Κυρια Διευθυντρια,

Πολλοί απολαμβάνουν και επικροτούν την φαινομενικά «ρωμαλέα» στάση που επιδεικνύει ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ακούει αυτή την περίφημη πλέον φράση «η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα ανακαλέσει-αποσύρει- καταργήσει τα πεπραγμένα της τωρινής κυβέρνησης». Το έχει πει πολλάκις με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή της συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ της Μακεδονίας.
 
Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια θα πούμε πως η εν λόγω τακτική είναι προσφιλής και ιδιαιτέρως επωφελείς αντιπολιτευτικά και έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θυμόμαστε ενδεικτικά τις υποσχέσεις περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και σχισίματος των μνημονίων από το κόμμα της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας.
 
Η επίμαχη όμως τακτική καλλιεργεί και μια άλλη νοοτροπία που είναι ευθέως αντίθετη με τον θεσμικό ρόλο που καλούνται να παίξουν τα κόμματα σε μια δημοκρατία. Είναι αυτή η περίφημη αρχή της συνέχειας του κράτους που τόσο έχει δεινοπαθήσει στα χέρια κομμάτων και πολιτικών που αντιλαμβάνονται την στόχευση ανάληψης της εξουσίας ως μέσο «ανακύκλωσης» του κόμματος στην εξουσία και όχι ως μέσο ρύθμισης εκφάνσεων της κοινωνίας. Και επειδή βέβαια η σχέση πολίτη-κράτους ή κοινωνίας-κράτους είναι σχέση αμφίδρομη, η παραπάνω νοοτροπία είναι που δημιουργεί τα «φακελάκια» και καλλιεργεί τη λογική του ρουσφετιού. Αφού για να γίνει η δουλειά όπως τη θέλω αρκεί να ψηφίσω αυτόν που θα μου υποσχεθεί περισσότερα. Και κάπως έτσι βέβαια η ψήφος γίνεται ανταλλάξιμο είδος και μάλιστα με ανταλλακτικά ήθη μιας άλλης εποχής.
 
Ψιλά γράμματα αυτά, θα μου πείτε, τη σήμερον ημέρα. Ίσως, γι’ αυτό και η «επόμενη κυβέρνηση» θέλει να αλλάξει τα πάντα θα απαντήσουμε εμείς…
 

Μετά τιμής,
Ο Δαίμων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.