Συνεχης η προσπαθεια για ολοκληρωμενη προσβασιμοτητα

Ημερίδα για την καθολική προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην Κομοτηνή - Πρόσβαση όχι μόνο στις δομές υγείας, αλλά και στην εργασία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Τα όσα έχουν γίνει, αλλά και τα όσα πρέπει να γίνουν ώστε η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία να γίνει ολοκληρωμένη, και όχι αποσπασματική, συζητήθηκαν κατά την αφηγηματική και βιωματική ημερίδα με θέμα «Καθολική Προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία και προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους» που διοργάνωσαν το Σωματείο ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης.
 
Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν τόσο μέλη του Συλλόγου όσο και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, καθώς και μέλη των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται για το θέμα. 

Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας 

Βάσει των τελευταίων στοιχείων, ο μέσος όρος αναπηρίας στην Ευρώπη έχει ανέβει στο 24%, σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης κ. Τρύφωνας Καρούντζος, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί όλη η κοινωνία στο θέμα της αναπηρίας, και πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα προσβάσιμο περιβάλλον.
 
Και αυτό γιατί τα άτομα με οποιοδήποτε βαθμό αναπηρίας είναι ισότιμα με την κοινωνία και πρέπει αποφεύγοντας τις επιδοτήσεις και τις επιδοματικές πολιτικές να ενταχθούν ευρύτερα στον κοινωνικό ιστό ώστε η κοινωνία μας ευρύτερα να έρθει σε πιο ομαλά επίπεδα, όπως έχει γίνει στις ευρωπαϊκές χώρες.
 
Η Κομοτηνή, σημείωσε,είναι πολύ φιλικά προσκείμενη προς τα άτομα με αναπηρία, σε σχέση με άλλες πόλεις στην Ελλάδα, και έτσι ξεκινούν από ένα πολύ θετικό πρόσημο.
 
Βέβαια παρατηρείται το φαινόμενο των καταλήψεων θέσεων πάρκινγκ ΑμεΑ από οχήματα, όμως ο κ. Καρούντζος θεωρεί πως σε αυτό το κομμάτι η Τροχαία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Ανέφερε δε ως παράδειγμα το γεγονός πως όταν χρειάστηκε να την καλέσουν στο Φανάρι, στις θέσεις αναπήρων κοντά στον μηχανισμό seatrack, δεν άργησαν να έρθουν για να δώσουν τις ανάλογες κλήσεις.
 
Το σημαντικότερο πάντως θεωρεί πως θα πρέπει να είναι οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν σε αυτό το κομμάτι, και όχι να αποφεύγουν να κάνουν κάτι εις βάρος των πιο αδύναμων και ευπαθών ομάδων μόνο λόγω του φόβου των συνεπειών του νόμου.
 
Σε αυτό το κομμάτι θεωρεί πως πηγαίνουν όλο και προς το καλύτερο, αλλά χρειάζεται και συνεχής ενημέρωση και επαγρύπνηση από το αναπηρικό κίνημα, την ένταξη των ΑμεΑ σε συλλόγους και σωματεία, καθώς και την αποδοχή της αναπηρίας των ατόμων που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις. 

Άψογη η συνεργασία Αστυνομίας και Συλλόγου 

Η ημερίδα αποτελεί ένα δείγμα της άψογης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, τόνισε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης Μιχαήλ Σεβδυνίδης, ώστε να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες της Κομοτηνής για να δίνουν τον χώρο που χρειάζεται στα άτομα με αναπηρία.
 
Για αυτό και αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα του τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής για την καθημερινότητα και την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.
 
Αυτή η καθημερινότητα βέβαια δεν είναι εύκολη, για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι και να ευαισθητοποιηθούν και αυτό θέλουν να τονίσουν με την δική τους δράση. 

Καθολικό το αίτημα της προσβασιμότητας 

Για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο χώρο της υγείας μίλησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γεώργιος Φιλιππίδης, που δεν περιορίστηκε μόνο σε υποδομές, αλλά και στην προσβασιμότητα στην εργασία σε υπηρεσίες που παρέχουν δημόσια υγεία στη χώρα μας, αλλά και στην πρόσβαση στην επικοινωνία και την πληροφόρηση.
 
Τόνισε δε πως η προσβασιμότητα αφορά καθολικά και όχι συγκεκριμένα αιτήματα, μιας και δεν έχει νόημα ένα κτίριο να έχει προσβασιμότητα όταν αυτή δεν υπάρχει στα πεζοδρόμια, στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για θέματα ισότητας και ισοπολιτείας όλων των ανθρώπων να υπάρχει η προσβασιμότητα σε όλες τις υπηρεσίες» σημείωσε, καταθέτοντας τον έντονο προβληματισμό του ότι το 2018 συνεχίζουμε να μιλούμε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, που αποτελούν πυρήνα της δημοκρατίας αλλά και τις ισότητας και του πολιτισμού της κοινωνίας.
 
Αυτή την προσέγγιση ακολουθούν και στο νοσοκομείο Κομοτηνής, μιας και στο υφιστάμενο κτίριο έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο αρκετές παρεμβάσεις  ώστε η προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικές και άλλες αναπηρίες να γίνει πιο εύκολη, τόσο με την κατασκευή ράμπας στην αιμοδοσία, όσο και τη διαμόρφωση τουαλετών και χώρων.
 
Επειδή η προσβασιμότητα όμως δεν περιλαμβάνει μόνο τις υποδομές, ήδη έχουν κάνει προσλήψεις προσωπικού ΑμεΑ με διάφορα προγράμματα και μέσω των ΚΥΣΠΕ, όπως τηλεφωνήτρια, και διάφορες υπηρεσίες με άτομα που έχουν άνω του 50% αναπηρία, ακόμα και σαν νοσηλευτικό προσωπικό.
 
Αυτή η φιλοσοφία θέλουν να περάσει και στο νέο νοσοκομείο, για το οποίο γίνονται προσπάθειες και πιέσεις από την διοίκηση και την ανάδοχο εταιρεία του έργου, ώστε πέρα από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, να έχει άμεση προσβασιμότητα στις αναπηρίες όλων των τύπων. 

Στο πλευρό της προσπάθειας η τοπική κοινωνία 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που τόνισε πως η Κομοτηνή είναι γνωστή ως πόλη φιλική προς τα άτομα με αναπηρία, όμως δεν φτάνουν οι υποδομές και είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.
 
Ευχήθηκε δε τη νέα χρονιά που σύντομα έρχεται, να δείχνουμε περισσότερο μέσα από τις ευαισθησίες μας, ότι είμαστε άνθρωποι και ζούμε από τους ανθρώπους, και ως προσωπικότητες στη ζωή μας.
 
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης θεωρεί πως πρέπει όλοι έμπρακτα να δείχνουν τον σεβασμό τους στα άτομα με αναπηρία, ένας σεβασμός ο οποίος έχει κατακτηθεί με πολύ προσπάθεια. Σημείωσε δε πως η Περιφέρεια βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δημοπράτησης ενός έργου που αφορά την προσβασιμότητα των κτιρίων τους σε ΑμεΑ, κάτι που θεωρούν πως θα αλλάξει την εικόνα των δημόσιων κτιρίων αρμοδιότητάς τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.