Ομοφωνη αντιθεση στο κλεισιμο του υποκαταστηματος της Εθνικης Τραπεζας στις Σαπες

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας Σαπών, παρουσία και πολλών φορέων, εξέφρασε την αντίθεση του στην κίνηση της ΕΤΕ - Τον Μάρτιο αναμένεται να κλείσει το υποκατάστημα αν δεν έχουν αποτέλεσμα οι αντιδράσεις

Ομόφωνο και κατηγορηματικό ήταν το «ΟΧΙ» στην επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες που εξέφρασαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις Σάπες, κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, ειδικά για το θέμα.
 
Στην συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι βουλευτών αλλά και φορέων από το Δήμο Μαρώνειας Σαπών, Αρριανών αλλά και όλη την ΠΕ Ροδόπης καταθέτοντας και την δική τους στήριξη στο αίτημα της συνέχισης λειτουργίας του υποκαταστήματος.
 
Να σημειωθεί πως, όπως αναφέρθηκε στο Συμβούλιο, ο σχεδιασμός της ΕΤΕ φαίνεται να είναι πως το υποκατάστημα θα λειτουργήσει τελευταία μέρα στις Σάπες στις 7 Μαρτίου, με το μόνο άλλο κατάστημα να βρίσκεται από εκεί και πέρα στην Κομοτηνή.
 
Το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα το οποία θα συνυπογράψουν όλοι οι φορείς της Ροδόπης και θα σταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης αλλά και στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
 
Σε αυτό ζητείται όχι μόνο η μη αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος, αλλά και η τοποθέτηση μηχανήματος ΑΤΜ στην Ξυλαγανή, ενώ ζητά τη στήριξη του Δήμου Μαρώνειας Σαπών στη βάση των προτάσεων των τοπικών φορέων με στόχο την κοινωνικο-οικονομική του ανάκαμψη, την δημοσιονομική του τόνωση και την δημογραφική του ανάσχεση.
 
Μάλιστα όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την πρόθεση, αν τα αιτήματα δεν εισακουστούν, να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
 

Εκτός από τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου τοποθετήθηκαν στο ΔΣ ο εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας Κομοτηνής Αρχιμανδρίτης κ. Χρύσανθος, ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων εκπροσωπώντας τους βουλευτές κ. Μουσταφά Μουσταφά και κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Ιλχάν Αχμέτ κ. Δάμων Δαμιανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, που δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ Ροδόπης κ. Παντελής Μαγαλιός, ο Πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Σαπών κ. Ιορδάνης Ρεφειάδης, ο Αντιδήμαρχος Αρριανών κ. Μουσταφά Χουσεΐν εκ μέρους του Δημάρχου, ο Πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας κ. Κώστας Κούκος και επαγγελματίες των Σαπών. 

Απαραίτητη η συνέχιση της παρουσίας του υποκαταστήματος 

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης τόνισε πως το  υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, που έχει παρουσία πάνω από 50 έτη, είναι ένα από τα παλαιότερα του Δήμου και διαχρονικά συνέβαλε τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων κατοίκων, όχι μόνο του παλιού Δήμου Σαπών αλλά της ευρύτερης ανατολικής Ροδόπης.
 
Και αυτό γιατί εξυπηρετεί τους κατοίκους των 2 όμορων Δήμων, Μαρώνειας Σαπών και Αρριανών, ανθρώπους που με κόπο κατεβαίνουν, υπό δύσκολες συνθήκες για να εξυπηρετηθούν.
 
