σε αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων οικονομίας των 23W που υπάρχουν σήμερα.
 
9. Χιλίων είκοσι εφτά βραχιόνων στήριξης φωτιστικών σωμάτων τύπου LED κυκλικής διατομής Φ60 mm κατάλληλος για ξύλινους και τσιμεντένιους ιστούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.