Θα ξεκινησει η διετης προσχολικη αγωγη στο Δημο Κομοτηνης;

Μειοψήφησε στην Επιτροπή Παιδείας ο Δήμος για το θέμα επέκτασης από το επόμενο σχολικό έτος - Ανησυχία τόσο για τις υποδομές όσο και για την απόλυση εργαζομένων από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου λόγω μείωσης των παιδιών

Το ζήτημα της προσχολικής αγωγής, αν θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά και αν υπάρχουν υποδομές για να την υποστηρίξουν κατάλληλα, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, με αφορμή ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένης Λαφτσή.
 
Αφορμή για την ερώτηση της κ. Λαφτσή ήταν το αίτημα για συζήτηση που κατατέθηκε από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο δεν εισήχθηκε στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί έφτασε στο Δήμο αφού είχε οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.
 
Η κ. Λαφτσή σημείωσε πως το Υπουργείο, στο πλαίσιο εφαρμογής της διετούς προσχολικής αγωγής, έχει ζητήσει από το Δήμο Κομοτηνής, καθώς και από άλλους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, να καταγραφούν οι ελλείψεις σε αίθουσες και να αποσταλούν. Τόνισε όμως πως ο Δήμος δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να κάνει ένα τέτοιο αίτημα, ενώ στην Επιτροπή Παιδείας, το τριμελές όργανο, που αποτελείται από τον Προϊστάμενο Εκπαίδευσης, εκπρόσωπο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και τον Δήμαρχο Κομοτηνής, φαίνεται να ψήφισε αρνητικά, «αν και σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών, φαίνεται να υπάρχουν ελλείψεις όσο αφορά την προσχολική αγωγή» όπως ανέφερε. Για αυτό και ρώτησε γιατί μειοψήφησε και πως ο Δήμος θα φροντίσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες. 

Δεν πιστεύει ο Δήμος ότι καλύπτονται οι ανάγκες 

Απαντώντας ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης, αφού τόνισε πως το θέμα θα επανέλθει, μιας και θα εισαχθεί το αίτημα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών σε επόμενη συνεδρίαση, επισήμανε πως η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Κομοτηνής δεν αποφάσισε για το αν θα γίνει προμήθεια των αιθουσών, αλλά αν θα ισχύσει από το 2019 η διετής προσχολική αγωγή στο Δήμο.
 
Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής μέχρι το 2020 και ο Δήμος μειοψήφησε, θεωρώντας ότι οι υποδομές δεν επαρκούν για τη φοίτηση των παιδιών.
 
Αντίθετα σύμφωνα με τα πρακτικά της επιτροπής, που ο κ. Πετρίδης ανέγνωσε στο Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου και Πρόεδρος κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, ανέφερε πως οι σημερινές υπάρχουσες υποδομές, με βάση τη σημερινή νομοθεσία, αρκούν για τη φοίτηση και πως δεν υπάρχει δικαιολογία για τη μη εφαρμογή της διετούς φοίτησης στα νηπιαγωγεία, ενώ την εκτίμηση ότι οι υποδομές επαρκούν οριακά κάνει και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, σημείωσε πως το να πάρουν κάποια προκάτ και να βγάλουν τα παιδιά από τους σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, δεν θα παρέχει κάτι περισσότερο. Και επιπλέον, με τη μείωση του αριθμού των παιδιών, θα δημιουργηθούν 50-60 άνεργοι από το προσωπικό των παιδικών σταθμών.
 
«Είναι ένα θέμα πολιτικό και κοινωνικό που πρέπει να θέσω στο συμβούλιο» ανέφερε ο κ. Πετρίδης διευκρινίζοντας πως γι’ αυτό ο Δήμος δεν συμφώνησε. 

Καλύτερη δυνατότητα παρέμβασης από το 2020 

Άλλωστε υπάρχει και ακόμα μια παράμετρος στο θέμα από πλευράς του Δήμου Κομοτηνής, μιας και παλαιότερα, παρόλο που δόθηκε η δυνατότητα, δεν έγινε η μεταγραφή των κτιριακών υποδομών και των εκτάσεων στο Δήμο Κομοτηνής, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν ζητήματα στις παρεμβάσεις που μπορεί να επιθυμεί να κάνει.
 
Πρόσφατα όμως δόθηκε νομοθετικά η δυνατότητα να γίνει αυτό, και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε η οποιαδήποτε παρέμβαση να είναι εφικτή, για αυτό και η θέση του να δοθεί η παράταση, ώστε να μπορούν να γίνουν σοβαρότερες παρεμβάσεις και να μην χρειαστεί να πάνε τα παιδιά στα προκάτ.
 
Παρεμπιπτόντως ο δήμαρχος Κομοτηνής ανέφερε πως υπάρχει το αίτημα της διάσπασης των νηπίων περεταίρω σε μικρότερα τμήματα, το οποίο δημιουργεί την ανάγκη ίδρυσης νέων νηπιαγωγείων, όμως αυτό είναι κάτι το οποίο είναι θέμα σε δεύτερη φάση.
 
Για το θέμα των απολύσεων, τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος, σημειώνοντας πως στους παιδικούς σταθμούς έχουν παιδαγωγούς που προετοιμάζουν τα προνήπια στα νήπια, και δεν υπολείπονται στο εκπαιδευτικό μέρος, όμως οι εγγραφές μέχρι σήμερα, έχουν δείξει ότι τα προνήπια που θα φύγουν είναι πολύ περισσότερα από τα βρέφη, οπότε μοιραία θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.