«Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ»

09.01.2019 11:51

Διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης υποδέχεται για δεύτερη φορά τον βραβευμένο σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, για την διεξαγωγή του κινηματογραφικού εργαστηρίου «Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ», το οποίο έχει βιωματικό χαρακτήρα και κινείται στον χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ.
 
Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με «πρώτη ύλη» αρχεία (αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα, χάρτες και άλλα υλικά) του Μουσείου. Τα επιλεγμένα τεκμήρια θα μελετηθούν από την ομάδα ώστε να έρθουν στο φως οι ανθρώπινες ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα (και πίσω) από αυτά τα ντοκουμέντα, που συχνά λέμε ότι είναι «απρόσωπα».
 
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους τρόπους για να «ζωντανέψουν» οι ιστορίες αυτές και θα επιχειρήσουν (ως άσκηση) να χτίσουν το σενάριο ενός ή περισσότερων ιστορικών ή ανθρωπολογικών/εθνογραφικών ντοκιμαντέρ που θα βασίζονται επάνω τους.
 
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προφορική μαρτυρία.
 
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε απόφοιτους ή σπουδαστές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών Επιστημών, σε αρχειονόμους ή εργαζόμενους σε Αρχεία, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, και σε όσους ασχολούνται με την έρευνα, την προφορική ιστορία και την αφήγηση.
 
Βασικός στόχος αυτού του Εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός «άλλου βλέμματος» πάνω στα τεκμήρια της Ιστορίας και της παράδοσης, και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα για τις δικές τους ερευνητικές, εκπαιδευτικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες. 

Το βιογραφικό του εισηγητή  

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου. Είναι δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί», κ.ά. Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες απλών ανθρώπων. Από το 2014 και μετά κάνει συχνά περιοδείες στην Αμερική προσκεκλημένος από γνωστά Πανεπιστήμια για να δείξει τις ταινίες του και να μιλήσει με τους θεατές. Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου.
 
Info
Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τη σχετική Δήλωση Συμμετοχής και τα καταβάλουν δίδακτρα μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019. 
Κόστος συμμετοχής 60 ευρώ (45 ευρώ για φοιτητές και κατόχους κάρτας ανεργίας).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες για το εργαστήριο καθώς και την αίτηση συμμετοχής εδώ

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine