Τα τραγουδια που αγαπησαμε τη χρονια που φευγει και ο «Ντ’ Αρτανιαν» Μανος Ελευθεριου

                           «Το ράδιο να ‘χετ’ ανοιχτό για τον καινούργιο χρόνο                                             να μπαίν’ η μουσική μεσ’ τη ψυχή, που ‘ναι γιατρειά στον πόνο»
Κρητική μαντινάδα

 
«Ποιος δίσκος και ποια τραγούδια ξεχώρισαν το 2018» ήταν ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο μου ανατέθηκε να διεκπεραιώσω έναν μουσικό απολογισμό του τρέχοντος έτους που σιγά σιγά φθάνει προς το τέλος του. Προτού, όμως, αρχινήσω με το κυρίως θέμα, οφείλω να επισημάνω το εξής: δεδομένου ότι η ψυχαγωγική εκπομπή που έχω αναλάβει στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή είναι κατά βάση έντεχνη, οι μουσικές προτάσεις που θα ακολουθήσουν αφορούν κι αυτές στην ελληνική έντεχνη και εντεχνο-λαϊκή δισκογραφία. Υπέρ ης, λοιπόν, ξεκινώ:
 

  1. «Η ταράτσα του Φοίβου» αποτέλεσε ένα εγχείρημα σε στυλ μπουάτ του Φοίβου Δεληβοριά· ένας χώρος στην Ιερά Οδό όπου ο Φοίβος προάγει και παράγει τραγούδια παρέα με ολιγομελή θίασο και τη συνδρομή γνωστών καλλιτεχνών. Απόσταγμα αυτού: ο ομώνυμος δίσκος του, με το τραγούδι που ξεχωρίζει να είναι το «Πάνω απ’ τους ίσκιους» σε μουσική και συνερμηνεία του Κωστή Μαραβέγια.

 

  1. Ο Γ. Καζαντζής κυκλοφόρησε στις αρχές του 2018 το δίσκο «Έρωτας ή Τίποτα» με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και με τους στίχους να υπογράφουν οι Μ. Ελευθερίου, Ε. Κυριαζή, Ι. Πανουτσόπουλος και Γ.Ανδρέου. Οι συντελεστές σημαντικού βεληνεκούς και το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους μεγάλο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, όμως, τόσο στιχουργικά και συνθετικά, όσο και ερμηνευτικά διακρίνεται μεταξύ των τραγουδιών το «τρένο παλιό».

 
 

  1. Ο Ν. Μωραϊτης κι ο Χρ. Καραντωνίου συνθέτουν τα ταλέντα τους και μας χαρίζουν τον δίσκο «του κόσμου αυτό το κάτι» με τη συμμετοχή πολλών μεγάλων ερμηνευτών, μεταξύ των οποίων και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη που τραγουδά «το κλαδί».

 

  1. Μιλώντας για μουσικά ντουέτα, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τους Θ. Καραμουρατίδη και Γ. Ευαγγελάτο που, αν και η δισκογραφία τούς έχει συνηθίσει να συνεργάζονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με την Νατάσα Μποφίλιου, ακολούθησαν «τα βήματα» της Κατερίνας Κούκα. Βέβαια, οι ίδιοι υπογράφουν στίχους και μουσική του «στην επόμενη ζωή», που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ «ΜΠΕΛ ΡΕΒ live» της αγαπημένης τους συνεργάτιδας, Νατάσας.

 
 

  1. «Παράξενο Τσίρκο» ο τίτλος του δίσκου του Γιάννη Κότσιρα με το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου να ξεχωρίζει μεταξύ των άλλων, ενώ αφιερώνεται στον Δημήτρη Μητροπάνο. Ο τραγουδιστής θα συνεργαστεί επίσης με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, με την οποία συνερμηνεύουν το «δυο ζωές» σε στίχους της Λ.Ρουμάνη και μουσική του Γ.Καραδήμου.

 

  1. Ένα ακόμη τραγούδι σε μουσική του Γ. Καραδήμου είναι το «Δεύτερα Κλειδιά» σε στίχους της S.Mπαλτζή που αποτέλεσε τον προάγγελο του άλμπουμ της Ελεονόρας Ζουγανέλη «Που με φτάσανε οι Έρωτες».

 
 

  1. Ένα ακόμη τραγούδι που ξεχώρισε είναι το «οι γνώμες & οι άνεμοι» σε στίχους, μουσική και ερμηνεία του ταλαντούχου Δημήτρη Σαμόλη, γιατί «η αγάπη μας διέψευσε όλες τις θεωρίες, οι άνεμοι έγιναν φιλιά και οι γνώμες μελωδίες».

 

  1. Το επόμενο τραγούδι μας έρχεται από την 7η τέχνη και την ταινία “Robogirl”, σε στίχους της Μ.Κοντοβά, μουσική του Β.Τούντα και ερμηνεία της Ελευθερίας Πάτση· τίτλος του: «μια ομάδα»

 
 

  1. Τέλος, ο Λεωνίδας Μπαλάφας μελοποιεί ποίημα του Κωστή Παλαμά και ερμηνεύει μαζί με τους Νικηφόρο Ζαρβάκη, Βασίλη Ράλλη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Βασίλη Σκουλά το «θέλω να χτίσω ένα σπιτάκι».**

 
Τα ανωτέρω αποτελούν μερικά εκ των πολυάριθμων τραγουδιών που κυκλοφόρησαν το  ─σύντομα απερχόμενο─  έτος 2018. Με αφορμή το παρόν, να αναφέρουμε πως με το νέο έτος θα ακολουθήσει εκπομπή ειδικά αφιερωμένη στα τραγούδια αυτά που ξεχώρισαν το έτος αυτό.
 
Καλή ακρόαση!!!
 
* Ο Νικηφόρος Μπλεμένος είναι φοιτητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και παραγωγός της εκπομπής «Ταξίδι σε πέντε γραμμές» του ράδιο Παρατηρητής 94fm που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 20.00-22.00
**Το τελευταίο τραγούδι μουσικά επηρεασμένο από την κρητική μουσική επέλεξα να κλείνει το παρόν, λόγω της καταγωγής μου, και  για να δέσει με την πρωτοχρονιάτικη σε μαντινάδα ευχή
που εισάγει το κείμενο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.