Σοφια Σακοραφα, ευρωβουλευτης «Μπαινω μπροστα στον αγωνα μαζι με τον Γιανη Βαρουφακη»

«Ένας από τους λόγους της συμπόρευσής μου με το MέΡΑ25 είναι η δυνατότητα έκφρασης της διαφορετικής άποψης»

Την σύνταξή της στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη και του «ΜέΡΑ25» ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες σε σχετική συνέντευξη τύπου η ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα.
 
Η κ. Σακοράφα δήλωσε ότι θα σταθεί σύμμαχος του «ΜέΡΑ25» στην προσπάθεια για «ένα πανευρωπαϊκό προοδευτικό κίνημα, για να αλλάξουμε την Ευρώπη», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως θα παραμείνει σταθερή στις ίδιες θέσεις, που εκφράζει και στην έως τώρα πορεία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την διαμόρφωση ενός μετώπου «ευρωπαϊκής ρεαλιστικής ανυπακοής» όπως το όρισε η ίδια.
 
Η κ. Σακοράφα μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την εκπομπή «Με το Ν και με το Β» για την απόφαση της αυτή, ξεκαθαρίζοντας πως η συμμετοχή της ή όχι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα κριθεί από τα μέλη του που θα κληθούν να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους, τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να επισημάνει πως ένας εκ των βασικών λόγων που την οδήγησαν να ταχθεί στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ο σεβασμός και η ελευθερία επί της διαφορετικής άποψης εντός του.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: κ. Σακοράφα ανακοινώθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η συμμετοχή σας στο «ΜέΡΑ25» που θα δώσει την μάχη των ευρωεκλογών του 2019. Πώς πήρατε την απόφαση αυτή;
Σ.Σ.:
Δεν ανακοινώθηκε ότι θα είμαι επικεφαλής, ούτε υποψήφια. Με αφορμή αυτό θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το κόμμα υπάρχουν συγκεκριμένες εργασίες, όσον αφορά την επιλογή των προσώπων και των διαδικασιών, οι οποίες θα ακολουθηθούν, ούτως ώστε τα μέλη του να είναι αυτά που θα επιλέξουν τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν, είτε στο ελληνικό κοινοβούλιο, είτε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Εγώ μπαίνω μπροστά στον αγώνα μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, που αυτό σημαίνει ότι θα «αλωνίσουμε» ολόκληρη την Ελλάδα, ακριβώς για  να τους ενημερώσουμε όσον αφορά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε, και ως DiEM, που είναι ένα πανευρωπαϊκό κίνημα, αλλά και ως «ΜέΡΑ25», το οποίο αφορά στη συνέχεια του προγράμματος του  DiEM, το οποίο πιστεύουμε και  ευελπιστούμε ότι αυτή τη στιγμή έχει αρκετά μέλη στο ευρωπαϊκό σύνολο των κρατών και κυρίως έχει αρκετά μέλη μέσα στο ίδιο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

«Δεν πρόδωσα και δεν έκανα υποχωρήσεις στο όραμά μου έστω και στο ελάχιστον για να επωφεληθώ από κάποιες “ερινύες” που με έσπρωχναν σε κάτι διαφορετικό» 

ΠτΘ: Δηλώνετε παρούσα λοιπόν στον αγώνα για ένα πανευρωπαϊκό-προοδευτικό κίνημα. Ποιες είναι οι κοινές εκείνες θέσεις που θα υπερασπίσει και υπερασπίζεται αυτή τη στιγμή το «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής»;
Σ.Σ.:
Από την πρώτη στιγμή που είχα μια ενεργή παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και σαν αθλήτρια, οι σκέψεις, οι απόψεις, το όραμά και οι κινήσεις μου, είχαν να κάνουν με συγκεκριμένες θέσεις, με ένα συγκεκριμένο όραμα, το οποίο, θέλω να πιστεύω, ότι ούτε το πρόδωσα στην πορεία, ούτε έκανα υποχωρήσεις, ούτε και θέλησα να αλλάξω, έστω και στο ελάχιστο για να επωφεληθώ από κάποιες «ερινύες», οι οποίες πολλές φορές με έσπρωχναν να κάνω κάτι διαφορετικό, ούτως ώστε να επωφεληθώ της διαδικασίας. Πιστεύω σε κάποια πράγματα. Αυτό είναι γεγονός. Κατέβηκα στις προηγούμενες εκλογές, ζήτησα και εκμαίευσα την ψήφο των πολιτών με συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, με συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις, και επειδή πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρχει απόσταση και διαφορά μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των μετεκλογικών πράξεων,  είμαι υποχρεωμένη να τα υπηρετήσω μέχρι το τέλος. Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Προσπαθώ να σεβαστώ και να είμαι συνεπής στις υποσχέσεις που έχω δώσει στους πολίτες μου και κυρίως να διεκπεραιώσω την εντολή που μου δώσανε μέχρι το τέλος. Και η εντολή τους ήταν ότι τουλάχιστον δεν θα αλλάξω σε τίποτα και δεν θα υποστώ καμία υποχώρηση στα πιστεύω μου και σε αυτά  που εκείνοι πίστεψαν σε μένα δίνοντάς μου και την εντολή για να συνεχίσω στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

«Η κομματική πειθαρχία είναι αυτή που ακυρώνει την ουσία της παρουσίας των κομμάτων» 

ΠτΘ: κ. Σακοράφα, στην προσπάθεια αυτή συντάσσεστε στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη, ενός προσώπου που έχει αντιταχθεί στο παρελθόν και έχει ασκήσει δριμεία κριτική και στις δομές και στη λειτουργία και στα όργανα της Ε.Ε. αλλά και στην υφιστάμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι το οποίο με την ανεξαρτητοποίησή σας αλλά και πριν έχετε κάνει και εσείς. Αυτό αποτέλεσε επίσης σημείο συμφωνίας με τον κ. Βαρουφάκη;
Σ.Σ.:
Ένας από τους λόγους που θα συμπορευτούμε ήταν ακριβώς αυτή η δυνατότητα που είχα, του σεβασμού της διαφορετικής άποψης, η οποία μπορεί να εκφραστεί από τον καθένα μας ξεχωριστά, σεβόμενος και την νοητική επάρκεια του καθενός, γιατί ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος αυτού που λένε «κομματική πειθαρχία». Πίστευα πάντα ότι η κομματική πειθαρχία είναι αυτή που ακυρώνει την ουσία της παρουσίας των κομμάτων, όσον αφορά το θέμα της υπηρέτησης της δημοκρατίας. Προσωπικά πιστεύω  το αντίθετο, ότι τα κόμματα θα πρέπει, όχι απλώς να υπηρετούν, αλλά να προάγουν τη δημοκρατία μέσα τους. Η συμμετοχή μου σε αυτόν τον κομματικό σχηματισμό μου δίνει την άνεση αυτή και φυσικά την άνεση να εκφράσω και τη διαφορετική άποψη που νομίζω ότι επί της ουσίας δεν είναι πάρα πολύ διαφορετική. 

«Το πρώτο μειονέκτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι προσπαθεί να επιβληθεί με κάθε τρόπο» 

ΠτΘ: Όπως στην περίπτωση του Μακεδονικού, επί του οποίου τόσο εσείς όσο και ο κ. Βαρουφάκης τοποθετηθήκατε στην σχετική συνέντευξη τύπου.
Σ.Σ.:
Όσον αφορά το Μακεδονικό, είναι ένα θέμα που οριζόταν από την αρχαιότητα, και κατοικούνταν από Έλληνες, Βούλγαρους, Σλάβους, Αλβανούς, αλλά θεωρώ ότι οποιαδήποτε συμφωνία, διαδικασία, κλπ, προκαλεί, προβλέπει, συντηρεί, αναβιώνει κ.ο.κ. αλυτρωτικές ιδέες, παραχαράσσει την ιστορία και σφετερίζεται εθνότητα, γλώσσα, καταγωγή κ.ο.κ..  Είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη, για την ειρηνική περιοχή την οποία βρισκόμαστε και την οποία ευαγγελίζονται όλοι. Η παρούσα συμφωνία έχει και άλλα μειονεκτήματα. Το πρώτο πολύ βασικό είναι ότι προσπαθεί να επιβληθεί με κάθε τρόπο, καταρρακώνοντας και ευτελίζοντας κάθε έννοια δημοκρατικών  διαδικασιών. Ουδέποτε αυτή η συμφωνία κατέβηκε στον ελληνικό λαό. Ουδέποτε συμφωνήθηκε, συζητήθηκε επί της ουσίας σε επίπεδο αρχηγών. Ουδέποτε συζητήθηκε επί της ουσίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ανεξάρτητα αν ο καθένας από μας κρίνει ότι είναι καλή αυτή η συμφωνία, νομίζω ότι αυτή έχει έναν ορατό κίνδυνο, όσον αφορά τις παθογένειες του παρελθόντος που μπορεί να αναζωπυρώσει στην περιοχή  της βαλκανικής. Είναι μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων, και θα σας έλεγα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή να παρακολουθήσετε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας. Τι συμβαίνει στη Γερμανία, τον μεγαλοϊδεατισμό και το όραμα της μεγάλης Αλβανίας που πάνε να χτίσουν, όσον αφορά το Κόσσοβο, κλπ. Είναι επικίνδυνα πράγματα. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου η φλόγα έχει ήδη ανάψει. Μια σπίθα χρειάζεται για να διαλύσει το σύμπαν. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε όσα λέμε, σε όσα εκφράζουμε και κυρίως όταν αυτά τα εκφράζουμε δημοσίως. Ίσως σε αυτή τη συγκυρία να φαντάζει περισσότερο από ποτέ επίκαιρο το όραμα του Ρήγα Φεραίου. 

«Θα ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, την Ευρωπαϊκή, αν αυτή λειτουργεί με αυτονόητους μηχανισμούς, που αγκαλιάζουν και όλα τα μέλη με την ίδια διαδικασία» 

ΠτΘ: Βλέπουμε με την απόφασή σας αυτή να συνταχθείτε στον αγώνα του «ΜέΡΑ25» ότι επιμένετε στην Ευρώπη.  Αυτό σημαίνει ότι παραμένετε σταθερή υποστηρίκτρια των θεμελιωδών αρχών που οδήγησαν στη δημιουργία της Ε.Ε.; Ανεξαρτήτως των εσωτερικών κλυδωνισμών και της αμφισβήτησης που αυτή δέχεται;
Σ.Σ.:
Έλεγα πάντα ότι αυτή την επίθεση που δέχεται από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τόσο η κοινωνία όσο και οι πολίτες, το οποίο είναι εξωφρενικά δυνατό, δεν μπορείς σε αυτή τη συγκυρία, όπου νομίζω ότι είσαι τελείως μόνος να το αντιμετωπίσεις. Ούτε αυτό που εμείς έχουμε να προτάξουμε στο αντίπαλο δέος, είναι ο εθνικός απομονωτισμός και η απομόνωση. Αν αυτή η Ε.Ε. δεν αλλάξει προσανατολισμό, προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως όσον αφορά τον οικονομικό τομέα –  ο οποίος είναι αυτός που δημιουργεί αυτή τη στιγμή τις μεγάλες αντιδράσεις  ανάμεσα στους πολίτες ακριβώς γιατί τους  φτωχοποιεί, τους ευτελίζει, τους κάνει αναξιοπρεπείς, δεν τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν ένα όραμα για το μέλλον-  θα διαλυθεί. Και δεν εννοώ θα διαλυθεί με την έννοια ότι θα έχουν μια λύση των συνθηκών, αλλά ότι θα καταρρεύσουν οι αξίες και οι αρχές της Ε.Ε. κάτι που βλέπουμε ήδη να συμβαίνει καθημερινά και σε όλες τις χώρες.

Το θέμα είναι με πόση σοβαρότητα συζητά  η Ε.Ε. αυτό το τεράστιο πρόβλημα, εάν πραγματικά το αναγνωρίζει και το πόσο άμεσα μπορεί να βρει τις λύσεις.  Τις πολιτικές εκείνες που θα μπορούσε να εφαρμόσει άμεσα και σε ποιους τομείς, ώστε να αντιστρέψει την πορεία αυτή.  Για μένα είναι πάρα πολύ απλό. Είναι εκείνες οι πολιτικές που λειτουργούν υπέρ του πολίτη, που προστατεύουν τα νοικοκυριά από τις χρηματαγορές, που οι λειτουργούν με μόνο έναυσμα το κέρδος και τίποτα περισσότερο, αλλά και πολιτικές ενδοευρωπαϊκής στήριξης. Αυτές με τόση ατονία και με τόση έλλειψη πραγματικής θέλησης, πραγματεύονται οι Βρυξέλλες.
 
Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε και αυτό αίσθημα, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, κυρίως για τις χώρες του νότου, ότι ανήκουμε σε μια κοινή οικογένεια, την ευρωπαϊκή. Μια απάντηση που φαντάζει ότι είναι πάρα πολύ εύκολη, αλλά δεν είναι υλοποιήσιμη, και μέχρι σήμερα απουσιάζει. Θα ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, την ευρωπαϊκή, αν αυτή λειτουργεί με αυτονόητους μηχανισμούς, που αγκαλιάζουν και όλα τα μέλη με την ίδια διαδικασία. Το κίνημα DiEM προσπαθεί μέσα από κοινές θέσεις και μέσα από μια διαδικασία ενεργοποίησης όλων των πολιτών, να αλλάξει το σύνταγμα, σε ένα κοινό σύνταγμα για όλη την Ευρώπη.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.