Το πρόβλημα που θα προκαλέσει το κλείσιμο του υποκαταστήματος γίνεται πιο οξύ, αν αναλογιστεί κάποιος ότι εξυπηρετεί ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, που δίνουν τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αρκετοί από τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σύγχρονα τραπεζικά συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 
«Η περιοχή μας έχει ιδιαιτερότητες και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά όσοι παίρνουν εύκολες αποφάσεις που δεν υπολογίζουν ανθρώπους και ανάγκες αλλά βλέπουν μόνο αριθμούς και κέρδη» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ομόθυμη η αντίθεση από την αντιπολίτευση 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Αλληλεγγύη-Ανάπτυξη-Ανανέωση» κ. Ντίνος Χαριτόπουλος σημείωσε πως η κίνηση της Εθνικής οδηγεί σε υποβάθμιση γενικότερα στη Ροδόπη, μιας και σε αντίθεση με άλλες ΠΕ της ΑΜΘ παραμένει μόνο ένα κατάστημα ανοιχτό, στην πρωτεύουσα Κομοτηνή. Ζήτησε δε να κινητοποιηθούν όλοι οι παράγοντες της Ροδόπης, ώστε να αποτραπεί αυτή η κίνηση.
 
Την ανησυχία της ότι η κίνηση της Εθνικής εντάσσεται στην γενικότερη αλλαγή προσέγγισης που ακολουθούν οι τράπεζες στη χώρα μας, εξέφρασε η Δημοτική Σύμβουλος, και συνταξιούχος τραπεζικός, κ. Μαρία Τριφωνίδου, σημειώνοντας πως στο παρελθόν η Εθνική πρόσφερε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου, και αγαπήθηκε από τον κόσμο.
 
Όπως τόνισε επειδή έχουν σταματήσει οι χρηματοδοτήσεις και τα κέρδη, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αναθεωρούν την παρουσία τους, όμως αυτό η κ. Τριφωνίδου δεν θεωρεί ότι είναι σωστό, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που οι ψηφιακές δεξιότητες των κατοίκων δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο ώστε να μην χρειάζεται να προσέρχονται στα υποκαταστήματα.
 
Για αυτό και θα πρέπει να προσεγγιστεί το όλο θέμα με διαφορετική οπτική γωνία, ώστε και να συνεχιστεί η παρουσία της άλλα και να μην συνεχιστεί η υποβάθμισή της.
 
Τέλος ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Κακουλίδης ζήτησε από το συμβούλιο να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις άμεσα ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα και πολιτικά. 

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου 

Ακολουθεί το κείμενο του ομόφωνου ψηφίσματος:
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών με αφορμή την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες συνεδρίασε ΕΚΤΑΚΤΩΣ την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 και ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα
 
ΟΜΟΦΩΝΑ
 
1. Διαφωνεί κάθετα και κατηγορηματικά με την απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας ενός ιστορικού τραπεζικού καταστήματος του Δήμου, του υποκαταστήματος της Τράπεζας στις Σάπες όπως έκανε πριν από χρόνια με το υποκατάστημά της στην Ξυλαγανή.
 
Το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί περίπου 40.000 κατοίκους των Δήμων Μαρώνειας Σαπών, Αρριανών (ολόκληρου του ορεινού όγκου της Ροδόπης) καθώς και οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για Δήμους με υψηλά ποσοστά φτώχιας, ανεργίας και κοινωνικο-οικονομικής περιθωριοποίησης.
 
2. Καταγγέλλει τη συνεχή υποβάθμιση του Δήμου Μαρώνειας Σαπών και την αποψίλωσή του από κρίσιμες υπηρεσίες και οργανισμούς όπως η Δ.Ο.Υ, το ΙΚΑ, ο ΟΤΕ, το Αγρονομείο και το Ειρηνοδικείο.
 
3. Ζητά από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή αλλά να ενισχύσει την λειτουργία του υποκαταστήματος Σαπών τοποθετώντας παράλληλα μηχάνημα ΑΤΜ στην Ξυλαγανή.
 
4. Απαιτεί από την Κυβέρνηση την στήριξη του Δήμου Μαρώνειας Σαπών στην βάση των προτάσεων των τοπικών φορέων με στόχο την κοινωνικο-οικονομική του ανάκαμψη, τη δημοσιονομική του τόνωση και τη δημογραφική του ανάσχεση πριν είναι πλέον πολύ αργά.
 
5. Προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με το σύνολο των τοπικών φορέων εφόσον τα αιτήματά του δεν εισακουστούν.
 
6. Το παρόν να σταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης , στη Διοίκηση της ΕΤΕ, στους βουλευτές του Νομού, την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείαις Κομοτηνής, Περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και στα τοπικά ΜΜΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.