Ψηφο εμπιστοσυνης σε περιπτωση αρσης της εμπιστοσυνης του Π. Καμμενου στην κυβερνηση

Και πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω», εάν απολέσει τη απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open - «Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου»

H πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αλλάξει τη μέχρι τώρα στάση του και άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, αλλά και η παραδοχή του για τις λάθος επιλογές προσώπων στο παρελθόν, ήταν τα δύο κύρια σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Οpen και τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη.
 
Ο πρωθυπουργός παραχώρησε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης, 9 Ιανουαρίου – η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης – επικεντρώνοντας, και λόγω επικαιρότητας, στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις εξελίξεις που αυτή φέρνει,  τονίζοντας ότι στόχος του είναι να προκηρύξει εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, ξεκαθαρίζοντας όμως πως θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω» σε περίπτωση που δεν έχει 151 βουλευτές να στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την συνέντευξή του υπογραμμίζοντας πως η λύση του Μακεδονικού αποτελεί για τον ίδιο μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι σήμερα θητείας του στη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιστροφή στη κανονικότητα να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του.
 
«Το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα είναι η αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα, η ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά και συνολικότερα στην περιοχή και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο» συνέχισε ο ίδιος για να δηλώσει έπειτα τη σιγουριά του για την υπερψήφιση της Συμφωνίας.
 
Ο ίδιος καταφέρθηκε σε αρκετά σημεία της συνέντευξης κατά της ΝΔ και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως « έχοντας συνδέσει και το όνομά του και το όνομα της οικογένειάς του με την επιδίωξη λύσης στο Μακεδονικό, δεν θα είχε αυτή την αντιφατική συμπεριφορά, με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος», χαρακτηρίζοντας «προφάσεις εν αμαρτίαις» την διαρκή προσπάθεια του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρει τρόπο και λόγο διαφοροποίησης στην Συμφωνία των Πρεσπών,  κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, των οποίων ήταν απόλυτος γνώστης.
 
«Είναι όλα στο φως και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία» επεσήμανε ο ίδιος, δηλώνοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχή «έκβαση» της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων τις επόμενες ημέρες, για να γνωστοποιήσει πως αμέσως μετά την ψήφισή της στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και την κοινοποίησή της στο Υπουργείο Εξωτερικών, άμεσα, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την κατάθεσή της και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή τον Ιανουάριο, για να τονίσει πως η μη κύρωσή της από την ελληνική βουλή, εάν όντως η πλευρά της πΓΔΜ κάνει ό,τι έχει συμφωνηθεί θα διασύρει τη χώρα μας διεθνώς. 

«Ο Πάνος Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση» 

«Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω» δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον κυβερνητικό του εταίρου, επαναλαμβάνοντας πάντως αρκετές φορές την πεποίθησή του ότι «ο Καμμένος, που τον γνωρίζω καλά» δεν θα επιλέξει «να ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών αντιπάλων μας». 

Ψήφο εμπιστοσύνης προ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση αλλαγής της στάσης Καμμένου 

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αν διαψευστεί η πεποίθησή του αυτή τότε «προφανώς θα μετρηθούμε στη Βουλή», δηλαδή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι μάλιστα που -όπως διευκρίνισε- προφανώς θα γίνει πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή με δεδομένο ότι το ραντεβού των δύο ανδρών είναι την Παρασκευή.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι ενώ στόχος του είναι να προκηρύξει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019  θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω» σε περίπτωση που δεν έχει 151 βουλευτές να στηρίζουν την κυβέρνηση γιατί, όπως εξήγησε, ακόμη «και αν δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα, σίγουρα υπάρχει πολιτικό».
 
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα γίνει «εν ευθέτω χρόνω και απολύτως συντεταγμένα με γνώμονα και κριτήριο τη σταθερότητα της οικονομίας», αλλά και να μην μείνουν πίσω μια σειρά από κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση όπως η προστασία της α’ κατοικίας, οι 120 δόσεις, η επιδότηση ενοικίου, η αύξηση του κατώτατου μισθού κτλ. 

Προτείνει εκ νέου τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Γνωστοποίησε επίσης την πρόθεσή του να προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  πλέκοντας μάλιστα το εγκώμιό του, αναφέροντας πως «έχει υπερασπιστεί με τρόπο εξαιρετικό τα συμφέροντα της χώρας».
 
«Το μεγάλο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης, ήταν το ότι παρέλαβε μία χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, στη χρεοκοπία, σε χρηματοπιστωτική ασφυξία και την έφερε στην κανονικότητα. Έφερε 350.000 θέσεις εργασίας περισσότερες και έφερε ξανά την ανάπτυξη μετά από οκτώ χρόνια στο 2%» απάντησε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, υπεραμυνόμενος τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του και αναφερόμενος στα παραδείγματα της καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού.
 
«Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, στα πλαίσια, όμως,  των δημοσιονομικών συνθηκών, να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία και κυρίως σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη» απάντησε ο ίδιος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο 13ης σύνταξης, θέτοντας ως δίλημμα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τον Οκτώβριο του 2019, «το αν η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτόν τον δρόμο της ανάκαμψης ή θα γυρίσει πίσω».
 
Ο πρωθυπουργός στάθηκε προσεκτικά απέναντι στις ερωτήσεις που αφορούν την υπόθεση Novartis, για να ξεκαθαρίσει απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ για παρέμβαση στη δικαιοσύνη πως η ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση είναι αυτή που στην πραγματικότητα επιχειρεί ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών, φέροντας ως παράδειγμα την κατάθεση μηνύσεων εναντίον εισαγγελέων από τον Αντώνη Σαμαρά.
 
Κλείνοντας, ερωτηθείς για τον τομέα εκείνο που ενδεχομένως δεν τα πήγε καλά κατά την πρωθυπουργική του θητεία, ο ίδιος εξήγησε πως «δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου».
 

Φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Andrea Bonetti

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.