Οι Μωμογεροι θα γεμισουν την Κομοτηνη

Τέσσερις σύλλογοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αναβίωση του εθίμου το Σάββατο

Μωμόγεροι από όλη την Ελλάδα θα ξεχυθούν το πρωί του Σαββάτου στην Κομοτηνή, αναβιώνοντας το έθιμο για ακόμα μια φορά στην πόλη μας.
 
Έτσι το Σάββατο στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν έξω από το Δημαρχείο Κομοτηνής γύρω στα 100 Μωμογέρια από τον Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», το Σύλλογο Ποντίων Αγίου Δημητρίου Κοζάνης και τον Σύλλογο Ποντίων Χρυσούπολης Καβάλας, που θα περιπλανηθούν σε όλη την πόλη και θα ξεσηκώσουν όλους όσους βρίσκονται έξω εκείνη την ημέρα.

Επέκταση του εθίμου 

Η αναβίωση αυτή γίνεται σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, και είναι ενταγμένη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής, με την πρόεδρο της κ. Νατάσα Λιβεριάδου να τονίζει πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
 
Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια άριστη  συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» σε συνεργασία με τον οποίο αναβίωνε το έθιμο κάθε χρονιά την παραμονή των Φώτων.
 
Φέτος η δράση επεκτείνεται με τη συμμετοχή τόσο των δύο Συλλόγων από τη Ροδόπη αλλά και τη φιλοξενία Μωμογέρων από Χρυσούπολη και Κοζάνη, με την κ. Λιβεριάδου  να εκφράζει την ελπίδα ότι ο καιρός θα επιτρέψει το έθιμο να γίνει κανονικά, μιας και θα δώσει μια άλλη ζωντάνια και νότα στην πόλη μας. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως θα είναι μια επιτυχημένη διοργάνωση, που θα μεγαλώσει με την πάροδο των χρόνων. 

Τέσσερις σύλλογοι με διάφορες παραλλαγές 

Ήδη από πέρυσι είχε ξεκινήσει η συζήτηση να ανοίξει και να επεκταθεί το έθιμο, σημείωσε η κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και αντιπρόεδρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ώστε η πόλη μας να γνωρίσει και άλλες παραλλαγές των Μωμογέρων, που σύμφωνα με τον λαογράφο κ. Χρήστο Σαμουηλίδη ξεπερνούν τις 80 σε όλη τη χώρα.
 
Η κ. Λιβεριάδου ήταν ανοιχτή στην πρόταση και έτσι το Σάββατο το πρωί τέσσερις παραλλαγές των Μωμογέρων, θα περιπλανηθούν στην Κομοτηνή.
 
Η μία είναι ο «Κιτί Γοτσά» που αναβιώνει από το Σύλλογο του Θρυλορίου, η δεύτερη η παραλλαγή από την περιοχή της Χαραπάς, από το Σύλλογο «Η Τραπεζούντα» καθώς και αυτή του πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσούπολης και της Κοζάνης, δίνοντας τις διαφορετικές εκδοχές τους.
 
Οι Μωμόγεροι είναι το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο του Πόντου, το οποίο έχει τις ρίζες του στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, και είναι ένα έθιμο του δωδεκαημέρου, για αυτό και θα το πραγματοποιήσουν παραμονή των Φώτων.
 
Θα ξεκινήσουν στις 11 από το Δημαρχείο, θα περάσουν από όλη την πόλη, και θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία, ώστε ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να δει όλα τα σχήματα, που με τα κουδούνια και τα πειράγματά τους θα διώξουν τα κακά πνεύματα και θα φέρουν μια καλύτερη χρονιά.
 
Η κ. Μαυρίδου ζήτησε δε από τους κατοίκους της Κομοτηνής να βρεθούν στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο και να ακολουθήσει τους Μωμόγερους, για να το ζήσει, και να νιώσει την ομορφιά τους, που έχει κατακτήσει την καρδιά όλου του κόσμου.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.