Πλειοψηφια οι LED λαμπτηρες στον φωτισμο του Δημου Κομοτηνης

Ξεπερνά το 50% η κάλυψη του Δήμου, ενώ αναμένεται να έχουν αντικατασταθεί όλοι εντός 2 ετών

Στην σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων παλιού τύπου με λαμπτήρες LED προχωρά το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Κομοτηνής, με το σύνολο των λαμπτήρων να αναμένεται να είναι τεχνολογίας LED εντός δύο ετών.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής, σε αντίθεση με άλλους γειτονικούς Δήμους, όπως ο Ίασμος, που πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση δανεισμού για τις εργασίες τοποθέτησης 1.027 ολοκαίνουργιων φωτιστικών σωμάτων τύπου LED τελευταίας γενιάς και 3.508 λαμπτήρων στους δρόμους του Καλλικρατικού Δήμου, επέλεξε να ακολουθήσει την οδό της αγοράς λαμπτήρων LED, με τους οποίους αντικαθιστά τους συμβατικούς λαμπτήρες που καίγονται.
 
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, τα τελευταία χρόνια όλες οι δημοπρασίες που κάνουν για το ηλεκτρολογικό υλικό και την αλλαγή των λαμπτήρων που καίγονται, είναι με προδιαγραφές LED, αντικαθιστώντας σταδιακά όλους τους λαμπτήρες, ώστε μέχρι σήμερα να έχει αναβαθμιστεί πάνω από το 50% των λαμπτήρων στην πόλη και τους οικισμούς.
 
Ταυτόχρονα όλα τα έργα που δημοπρατούν που αφορούν ενίσχυση οδοφωτισμού και νέα φώτα, είναι με προδιαγραφές LED.
 
Μοναδική εξαίρεση σημεία όπου πρέπει να υπάρχουν λαμπτήρες ατμών Νατρίου, που έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας, όπως η ομίχλη, όπου πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία σε θέμα όδευσης.
 
Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν, όπως αποτελεί πάγια στρατηγική τους, τον δανεισμό, έστω και με χαμηλά επιτόκια που γίνεται μέσω προγραμμάτων, ή την εκχώρηση των εσόδων, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις, μέχρι την αποπληρωμή.
 
Πάντως με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, θεωρούν πως ο φωτισμός θα έχει αντικατασταθεί πλήρως εντός δύο ετών, ενώ ήδη η εξοικονόμηση είναι σημαντική, κάτι που θα φανεί και από την αποτίμηση που θα κάνουν οι υπηρεσίες το επόμενο διάστημα.
 
Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα αναμενόταν, μιας και η άνοδος του κόστους του ρεύματος, σημαίνει πως το καθαρό κέρδος του Δήμου δεν είναι τόσο μεγάλο, αλλά πάλι η εξοικονόμηση γίνεται πιο εμφανής σε βάθος χρόνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.