Λαμπρα τα Θεοφανεια, παρα το ψυχος, στη Ροδοπη

Οι τελετές καθαγιασμού των υδάτων στο Υδραγωγείο Κομοτηνής, τη Μαρώνεια, το Φανάρι και τον Ίασμο

Στο υδραγωγείο Κομοτηνής, το λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους της Μαρώνειας, το Φανάρι αλλά και τον Ίασμο γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια, με τις τελετές καθαγιασμού των υδάτων που πραγματοποιήθηκαν από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.
 

Τιμώντας την «παράδοση» η αρχή έγινε από το υδραγωγείο της Κομοτηνής, όπου η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής μας και λιγοστούς πολίτες, με φόντο ωστόσο το νέο υδραγωγείο της Κομοτηνής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.
 
Οι μακέτες που είχαν παρουσιαστεί δύο σχεδόν χρόνια πριν, την αντίστοιχη ημέρα των Θεοφανείων, πλέον έχουν πάρει σάρκα και οστά, με τον χώρο του υδραγωγείου να θυμίζει περισσότερο εργοτάξιο.
 

Ο πρόεδρος τη ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου αφού ευχήθηκε για το νέο έτος, κάνοντας ειδική μνεία στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρθηκε στο νέο υδραγωγείο, το οποίο, όπως εξήγησε, έρχεται να αντικαταστήσει μία υποδομή που χρονολογείται από την δεκαετία του 1960, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα πόσιμου νερού αλλά και την ποσότητά του. Όπως εξήγησε αυτά εμπεριέχονται στην πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τον αγωγό που θα φέρνει νερό από το φράγμα της Γρατινής και θα επιτρέψει το τέλος της άντλησης του νερού από είκοσι και πλέον διαφορετικές γεωτρήσεις.
 
Για την ολοκλήρωση του έργου όπως εξήγησε απομένει η προμήθεια των  εξαρτημάτων που απαιτούνται, ενώ το υδραγωγείο θα  μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του  πληθυσμού της Κομοτηνής και των οικισμών της, για τα επόμενα 50 με 60 χρόνια.

Στην κατασκευή του νέου υδραγωγείου στάθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης χαρακτηρίζοντας το «ένα έργο ζωτικής σημασίας», για να ευχηθεί έπειτα καλή χρονιά σε όλους τους συμπολίτες μας.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της τελετής τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ είχαν την ευκαιρία να ξεναγήσουν τους παρευρισκομένους στις εγκαταστάσεις του νέου υδραγωγείου. 

Λευκά Θεοφάνεια στη Μαρώνεια 

Ντυμένη στα λευκά υποδέχθηκε η Μαρώνεια την τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους.
 
Η χιονόπτωση που είχε προηγηθεί το Σάββατο ευτυχώς έδωσε τη θέση της σε καθαρούς ουρανούς το πρωί της Κυριακής, επιτρέποντας στον κόσμο να παραστεί στον παραδοσιακό αγιασμό των υδάτων που γίνεται στο λιμάνι.
 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων τέλεσε τον Αγιασμό παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθους πιστών, και έριξε τον σταυρό, με οχτώ τολμηρούς βουτηχτές να αψηφούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και να βουτάνε για να πιάσουν τον σταυρό.
 
Τελικά τον σταυρό τον ανέσυρε ο κ. Κώστας Ναθαναηλίδης, ο οποίος και έλαβε την ευλογία του Μητροπολίτη και ένα χρυσό σταυρό από τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη. 

Ο Γιάννης Πετράς έπιασε τον σταυρό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά  

Ο εορτασμός των Θεοφανίων συνεχίστηκε στο Φανάρι με την τελετή αγιασμού των υδάτων, όπου παρά το ψύχος και φέτος πολλοί ήταν οι συμπολίτες που έδωσαν το «παρών», αξιοποιώντας την ημέρα ούτως ώστε μετά το πέρας της τελετής να επισκεφτούν και τα καταστήματα του οικισμού.
 

Η τελετή ξεκίνησε περί τη 1.15 το μεσημέρι, ενώ στο πλευρό του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της στρατιωτικής, αστυνομικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
 
Από καΐκι, ως είθισται, οι επίδοξοι βουτηχτές, 10 περίπου τον αριθμό, με τον μικρότερο να είναι μόλις 13 ετών, έπεσαν στα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον σταυρό, υπό το άγρυπνο βλέμμα των στελεχών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης που φρόντισαν για την ασφάλεια των θαρραλέων νέων που βούτηξαν στα παγωμένα νερά, αλλά και για το πλήθος των παρευρισκόμενων.
 
Πιο συγκεκριμένα στο σκάφος της ομάδας υπήρχε ένας ναυαγοσώστης και ένας δύτης με εξοπλισμό κατάδυσης για κάθε ενδεχόμενο, ενώ στην ακτή δύο ομάδες με σακίδια πρώτων βοηθειών και κυκλικά σωσίβια ήταν έτοιμες να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες όπου χρειαστεί.
 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον σταυρό ανέσυρε ο Γιάννης Πετράς, ο οποίος έλαβε την ευλογία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής καθώς και δύο σταυρούς, έναν από τον Μητροπολίτη και έναν από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου. 

Συνεχίστηκε η παράδοση του αγιασμού στον ποταμό Κομψάτο 

Με τον αγιασμό στον Ίασμο, στη παλιά γέφυρα του ποταμού Κομψάτου, ολοκληρώθηκαν οι τελετές στη Ροδόπη. Η τελετή ξεκίνησε περί τις 2.00 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης άφησε ένα λευκό περιστέρι να πετάξει στον ουρανό.
 

Μάλιστα το περιστέρι δεν έφυγε κατευθείαν, αλλά προσγειώθηκε σε μερικούς πιστούς που βρισκόταν στην γέφυρα.
 
Τον σταυρό ανέσυραν νεαροί που βρισκόταν στην κοίτη του ποταμού, με τον μικρό Χρήστο Μπέλλο να μπαίνει στο ποτάμι για να τον βγάλει, και να τον φέρει στη γέφυρα, λαμβάνοντας την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, που τέλεσε τον Αγιασμό. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής «Ο φωτισμός του Θεού είναι πλούσιος και εκχέεται πλουσίως από τον Θεό σε όλους, δικαίως και αδίκως» 

Στο μήνυμά του μετά το πέρας των τελετών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ευχήθηκε «ο σημερινός φωτισμός του Θεού να είναι πλούσιος στις ζωές όλων μας». Όπως τόνισε, «ο φωτισμός του Θεού είναι πλούσιος και εκχέεται πλουσίως από τον Θεό σε όλους, δικαίως και αδίκως. Όμως πολλές φορές αυτός ο φωτισμός μένει ανενεργός για τον εξής μοναδικό λόγο, ότι οι άνθρωποι μένουμε κλεισμένοι στον εαυτό μας, στα του εαυτού μας. Όταν λοιπόν πορευόμαστε με τα θελήματα της καρδιάς μας μόνο, τότε η χάρις αυτή του Θεού μένει ανενεργή. Όταν όμως πορευόμαστε, έτσι όπως θέλει ο Θεός, τότε αυτή πλημμυρίζει τις ζωές μας και δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να ενεργεί ως σκεύος της εκλογής του Θεού» ευχόμενος «να αξιωνόμαστε κάθε ημέρα, μέσα από τη Θεία Λειτουργία και την τέλεση των άλλων ακολουθιών, από όπου εκχέεται η χάρις του Θεού και ο φωτισμός του. Να τον αξιοποιήσουμε όλοι μαζί ως οικογένεια, γιατί τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε, ενώ είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Και μέσα από την ενότητα και την αγάπη μας να αναπαύεται ο Θεός και οι άνθρωποι, γιατί τα έργα μας τότε θα είναι εκείνα που θα μπορούν να τους αναπαύουν, να τους ξεκουράζουν και να είναι ευλογημένα». 

Νίκος Τσαλικίδης «Μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον μόνο όταν είμαστε ενωμένοι» 

Για ένα νέο ξεκίνημα, με σχέδιο, ευθύνη και ελπίδα για καλύτερες ημέρες, ευχήθηκε με την σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης. Ένα μέλλον, που, όπως επεσήμανε, «μπορούμε να οικοδομήσουμε, μόνο όταν είμαστε ενωμένοι, συνεννοημένοι, όταν μπορούμε όλοι μαζί να παράξουμε αποτελέσματα, για το καλύτερο του τόπου μας και κυρίως το καλύτερο των παιδιών μας».   

Γιώργος Πετρίδης «Ευκαιρία αυτοκριτικής, ώστε να γίνουμε οι ίδιοι καλύτεροι και να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο γύρω μας» 

Η σημερινή ημέρα «συμβολίζει την ανάγκη του φωτισμού των ψυχών μας, μέσα από την Ορθόδοξη πίστη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας πως η ημέρα των Θεοφανείων αποτελεί και «μία ευκαιρία να εμβαπτιστούμε στο δικό μας πνεύμα, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία, ώστε να γίνουμε οι ίδιοι καλύτεροι και να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο γύρω μας».
 
Τις ευχές τους για την ημέρα των Θεοφανείων, και με μηνύματα για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έστειλαν επίσης ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και τέως υπουργός της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ και υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ και υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής κ. Αντώνης Γραβάνης, καθώς και ο πολιτικός  κ. Δημήτρης Χαρίτου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.